Özgür Gökmen Çelenk Bel-boyun-sırt ağrısından kurtulmanın yolları: İnatçı ağrılara ellerle tedavi
HABERİ PAYLAŞ

Bel-boyun-sırt ağrısından kurtulmanın yolları: İnatçı ağrılara ellerle tedavi

Manuel terapi ‘ellerle yapılan tedavi’ anlamına geliyor. Masajla ilgisi olmayan ve özel eğitimli doktorlar tarafından yapılan bu tedavi ile boyun-sırt-bel ağrıları birkaç seansta ilaçsız, ameliyatsız biçimde son bulabiliyor. Manuel tıp ve tedavi uzmanı Dr. Metin Mutlu anlatıyor.

Boyun ağrılarının sebepleri nelerdir?

İlk sırada hareketsiz yaşam biçimi geliyor. Çocukluk çağından itibaren egzersiz yapmıyoruz. Masa başı işimiz varsa uzun saatler sabit oturuyoruz. Vücudumuzu dengeli kullanmıyoruz. İnsanın ayakta durabilmesi için 4 koşula ihtiyacı var: Kaliteli uyku, sağlıklı beslenme, stressiz yaşam ve egzersiz. Aksi takdirde omurga bölgemizde problemler başlar.

Haberin Devamı

Boyunda düzleşme nedir?

Boyun bölgesinde alt alta dizili 7 adet omur var. Bu omurlar yandan bakıldığında ‘C’ harfi şeklindedir. Tıp dilinde ‘servikal lordoz’ denen bu durum çeşitli nedenlerle düzleşir. Bilgisayar ekranına doğru eğilerek çalışma, aşağıya doğru eğilerek okuma, aşırı yük kaldırmak gibi sebepleri var. Düzleşmenin olmaması için ekranımız göz seviyesinde, koltuğumuzda boynumuzu dinlendirecek boyunluk olmalı. Sürekli boynumuz önde çalışırsak kaslarda düzleşme başlar.

Neden önemli bir sorun?

Düzleşme tespit edilmez ve gerekli önlemler alınmazsa fıtık, kemik kaynaşmaları, köprüleşmeler gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Mesela sık sık eşinize, arkadaşınıza ‘Omuzlarımı ov’ diyorsanız muhtemelen bu, düzleşmenin ya da boynunuzda oluşmaya başlayan bir erozyonun sinyali.

Boyun fıtığı nedir?

Boynumuzdaki omurlar arasındaki kıkırdakların içinde jel bulunur. Bu jelin bir delikten çıkarak kola giden sinirleri sıkıştırması ya da omuriliği rahatsız etmesine fıtık deriz.

Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtileri nelerdir?

İkisinin de ortak belirtileri var:

● Sık sık boyun tutulmaları

● Baş ağrısı,

● Sünizit ağrıları,

● Yastık değiştirildiğinde görülen boyun tutulmaları,

● Boyun fıtığında yukarıdaki belirtilere ek olarak omuza, kola vuran ağrı, parmak uçlarında his kaybı, bulantı, baş dönmesi gibi sorunlar vardır.

Sırt ağrılarının sebepleri nelerdir?

Haberin Devamı

Genellikle bütün işlerimizi öne eğilerek yaparız. Yemek yerken, araba kullanırken, evi süpürürken, bilgisayar kullanırken... Geriye doğru hiçbir iş yapmıyoruz. Mesela masanızda çalışırken sıklıkla ekrana doğru eğildiğinizden eminim. Bu yanlış bir hareket. Sırtımız ağrıdığında geriye doğru egzersiz yapmak lazım.

Sırt kasları kuvvetlendirilir, sırt ve göğüs kasları dengelenirse ağrılar gider. Ofis çalışanları, memurlar, mimarlar, cerrahlar, diş hekimleri, ev hanımları... Bunlar sırt ağrıları için riskli gruplar. Omurga öne doğru eğilmekten pek hoşlanmıyor.

Sırt kasları zayıf olunca belimize güveniyoruz ama sırtımız zayıf, boynumuzda düzleşme varsa belimiz bunu ne kadar taşıyabilir?

Bir süre sonra bel de bozulur. Günün birinde hapşırırken, öksürürken, lavaboya eğilirken ‘Pat’ diye fıtığınız ortaya çıkabilir.

ALTERNATİF DEĞİL KLASİK TIP TEDAVİSİ

Manuel terapi nedir?

Boyun, sırt, bel ağrılarına elle yapılan bir tedavidir. Omurga, kas ve eklemlerde oluşan ağrı elle yapılan bazı özel manevralar, hareketlerle tedavi edilir. İlaç ya da cerrahi bir işlem gerektirmez. Uzman doktorlar, hastalıklı bölgeye elleriyle birtakım bastırma, germe, döndürme gibi manevralar, teknikler uygulayarak tedaviyi gerçekleştirir.

Haberin Devamı

Kaç seans uygulanır?

Hafif vakalarda 2-4, orta vakalarda 5-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans uygulanır. Bu tedavinin masaj ile ilgisi yoktur. Klasik bir tıp tedavisidir, alternatif tıp değildir. Dünyada çok yaygın olarak kullanılan manuel terapi, Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Odası’nın tedavi hizmetleri listesinde bulunur.

 

Bu tedaviyi kimler yapmalı?

Bir fizik tedavi uzmanı ve özel eğitimli doktor tarafından uygulanmalı.

Manuel terapi ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

● Omurga problemleri ve ağrıları. ● Boyun bel fıtığı, duruş problemleri, omurgada hareket kısıtlıkları. ● Fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklar. ● Yumuşak doku problemleri ve ağrıları (kas ve tendon yırtıkları, dokularda sertleşme ya da gerginlikler). ● Ameliyat sonrası rehabilitasyon. ● Spor yaralanmaları (doku zedelenmesi, kas yırtılması ve çıkıklar). ● Baş ağrısı (stres sonrası oluşan baş ağrıları, boyun problemlerine eşlik eden ağrılar). ● Aşırı stres ile gelen ağrılar. ● Yaş ilerlemesi ile diz, omuz ve ayak bileğinde meydana gelen eklem sorunları.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder