Özgür Gökmen Çelenk Bayram sofralarına sağlık katacak 7 ipucu
HABERİ PAYLAŞ

Bayram sofralarına sağlık katacak 7 ipucu

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, Kurban Bayramı beslenmesi hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

1- ETİ KENDI SUYUYLA PİŞİRİN

Dana eti, koyun etine göre daha az yağlı ve kolay sindirilir. Hazım açısından özellikle çocuklara dana eti yedirilmeli. Yine koyun eti daha yağlı olduğu için kalp-damar hastalığı ve yüksek kolesterolü olanlar dana etini tercih etmeli. Kavurma yapılırken etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar konulmamalı. Et sadece kendi suyuyla pişirilerek kavurma yapılmalı.

Haberin Devamı

2- ETİ EN AZ 24 SAAT DİNLENDİRİN

Taze eti hemen tüketmek çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir. Çünkü serttir, çiğnemesi ve hazmı zordur. O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınmak iyi olur. Bayramın ilk günü et tüketilecekse kıyma tercih edilmeli. Parça et tüketimi en az 24 mümkünse 36 saat dinlendirilmeli. 48 saat içinde tüketilmeyecek etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gram konularak derin dondurucuya konulmalı.

3- ETİ BOL SEBZEYLE TÜKETIN

Bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte kurban eti tüketimi hazmı kolaylaştırır. Beraberinde taze sıkılmış meyve suyu içmek hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltır hem de sindirime yardımcı olur. Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir. Etin hemen üzerine çay, kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır. O nedenle çay-kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır.

4- YEME PLANI OLUŞTURUN

Bir aile yemeği yapılacaksa bunun öğle öğününe denk getirilmesi daha sağlıklı. Kahvaltıyı çok teferruatlı yapmayın, örneğin sadece meyve-yoğurt yiyin. Öğlen yemeğinde et, salata, biraz pilav, börek, cacık tüketin. Akşam yemeğinde ise etsiz sebze yemeği, yoğurt ve meyve tercih edin.

5- İŞTAHINIZA HAKIM OLAMIYORSANIZ

Kurban Bayramı, yeme-içme ağırlıklı olsa da kilo probleminiz varsa dikkatli olun. Özellikle ikramların bol olduğu akraba ziyaretlerine herkesten geç gidin. Böylece ’Hayır’ diyemeyeceğiniz yiyecekleri gözünüz görmez, göz görmeyince gönül de istemez. Ayrıca her gün yaptığınız aktivitelerden daha fazla hareket edin. Bayramda yeme-içme dürtüsünden çok, algınızı gezmeye-görmeye kaydırın.

Haberin Devamı

6- KALP-TANSIYON HASTALARI DİKKAT

Kurban Bayramı’nda normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir. Proteinlerin doymuş yağ oranlarının fazla olması, yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir. Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmayla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi, kan basıncını çok artırarak ciddi tansiyon yüksekliğine, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi sorunlara yol açabilir. Yine gut hastalarında fazla protein tüketimi gut atağını tetikleyebilir. Dolayısıyla bu üç hasta grubunun et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur. Tansiyon ve yüksek kolesterol problemi olmayan şeker hastaları biraz daha ılımlı et tüketebilir. Fakat bu hastalar özellikle karbonhidrat (pilav, makarna, börek, kurabiye, ekmek) konusunda dikkatli olmalı.

Haberin Devamı

7- TATLIYI FAZLA KAÇIRMAMAK İÇİN

Bayramda et yedikten sonra fazla proteini dengelemek için insanların canı tatlı çeker. Burada da kontrollü olmak çok önemli. Hamurlu-şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlı, dondurma veya kuru meyve tercih edin. Ama bu yiyeceklerde de porsiyon kontrolünü elden bırakmayın. Tatlı ihtiyacınızı azaltmak için eti tek başına değil muhakkak 1-2 dilim ekmek veya 4-5 kaşık bulgur pilavı, bol salata ve taze sıkılmış meyve suyu ile tüketin.

Sağlıklı bir tarif: UNSUZ ŞEKERSİZ BAKLAVA

HAZIRLAMA SÜRESI: 20 dakika

MALZEMELER (8-10 ADET İÇİN): 1 su bardağı toz Antep fıstığı (80 gram) veya Antep fıstığı içi, 10-12 adet (120 gram) orta boy hurma

YAPILIŞI:

Hurmaları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın. Antep fıstıkları ile birlikte mutfak robotunuzun haznesine yerleştirin. Karışım birbirine iyice nüfuz edip katı bir hamur oluşana kadar yüksek devirde çekin. m Elinizi ıslatıp hamuru pişirme kağıdının üzerine alın. İnce uzun rulo şekil verip sarın, buzdolabında 1 saat bekletin. Dilimleyip servis edin. m Hamurunuzun ele çok hafif yapışması gerekiyor. Çok yapışkan olur ve şekil almazsa hurma fazla olgun demektir. Daha fazla fıstık ekleyerek istediğiniz kıvama tekrar ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder