Özgür Gökmen Çelenk Soru tekrarları alarm belirtisi
HABERİ PAYLAŞ

Soru tekrarları alarm belirtisi

Aynı soruyu tekrar tekrar sormak, hiç duymuyormuş gibi davranmak ve eşya kayıpları unutkanlığın ciddiye alınmasını gerektiren işaretler.

İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Hanağası unutkanlıkla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

UNUTKANLIK NE ZAMAN ÖNEMSENMELİ?

Unutkanlık hepimizin hayatında olan doğal bir süreç. Gerekli olanları hafızamızda tutar, gerekli olmayanları da önem sırasına göre unuturuz. Unutkanlığın bir hastalık olarak nitelendirilmesi için günlük hayatı olumsuz etkilemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

‘BEN UNUTKAN OLDUM’ DİYEN BİRİNDE SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR?

Unutkanlığı iki çerçevede açıklamak mümkün. Birincisi, hepimizin yaşadığı iyi huylu unutkanlıklar. Bunlar çok fazla iş yükü, uykusuzluk, aç kalmadan kaynaklanabilir. İkincisi ise hastalık nedenli unutkanlıklar. Alzheimer gibi nörolojik veya depresyon gibi psikiyatrik kökenli hastalıklar unutkanlık sebebi olabilir.

BEYNE FAZLA BILGI YÜKLEMEK UNUTKANLIK YAPAR MI?

Hepimizin belleğinde olaylar, bilgiler yer alıyor. Belleğimizin de bir kapasitesi var. Kapasitenin üzerine eklenenleri normal olarak unutuyoruz. Bu, beynin işleyişinin bir parçası. Aşırı bilgi almak, her şeyi akılda tutmaya çalışmak zaten mümkün değil. Bu esnada normal olarak unutkanlıklar yaşanabiliyor.

Soru tekrarları alarm belirtisi

EN ÇOK HANGİ HASTALIKLAR UNUTKANLIK SEBEBİ?

Bunamaya neden olan hastalıkları kabaca iki gruba ayırıyoruz. Birincisi, nörodejeneratif hastalıklar dediğimiz beyinde ilerleyici hücre ölümüyle giden hastalıklar. Bunun içinde Alzheimer hastalığı çok önemli yer tutuyor. Alzheimer’de en çarpıcı belirti unutkanlık olsa da eşlik eden diğer zihinsel şikayetler vardır. Örneğin konuşma, yön bulma, muhakeme gibi zihinsel işlevlerde mutlaka bozulma olur. Bunama hastalıklarında ikinci grubu, başka hastalıkların neden olduğu bunamalar oluşturuyor. Bu hastalıklardan en sık olarak beyin damar hastalıklarına (örneğin beyin damar tıkanıkları, beyin kanamaları) bağlı zihinsel bozulmalar ve unutkanlıklar görülür. Ayrıca beyinde yer kaplayıcı lezyonlar, vitamin eksiklikleri, enfeksiyonlar, tiroid hormonunun az olması ve diğer sistemik hastalıkların beyni etkilemesi unutkanlıktan sorumlu olabilir.

Haberin Devamı

ALKOLÜN ETKİSİ NEDİR?

Uzun süreli yüksek miktarda alkol kullanımının beyin damar hastalıklarını artırdığına dair bir bilgi var. Dünya sağlık Örgütü’nün verilerine göre, yüksek miktarda alkol tüketimi hem beyin damar hastalıkları için hem de demans (bunama) için bir risk faktörü. Sigaranın da beyin damar hastalıkları ve bunama için önemli bir risk faktörü olduğunu eklemek istiyorum.

DEPRESYON UNUTKAN YAPAR

Unutkanlık depresyonlu hastaların sıklıkla yakındığı bir şikayet. Depresyon beyindeki biyokimyasal değişikliklere bağlı olarak unutkanlığa yol açabiliyor. Yine depresyonda içe kapanma, çevreyle iletişimin azalması gibi faktörler de dolaylı olarak unutkanlık nedeni oluyor. Depresyonun iyi şekilde tedavi edilmesi unutkanlık yakınmasının ortadan kalkmasına yol açıyor.

KAFAYA ALINAN DARBELERE DİKKAT

Kafa travmaları unutkanlık yapabilir. Büyük ölçekli kafa travmalarından sonra unutkanlık ve diğer zihinsel sorunlar yaşanabilir. Özellikle yaşlı insanlarda küçük kafa travmalarına bağlı olarak kolayca oluşan beyin kanamaları unutkanlık, davranışsal sorunlar, bilincin bulanmasına neden olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder