Eti sağlıklı pişirme yöntemlerini öğrenin

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya anlatıyor...

EN İYİSİ HAŞLAMA...

En sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama ya da fırınlamadır. Etlerin uygun ısıda pişmesi sayesinde hem yanma olmaz hem de etin içinde bir parazit varsa o da etkisiz hale gelir. Kurban etinin yüksek ısıda tereyağı veya kuyruk yağı ile pişirilerek kavurma yapılması sağlık açısından uygun değil. Bu yöntem ile pişirilen et, kanserojen içeriği yüksek bir besine dönüşür. En ideali, eti kendi suyunda, bol sebze ile pişirmektir. İşte pratik bir tarif: Haşlama yapmak için kemikli eti düdüklü tencereye koyun. İlave yağ koymayın. Etin suyunu bırakması için üzerine 4’e bölünmüş 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 5-6 diş sarımsak ekleyin. Ardından üstünü geçmeyecek şekilde sıcak su koyun. Kapağı kapatın ve kısık ateşte 45 dakika pişirin.

 FIRIN YA DA GÜVEÇ DE TERCİH EDEBİLİRSİNİZ

 Eti fırında, yağlı kağıt arasında, fırın poşetinde, güveçte veya tencere yemeği şeklinde de pişirebilirsiniz. Mangal sağlıklı pişirme yöntemleri arasında değil çünkü kömür ya da duman maruziyeti kanserojen maddelerin açığa çıkmasına yol açar. Eti marine etmek hem lezzetini artırır hem de yumuşatır. Bu nedenle eti pişirmeden önce 4-6 saat marine etmeye özen gösterin. Marine ederken içine yağ yerine sirke koyun ki etin kalorisi yükselmesin. Aromalı ve farklı lezzette et isterseniz sarımsak, soğan rendesi, biberiye, kekik, karabiber, kırmızı biber gibi baharatlar da kullanabilirsiniz.

KAVURMASIZ OLMAZ DİYORSANIZ...

Kavurmanın içine kabak, domates, kırmızı ve yeşil biber gibi sebzeleri ekleyin. Kavurma yapacağınız ete ayrıca yağ eklemezseniz hem kaloriyi azaltırsınız hem de daha hafif sindirimi daha kolay bir yemek yapmış olursunuz.

SAKLAMAK İÇİN İPUÇLARI 

Etin oda sıcaklığında bekleme süresi uzun değil. Oda sıcaklığında uzun süre kalan etin üzerinde bakteri ve mikroplar üreyerek mide-bağırsak sistemine zarar veren enfeksiyonlara yol açar. Kurban eti hemen buzdolabına kaldırılmamalı, serin ve güneş görmeyen bir yerde 3-4 saat bekletildikten sonra buzdolabına konulmalı. Olgunlaşması için et en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Kurban eti buzdolabında en fazla 3-4 gün saklanabilir. Kurban etini kıyma haline getirirseniz bu süre kısalır, 1-2 gün kadar olur. Eti derin dondurucuya koyarken tek pişirimlik porsiyonlar (200-250 gr) haline getirin. Paketlemede de yağlı kağıt veya buzdolabı poşeti kullanabilirseniz. Et derin dondurucuda (-18 derecede) 4-6 ay süreyle kalabilir. Dondurucudan çıkarılarak çözdürülmüş etler mutlaka kullanılmalı, tekrar dondurulmamalı.

1.GÜN

SABAH: 1 dilim (30 gr) peynir 3 yemek kaşığı menemen Bol yeşillik, domates, salatalık, biber 2 dilim esmer ekmek 

ÖĞLE: 150 gr fırında sebzeli et 4 kaşık bulgur pilavı Haşlanmış/közlenmiş sebze 1 kase yoğurt 

ARA: 1 şeftali 2 tam ceviz AKŞAM: m 6-8 kaşık etsiz sebze yemeği Bol salata 1 kase yoğurt 1 dilim esmer ekmek

2.GÜN

SABAH: 4 kaşık kavurma et Bol limonlu domates, salatalık, biber 2 dilim esmer ekmek

ÖĞLE: 1 kase çorba m Bol salata 1 kase yoğurt 

ARA: 1 dilim sebzeli börek 1 bardak ayran 

AKŞAM: 100-150 gram yağsız ızgara köfte m Bol salata m 1 kase cacık m 1 dilim esmer ekmek

3.GÜN

SABAH: 3 kaşık yulaf 1 bardak süt 2 adet kuru kayısı, 1 adet kuru erik

ÖĞLE: 150 gr fırında veya haşlanmış et Bol salata 1 su bardağı ayran 

ARA: 1 fincan sütlü kahve Yarım porsiyon sütlü tatlı 

AKŞAM 6-8 kaşık etsiz sebze yemeği 1 kase yoğurt Bol salata 1 dilim esmer ekmek

Yazarlarımızdan

19 Eylül 2021, Pazar 01:03
18 Eylül 2021, Cumartesi 11:22
18 Eylül 2021, Cumartesi 07:01
Sıradaki haber yükleniyor...
holder