Oylum İzzetoğlu Ergenlik döneminde koçluk ne fayda sağlar?
HABERİ PAYLAŞ

Ergenlik döneminde koçluk ne fayda sağlar?

Ergenlik hem çocuk hem ebeveynler için yeni bir başlangıç dönemidir ve değişken bir süreci ifade eder. Aynı zamanda gençlerin biyolojik, ruhsal, hormonal ve sosyal bakımdan değişimler yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde gençlerin bunca değişimi aynı anda yaşadığı düşünüldüğünde, bu sürecin de tıpkı çocuğumuz yeni doğduğunda yaptığımız gibi, araştırmayı, anlamayı, öğrenmeyi fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Yeni doğmuş bir bebeğin nasıl anne ve babasının yardımına, desteğine ihtiyacı varsa ergenlik dönemindeki bir çocuğun da ihtiyaçları bundan farklı değildir.

Haberin Devamı

Artık ihtiyaçları çok farklı

Ergenlik döneminde koçluk ne fayda sağlar

Orta ergenlik zamanında çocuklar artık ebeveynlerden ayrışarak farklı bir kişi olma konusunda gayret göstermeye başlar. Ergen, birey olarak kendisini ailesine kabul ettirmek için çabalar. Bireyleşme sürecinde de duygusal anlamda aileden uzak durarak, arkadaş ilişkilerine yönelir. Çocuklar bu dönemde kolayca risk alabilir ve her şeyin yapılabilir olduğunu düşünür. Bağımsızlık isteği de aile içinde çatışmalara neden olur. Ebeveynler de genellikle çocuklarının davranış değişikliği karşısında paniğe kapılır ve ne yapacağını bilemez. Aslında artık bu dönemde gençlerin eskiye göre çok daha farklı ihtiyaçları başlamıştır.

Ergenlik döneminde koçluk ne fayda sağlar

Öğrenci koçluğu, tam da bu duygu değişikliklerinde, kişiye pek çok yönden fayda sağlar. Koçluk sürecinin bireysel faydalarından en önemlisi, kişinin değişim karşısında uyum becerisinin geliştirilmesidir. Öğrenci koçluğu da kişilerin pozitif tutumlar geliştirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kendilerini daha iyi tanımalarına, potansiyellerine ulaşmalarına, kendilerini fark etmelerine ve bireysel yaşantılarıyla ilgili sorumluluk almalarına olanak tanır. Kendini daha iyi tanıyan genç, gelişmek istediği yönü farkındalıkla seçebilir ve seçilen yönde de kararlı şekilde ilerleyebilir.

Öğrenci koçluğu davranış ve tutumlarda birtakım değişiklikler yaratabilir;

• Öğrencilerin davranışlarında dürüstlük,

• Var olan kaynaklarının, kapasitelerinin ortaya çıkarılması,

• Okul başarısında artış,

• Stres yönetimi,

• Güçlü tarafların belirgin duruma gelmesi,

Haberin Devamı

• Öğrenme sürecinin hızlanması,

• Özgüven,

• Çalışmaya karşı coşku,

• Girişimci ve yaratıcı bir ruhun ortaya çıkması,

• Hedef, amaç belirleme,

• Problemlerle baş etme becerilerinde gelişme.

Peki sizce tüm bu değişikliklerin nedeni nedir?

Ergenlik döneminde koçluk ne fayda sağlar

Öğrenci koçları, çocuğun tam da bu dönemde ihtiyacı olduğu gibi, yargılamaz, yönlendirmez, akıl vermez. Kendini ifade etmesi için alan tanır, beceri ve yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olur, hedeflerini belirlemesinde destek sağlar. Aslında çocuğu arkadaş gibi dinleyerek kendisini ifade etmesine olanak tanır. Çocukların içinde bulunduğu bu dönemde yaşıtlarıyla yarış halinde olması, ailesine ve topluma karşı birey olduğunu gösterme çabası gibi pek çok konuda mücadele verdiği düşünüldüğünde bir koçtan alacağı desteğin faydaları tüm yetişkinlik yaşamını da etkiler. Gençler bu dönemde kolayca risk alabilir ve her şeyin yapılabilir olduğunu düşünür. Bu davranış şekli nedeniyle oluşabilecek olumsuz durumların çözümünde koçluk önemli faydalar sağlar. Sorumluluk duygusu, sorunlarla baş etme becerisi, hedefe yönelme kabiliyeti kazanıldığında, bahsi geçen olumsuz davranışların ortaya çıkmasının da önüne geçilir. Ebeveynler de çocuklarını anlamaya çalışarak, yargılamadan, öfkelenmeden dinlemeye başladıklarında, bu süreç daha da faydalı bir hale gelir.

Haberin Devamı

Instagram @oylumizzetoglu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder