Özgür Gökmen Çelenk Tedavinin ilk adımı: Sigarayı terk et
HABERİ PAYLAŞ

Tedavinin ilk adımı: Sigarayı terk et

KOAH’ta hangi tedavi uygulanırsa uygulansın sigara alışkanlığı devam ettiği sürece hastalık ilerlemeye devam ediyor. Uzmanların uyarıları yalnızca sigarayla sınırlı değil. Puro, pipo, nargile, hatta elektronik sigaralar da uzak durulması gerekenler listesinde. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Sibel Arınç anlatıyor...

KOAH’TA SİGARAYI BIRAKMANIN ÖNEMİ NEDİR?

KOAH’ta ana tedavilerden biri sigaraya bırakmak. Bu nedenle yapılacak ilk iş sigarayı bırakmak olmalı. Aksi takdirde KOAH’ın alevlenme sıklığı artar, solunum fonksiyon kaybı hızlanır. Bizim gibi sigara içme oranının yüksek olduğu ülkelerde KOAH ciddi bir halk sağlığı sorunu. Maalesef hastaların önemli bir kısmı KOAH olduğunun bile farkında değil. Öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetler çok rahatsız edici aşamada olmadığı sürece doktora gitmiyor. “Sigaradandır” diyor ama bırakmak için girişimde bulunmuyor, hastalık da ilerliyor.

Haberin Devamı

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ELEKTRONİK SİGARA KULLANILABİLİR Mİ?

E-sigaraları, sigarayı bırakma yöntemi olarak önermek için elimizde yeterince veri yok. Dahası e-sigaraların ciddi sağlık zararlarına yol açabileceğine yönelik bilgiler var. Gün geçtikçe e-sigaraların zarar azaltma yöntemi olmadığını ve diğer tütün ürünlerinden daha az zararlı olmadığını kanıtlayan çalışmalar yayınlanıyor. E-sigaralar, tütün endüstrisinin nikotin bağımlılığı üzerinden kazancını artırmak için geliştirdiği yeni bir yol diyebiliriz.

SON YILLARDA NARGİLE ALIŞKANLIĞI DA ARTTI. NARGİLE DE KOAH NEDENİ Mİ?

Kesinlikle. Sigara dışında pipo, puro, nargile gibi diğer tütün ürünleri de KOAH yapıyor. Tek bir nargile seansında günde 10 tane sigara içenle aynı miktarda nikotin alıyorsunuz, tek bir sigaradan 10 kat fazla duman soluyorsunuz. Ayrıca içine katılan aromaların kimyasallarını içinize çekiyor, kömürle yandığı için başka kimyasalları soluyorsunuz.

KOAH HASTALARI EGZERSİZ YAPABİLİR Mİ?

İleri derecede hipoksisi (oksijen yetmezliği) ve solunum yetmezliği olmayan hastalar egzersiz yapabilir, cinsel yaşamlarını sürdürebilir. Hatta egzersizin hastalığın ilerleme sürecini durdurmaya katkısı var.

Haberin Devamı

KOAH’A SIK EŞLİK EDEN HASTALIKLAR LİSTESİ

Kalp yetmezliği. Hipertansiyon. Diyabet (şeker hastalığı). Osteoporoz (kemik erimesi). Reflü (mide içeriğinin yemek borusuna kaçması). Anksiyete (kaygı bozukluğu). Depresyon. Uyku bozuklukları. Akciğer kanseri.

RİSKİNİZİ TEST EDİN

  • Haftanın çoğu günü sık sık öksürüyor musunuz?
  • Haftanın çoğu günü balgam çıkarıyor musunuz?
  • Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay daralıyor mu?
  • Yaşınız 40’ın üzerinde mi?
  • Sigara içiyor musunuz ya da geçmişte içtiniz mi?
  • Maden işçiliği, metal işçiliği, odun, kağıt üretiminde çalışma, çimento, tahıl ve tekstil işçiliği gibi iş kollarında çalışıyor musunuz?

DEĞERLENDİRME: Yukarıdaki sorulardan en az 3’üne ‘Evet’ yanıtı verdiyesiniz bir göğüs hastalıkları uzmanıyla görüşün, KOAH hastası olabilirsiniz.

TÜM DÜNYADA ÜÇÜNCÜ ÖLÜM NEDENİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 verilerine göre, KOAH kalp hastalıkları ve inmeden sonra tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni. KOAH 2019’da 3,23 milyon ölüme neden oldu. Bu ölümlerin yüzde 80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldi. Tahminlere göre, Türkiye’de 3-4 milyon kadar KOAH hastası var. Ülkemizde her yıl 40 bine yakın kişinin KOAH nedeni ile hayatını kaybettiği tahmin ediliyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder