Özgür Gökmen Çelenk Diyet yaparken kısa sürede mucize beklemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Diyet yaparken kısa sürede mucize beklemeyin

Her başladığınız diyeti 3 gün yapıp bırakıyorsanız mucize arıyorsunuz demektir. Biraz emek harcayıp sabırlı olmadığınız sürece sonuç alamazsınız. Diyetisyen Berrin Yiğit, diyette başarıya ulaşmak için önemli ipuçları verdi.

GÜNDE EN AZ 7 SAAT UYUYUN

Amerika'daki Chicago Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre; uyku sorunu yaşayanlarda iştah kontrolü sağlayan hormon seviyeleri düşüktür. Kalitesiz ve yetersiz uyku obezite etkeni olabilir. Bu görüşü 9 bin 588 Amerikalı üzerinde yapılan bir çalışma da doğruluyor. Günde ortalama 4 saat uyuyan kadınların obez olma riski yüzde 234 artıyor. Gece geç saatlere kadar oturanlar muhtemelen kalori tuzaklarına düşüyor. Öte yandan yetersiz uyku daha sık tatlı krizi yaşanmasına neden oluyor. En ideali erken yatıp erken kalmak, güne spor ve dengeli bir kahvaltıyla başlamaktır.

Haberin Devamı

MOTİVE OLUN

Kilo vermek inanç işidir. Kalben istemiyorsanız en iyi listeler bile çöptür. Kararlı olun ve pes etmeyin. Kısa sürede mucize beklemeyin, emek verip sabırla hedefinize odaklanın. Yeme atakları geldiğinde kendi kendinizi telkin edecek bir çıkış yolu bulun. Mesela 'Bu krizleri önleyebilirim, 10 dakika dayanırsam geçecek, dikkatimi başka yere vermeliyim' diyerek iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Ya da elinizi bir kurabiyeye giderken bulduğunuzda ‘İleride torunlarımla parkta rahat rahat oynayacağım, enerjim ve sağlık durumum buna izin verecek’ demek bir yol olabilir.

HAFTADA 1 KEZ TARTILMAK YETERLİ

Tartıdaki sonuçlarla yüzleşmek herkeste farklı etki yaratır. Bazıları kısa sürede tartıda büyük sonuçlar görmezse moral bozukluğuyla diyeti bırakabilir. Bu nedenle haftada 1 tartılmak yeterli. Mümkünse vücut analizini yapan profesyonel bir tartı kullanın. Öte yandan kendini disipline etmek isteyen bireylerde her gün aç karna, kıyafetsiz tartılmak işe yarayabilir. Ancak bedeninizde su tutulumunun olduğu günlerde tartılmayın. Bu durumda toplam ağırlık yüzde 2 oranında değişebilir.

ÇATAL HIRSIZI OLMAYIN

Sadece kendi yemeğinize odaklanın. Yavaş yavaş her lokmanın keyfini çıkararak yiyin. Ortadan yediğiniz yemeklerde her zamankinden fazla yer ama bunu kendinize itiraf etmezsiniz.

Haberin Devamı

YEMEKLERİNİZİ BAHARATLARLA LEZZETLENDİRİN

Araştırmalarda, yemeğe yoğurda, söğüş sebzelere, özetle her yemeğe ilave edilen baharatların vücudu hızlandıran ve yağ yakımını artıran etkileri gözlenmiş.

CAYDIRICI BİLGİLER EDİNİN

Mesela yediğinizi yakmak için ne kadar spor yapmanız gerektiğini bilin. Örneğin yemeği planladığınız yiyeceği yakmak için 2 saat koşmanız gerektiğini bilmek gibi!

YEMEKLERİNİZDE SEBZE EGEMENLİĞİ HAKİM OLSUN

Makarna, pilav, pizza, ızgaralar... Yemeğiniz ne olursa olsun yoğun soslar, etler yerine ince kıyılmış sote sebzeler ekleyerek hafif ve lezzetli mönüler oluşturabilirsiniz. Kıymalı, peynirli makarna hazırlamak yerine sadece sebzeli, domates soslu bol baharatlı bir makarnayla 300 kaloriye yakın kalori kısıtlaması sağlamış olursunuz.

9 SAATTEN FAZLA ÇALIŞMAYIN

Hayatınız iş ve ev arasında geçiyorsa monotonluk ve mutsuzluk sizi yemekle mutlu olmaya götürür. Kontrollü çalışma saatleriyle hem stresiniz az olsun hem de hareketli olma şansınız artsın. İş sonrası ve öncesi spora gitmek harika bir değişim olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder