Özgür Gökmen Çelenk 'Hiç uyumuyorum' diyenler uyku merkezine
HABERİ PAYLAŞ

'Hiç uyumuyorum' diyenler uyku merkezine

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Derya Karadeniz anlatıyor...

Uykusuzluk çeken hangi hastaların uyku merkezinde yatması gerekiyor?

Bir tek paradoksal insomni düşündüğümüz hastaları yatırıyoruz. Yani ‘Ben hiç uyumuyorum ya da 1-2 saat ya uyuyorum ya umuyorum’ diyen aslında uyuyan ama uyuduğunu algılamayan hastaları... Paradoksal insomnide beyin hem uyanıklığa hem uykuya ait aktiviteyi aynı anda gösterir.

Merkezde hastayı nasıl bir süreç bekliyor?

Haberin Devamı

Hasta gece otele gelir gibi geliyor, düzenli aldığı ilaçları varsa onları alıyor. Ne zaman uykusu gelirse uyuyor ve tetkik başlıyor, gece boyunca da devam ediyor.

Bu tetkikte neler var?

Uyku-uyanıklık açısından beyin aktivitesi yani EEG yapılıyor. Her türlü solunum parametresi tüm gece boyunca kaydediliyor. Ağızdan-burundan alınan solunum, soluk alıp verirken göğüs ve karın hareketleri, kandaki oksijen düzeyi, EKG, nabız, kol ve bacak hareketleri, vücut pozisyonu, göz hareketleri, çene ve kas gerginliği kaydediliyor.

Tetkik nasıl yapılıyor?

Uyku öncesinde hastanın vücuduna elektrotlar yapıştırılıyor. Elektrotlar sayesinde az önce saydığımız tüm parametreler kaydediliyor. Video kaydı da yapılıyor. Daha sonra kayıtlar uyku hekimi tarafından analiz ediliyor. Hasta uyuyor mu, uyuyorsa hangi uyku döneminde uyuyor, solunumu nasıl, bacak-kol hareketleri ne durumda... Bunların hepsine bakılıyor. EKG, nabız gibi kalp parametreleri ayrıca değerlendiriliyor.

Cihazlar hastayı rahatsız ediyor mu?

Hayır. Normal insan yatmıyor zaten, uyku hastası yatıyor. Sizi yatırsam tabii ki rahatsız olursunuz çünkü uyku hastalığınız yok. Tanı için hastanın evdekiyle aynı uyku süresinde ve aynı kalitede uyuması gerekmiyor. Sensörler nedeniyle birazcık kötü kalitede uyusanız da tanı koymamız için engel teşkil eden bir durum yok. Bir de uyku öncesinde bir uyku ilacı verilmiyor, hasta evde nasıl uyuyorsa uyku merkezinde de öyle uyuyor.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder