Özgür Gökmen ÇelenkHer bademcik iltihabında antibiyotik kullanılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Her bademcik iltihabında antibiyotik kullanılmaz

Virüs kaynaklı bademcik iltihapları doktorun önerdiği antiviral ilaçlar ve ağrı kesiciler ile iyileşiyor. Ancak bademcik iltihabına bakteri kaynaklık ediyorsa antibiyotik devreye giriyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Tutkun, kış aylarında en çok görülen hastalıklar arasında yer alan orta kulak iltihabı ve bademcik iltihabı (tonsilit) ile ilgili soruları yanıtladı.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDİR VE NEDEN OLUR?

Orta kulak enfeksiyonları, kulak zarının arkasında yer alan orta kulak boşluğunda oluşan iltihaplardır. Nedeni genellikle virüsler ya da bakterilerdir. Sıklıkla yakın zamanda geçirilmiş bir soğuk algınlığı veya alerjik bir problem nedeniyle orta kulak havalanmasını sağlayan östaki kanalı fonksiyonunun bozulmasını takiben meydana gelir. Tek ya da her iki kulak aynı anda etkilenebilir. Küçük çocuklarda orta kulak anatomik gelişimini tam olarak tamamlamamış olduğundan kulak enfeksiyonu daha sık görülür.

ORTA KULAK İLTİHABININ NEDENLERİ NELERDİR?

  • Geniz etinin büyüyerek genzi doldurması.
  • Burun ve sinüs enfeksiyonları. Alerji, bağışıklık sistemi yetmezliği. Östaki borusu fonksiyonunun bozulması. Orta kulakta bakterilerin çoğalması
  • Diğer üst solunum yolu hastalıkları.

BELİRTİLERİ NELER?

Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı en önemli belirtiler. Tedaviye rağmen işitme kaybının geçmesi 2-3 haftayı bulabilir. Bu süreçte hastanın sakız çiğnemesi östaki borusunu rahatlatarak kulaktaki sıvının atılmasına yardımcı olabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erişkinlerde çıkan orta kulak iltihabı için 10-14 gün antibiyotik verilir. Bunun dışında dekonjestan grubu bazı ilaçlar tedaviye eklenebilir. Çocuklarda da tedavi benzer yapılır. Fakat çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında ve geçmeyen orta kulak sıvılarında cerrahi yöntemlere başvurulabilir. En sık uygulanan cerrahi yöntem kulak zarlarına havalanma tüpü takılmasıdır. Tüpler kulakta 6-12 ay kadar kalabilir.

BADEMCİK İLTİHABI (TONSLIT) NEDİR?

Bademciklerin iltihaplanması, tonsilit olarak tanımlanır. Titreme, ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ve eklem ağrılarına yol açar. Boğaz iltihaplanması ya bakteriler ya da virüsler nedeniyle ortaya çıkar. İkisinin tedavisi farklıdır. Virüs kaynaklı ise antibiyotik önerilmez; evde dinlenerek, bitki çaylarıyla, doktorun önerdiği antiviral ilaçlar ve ağrı kesicilerle hastalığın kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Ancak boğaz iltihabının nedeni bakteri ise o zaman tedavide antibiyotik kullanılır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Tutkun, kış aylarında en çok görülen hastalıklar arasında yer alan orta kulak iltihabı ve bademcik iltihabı (tonsilit) ile ilgili soruları yanıtladı. Virüs kaynaklı bademcik iltihapları doktorun önerdiği antiviral ilaçlar ve ağrı kesiciler ile iyileşiyor. Ancak bademcik iltihabına bakteri kaynaklık ediyorsa antibiyotik devreye giriyor

İYİ HİSSETTİRECEK 2 TARİF

Diyetisyen Gamze Ekinci’den üst solunum yolları enfeksiyonlarına (burun, boğaz, kulaklar ve solunum yolunun başlangıç kısmını ilgilendiren enfeksiyonlara) iyi gelecek 2 tarif...

ZENCEFİLLİ ÇAY

Malzemeler:

  • Taze zencefil
  • Adaçayı
  • Limon
  • Taze nane
  • Çubuk tarçın
  • Elma kabuğu
  • 2 su bardağı su.

Yapılışı: Ceviz büyüklüğünde kök zencefili ufak ufak doğrayın. Limonları da doğrayın. Bir parça adaçayıyla beraber kaynayan suya atın. 2 dakika kaynatın. 1 tatlı kaşığı nane, 1 çubuk tarçın ve elma kabuğunu da içine atıp ağzını kapatın. 5 dakika demledikten sonra süzün. 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

ZERDEÇALLI TAVUK SUYUNA ÇORBA

Malzemeler:

  • 1 adet tavuk but veya yarım tavuk göğsü
  • 4 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı doğal sirke
  • Tuz, karabiber, nane 1 çay kaşığı toz zerdeçal

Yapılışı: Tavuğu tencereye koyup su ilave edin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp tavuğu yumuşayıncaya kadar pişirin. Tavuğu tencereden alıp soğuyunca didikleyin. Tavuk suyuna iki diş sarımsağı rendeleyin. Karabiberi ve zerdeçalı ilave edip kaynatın. Ayrı bir yerde 4 yemek kaşığı unu 2 bardak suyla iyice karıştırın. Bir yandan kepçeyle karıştırıp, bir yandan unu tavuk suyuna ilave edin. Sirke ve tuzu koyup çorbayı pişirmeye devam edin. Pişen çorbaya didiklenmiş tavuğu ve nane ekleyin. Karıştırdıktan sonra servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder