Özgür Gökmen Çelenk Bel ağrısını ilaçsız geçirmenin 13 yolu
HABERİ PAYLAŞ

Bel ağrısını ilaçsız geçirmenin 13 yolu

Birkaç basit kurala dikkat ederek bel ağrısından ilaçsız, ameliyatsız kurtulabilirsiniz. Istanbul Tıp Fakültesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ipuçları verdi.

1- SICAK UYGULAMA YAPIN

Bel ağrılarında soğuk uygulamanın yeri yok gibidir. Sıcak tedavi ağrı keser. Sıcak su torbasını bel bölgesine yerleştirin, etrafını bir kumaş parçasıyla sarın ve 10 dakika bekleyin. Suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat edin, özellikle de şeker hastasıysanız... Şeker hastalarının bir kısmında sinir hasarı oluşur, bu hasar nedeniyle his duygusu azaldığı için sıcaklık hissedilmez ve yanıklar oluşabilir.

Haberin Devamı

2- UYURKEN DİZLERİNİZİN ARASINA YASTIK KOYUN

Yüzükoyun uyumak omurganızın üzerine baskı yapar. Bel ağrısında en ideal uyku pozisyonu yan yatmaktır. Yan yatarken dizlerinizin arasına çok yüksek olmayan bir yastık koymak bel üzerindeki baskıyı azaltarak omurgayı korur.

3- KALSİYUM VE D VİTAMİNİ SEVİYENİZİ ARTIRIN

Osteoporuzun (kemik erimesinin) önlenmesi için kemikler güçlendirilmeli. Osteoporoza bağlı küçük kırıklar menopoz sonrasında önemli bir bel ağrısı nedeni olabilir. Güçlü kemikler için beslenmenizde D vitamini ve kalsiyuma yer açın. D vitamininin en önemli kaynağı güneştir, mayıs-kasım arasında her gün 15 dakika güneşin dik geldiği saatlerde en azından el, kol ve yüzünüzü güneşlendirin. D vitamini seviyeniz eksikse doktor kontrolünde takviyeye başlayın. Yağlı balıklar, yumurta sarısı, karaciğer ve peynir D vitamininden zengin gıdalardır. Kalsiyum için peynir, yoğurt, yeşil sebzeler ve soya ürünleri tüketin.

4- UYGUN BİR YATAK VE YASTIK SEÇİN

Yatağınız ne sert ne yumuşak, orta sertlikte olmalı. Boynu destekleyecek eğriliği olan, visko ya da silikon yastıklar tercih edin. Yastığınız boyun eğriliğini destekleyecek kadar sert olmalı, çok yumuşak olmamalı. Yatarken omzunuzun yastığın üzerinde olmamasına dikkat edin.

5- YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI GİYMEYİN

Yüksek topuklu ayakkabı kadar düz taban ayakkabılar da bel sağlığı için iyi değil. Ağrıyı önlemek için ortopedik, rahat, alçak topuklu ayakkabılar giyin.

Haberin Devamı

6- YÜKÜNÜZÜ AZALTIN

Çantalar veya alışveriş poşetlerinin ağırlığı bel ağrılarını tetikler. Poşetleri iki elinize eşit bölmeye çalışın, yükün bir tarafta olması vücudun dengesini bozar. Tekerlekli alışveriş çantaları bel ağrılarından koruyabilir.

7- STREÇ PANTOLONLAR GİYMEYİN

Vücudu aşırı saran, kalın kumaşlı tayt benzeri pantolonlar hem kan dolaşımını bozar hem de bacağa giden sinirlere baskı yapar. Bir yandan da terlemeyi artırarak kasların tutulmasına yol açar. Özellikle yaz döneminde rahat, bol, teri emen pamuklu kıyafetler tercih edin.

8- ARKA CEPTE CÜZDAN TAŞIMAYIN

Arka cepte taşınan cüzdanlar, belden çıkan ve ayağa giden siyatik sinirinin tam üst kısmına denk gelir. Özellikle kabarık cüzdanlar siyatik sinirini baskı altında tutarak ağrıya, ileri durumlarda siyatik felcine neden olabilir. Mümkünse arka cepte hiç cüzdan taşımayın.

9- KİLO VERİN

Bel kasları üzerindeki yükü azaltmak için fazla kilolarınızı verin. Çok ağrısı olan biri kilo vermek için egzersiz yapamaz. Sadece diyet yaparak kilo kontrolü sağlamak da son derece zor. Kilo vermek için fiziksel aktiviteyi artırmak şart. Burada mutlaka ağrıyı giderecek bir tedaviye başlamak daha mantıklı. Ağrı geçtikten sonra diyet ve egzersiz programı birlikte devam etmeli.

Haberin Devamı

10- SİGARANIZI SÖNDÜRÜN

Başka hiçbir nedene bağlı olmaksınız sigaranın tek başına bel ağrısını direkt artırıcı etkisi olduğunu gösteren pek çok çalışma var. Sigara bel omurlarını besleyen kan akışını kısıtlayarak ağrıya davetiye çıkarır. Sigarayı bırakmak bazen tek başına tedavi edicidir.

11- AYNI POZiSYONDA KALMAYIN

Bilgisayar ya da masa başında çalışırken en azından yarım saatte bir kalkıp 5 dakika dolaşın. Hareket kan dolaşımını olumlu etkiler, ağrıyı azaltır.

12- BANYO YAPIP DIŞARI FIRLAMAYIN

Hemen banyo yapıp dışarı çıkmak, klimaya direkt maruz kalmak, cereyanda kalmak kas tutulmalarına neden olur. Duş alıp soğuk ortamda yatmak da kas tutukluğu yapabilir.

13- BEL KASLARINI GÜÇLENDİRİN

  • Ayaktayken biraz öne doğru bükülün. Kalça ve bel kaslarınızı aynı anda kasın. Hareketi yaparken nefesinizi tutmayın, nefes alıp verin, 10’a kadar sayın. Hareketi tekrarlayın.
  • Sırt üstü yatın. Dizlerinizi hafifçe kırın. Önce belinizdeki çukurluğu yere doğru bastırmaya çalışın. Nefes alıp verirken 10’a kadar sayın. Ardından kalçalarınızı hafifçe kasarak yerden kaldırın. Hareketi tekrarlayın.
  • Sırt üstü yatar pozisyonda dizlerinizi hafifçe kırın. Bu pozisyonda kollarınızı dizlere doğru uzatarak başınızı hafifçe yerden kaldırın. 10’a kadar sayın. Başınızı ve kollarınızı eski yerine getirin. Hareketi tekrarlayın.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder