Özgür Gökmen Çelenk Varis tedavisi hakkında her şey: Lazer ve radyofrekansla pürüzsüz görünüme kavuşun
HABERİ PAYLAŞ

Varis tedavisi hakkında her şey: Lazer ve radyofrekansla pürüzsüz görünüme kavuşun

Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersan Özbudak anlatıyor.

Lazerle kılcal varis tedavisi nasıl yapılıyor?

Lazer yöntemi, derin olmayan, cilt üzerindeki damarları yakarak yok ediyor. Deri yanıklarına sebebiyet vermiyor ama yine de lazerin enerjisi iyi ayarlanmalı. Bunun için de cildin, damar boyutunun çapının iyi değerlendirilmesi lazım. Lazer yapılabilmesi için varisli damarın 2-3 milimin üzerine çıkmaması gerekiyor. Aksi takdirde hem etkisi düşük oluyor hem de yanık yapma olasılığı çok yüksek. Kendi tecrübem şöyle: 1 milim çapında ve altında olan kılcal varislere lazer, bunun üzerindeki damarlara skleroterapi (iğne) veya köpük tedavisi yapıyorum.

Haberin Devamı

Radyofrekans tedavisi nedir?

Bu da lazere benzer bir tedavi. Fakat ayrılan yönleri var. Radyofrekansta cihazın mutlaka cilde temas etmesi gerekiyor. Damar hattı boyunca küçük hareketlerle damarın üzerine dokunarak radyofrekansı uyguluyoruz. Bu işlemde farklı iğne tipleri kullanılabiliyor (bronz, gümüş, altın iğne gibi). Radyofrekans iğneleri çok ağrı oluşturmuyor, yanık riski yok. Lazerde ise enerjiyi 1 santimlik yaklaşımla damara veriyoruz. Cihaz, lazer atışlarını damarın çapına göre ayarlayıp düzenli atışlar yapıyor.

İşlem ne kadar sürüyor?

Hem lazer hem de radyofrekans 15-30 dakika arasında sürüyor. İşlem sonrasında yanık olmaması için hastaya mutlaka nemlendirici krem öneriyoruz. Bir de bir süre cildin suyla temas etmemesi gerekiyor. Bu hastalarda bandaj ya da varis çorabı başlarda biraz sıkıntılı olabiliyor. Çünkü ciltte hassasiyet çok oluyor. Birkaç saat geçmesini bekliyoruz.

Varis tedavisi hakkında her şey: Lazer ve radyofrekansla pürüzsüz görünüme kavuşun

Ağızdan alınan ilaçlar varisi düzeltilebilir mi?

Ortalama 4 farklı kimyasal içeriği olan ilaç tipi var. Bunların hiçbiri varisi geriye çevirme şansı tanımıyor. Ancak varisin oluşturduğu şikayetleri ortadan kaldırıyor. Varislerin neden olduğu kılcal damarlar düzeyindeki ödemi yok etme, damarın genişlemesini bir miktar azaltma, ağrı, yanma, kaşınma gibi şikayetleri azaltma gibi.

Kremler, solüsyonlar işe yarıyor mu?

At kestanesi özütü gibi bazı kremler var. Bunların bazıları Sağlık Bakanlığı onayı almış ürünler. Tıpkı ağızdan alınan ilaçlar gibi lokal etki sağlayabiliyorlar. Fakat Sağlık Bakanlığı ya da Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) onayı almamış ürünlerden uzak durulmalı. Bir de hacamat, sülük gibi yöntemleri kesinlikle önermiyorum. ‘Geleneksel tıbba hayır’ demiyoruz ama varis tedavisinde kirli kanı dışarı akıtmak gibi bir yaklaşım sözkonusu değil. Çünkü buradaki kan siz ne kadar akıtırsanız akıtın yeniden dolacak.

Haberin Devamı

Varis tedavisi hakkında her şey: Lazer ve radyofrekansla pürüzsüz görünüme kavuşun

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder