Özgür Gökmen Çelenk Her bademcik iltihabında antibiyotik kullanılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Her bademcik iltihabında antibiyotik kullanılmaz

Virüs kaynaklı bademcik iltihapları istirahat, yeterli sıvı alımı, gerektiğinde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile desteklenerek tedavi ediliyor. Ancak bademcik iltihabına bakteri kaynaklık ediyorsa antibiyotik devreye giriyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Tutkun, kış aylarında en sık görülen hastalıklar arasında yer alan orta kulak iltihabı ve bademcik iltihabı (tonsilit) ile ilgili soruları yanıtladı.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDİR VE NEDEN OLUR?

Orta kulak enfeksiyonları, kulak zarının arkasında yer alan orta kulak boşluğunda oluşan iltihaplardır. Nedeni genellikle virüsler ya da bakterilerdir. Sıklıkla yakın zamanda geçirilmiş bir soğuk algınlığı veya alerjik bir problemi takiben meydana gelir.

Haberin Devamı

Tek ya da her iki kulak aynı anda etkilenebilir. Küçük çocuklarda orta kulak anatomik gelişimini tam olarak tamamlamamış olduğundan kulak enfeksiyonu daha sık görülür.

ORTA KULAK İLTİHABININ NEDENLERİ NELERDİR?

  • Geniz etinin büyüyerek genzi doldurması.
  • Burun ve sinüs enfeksiyonları.
  • Alerji.
  • Bağışıklık sistemi yetmezliği.
  • Östaki borusunun fonksiyonunun bozulması.
  • Orta kulakta bakterilerin çoğalması.
  • Diğer üst solunum yolu hastalıkları.

BELİRTİLERİ NELER?

Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı en önemli belirtiler. Tedaviye rağmen işitme kaybının geçmesi 2-3 haftayı bulabilir. Bu süreçte hastanın sakız çiğnemesi östaki borusunu rahatlatarak kulaktaki sıvının atılmasına yardımcı olabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erişkinlerde çıkan orta kulak iltihabı için 10-14 gün antibiyotik verilir. Bunun dışında dekonjestan grubu bazı ilaçlar tedaviye eklenebilir. Çocuklarda da tedavi benzer yapılır. Fakat çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında ve geçmeyen orta kulak sıvılarında cerrahi yöntemlere başvurulabilir. En sık uygulanan cerrahi yöntem kulak zarlarına havalanma tüpü takılmasıdır. Tüpler kulakta 6-12 ay kadar kalabilir.

BADEMCİK İLTİHABI NEDİR?

Bademciklerin iltihaplanması, tonsilit olarak tanımlanır. Titreme, ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ve eklem ağrılarına yol açar. Bademcik iltihaplanması ya bakteriler ya da virüsler nedeniyle ortaya çıkar. İkisinin tedavisi farklıdır. Virüs kaynaklı bademcik iltihapları istirahat, yeterli sıvı alımı, gerektiğinde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile desteklenerek tedavi ediliyor. Ancak bademcik iltihabına bakteri kaynaklık ediyorsa antibiyotik devreye giriyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder