Özgür Gökmen Çelenk Vertigo hakkında merak edilen her şey: İyi tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı kalıcı işitme kaybı yapıyor
HABERİ PAYLAŞ

Vertigo hakkında merak edilen her şey: İyi tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı kalıcı işitme kaybı yapıyor

Orta kulak iltihabı iyi tedavi edilmediğinde iç kulağa yayılabiliyor. Şiddetli baş dönmesiyle sonuçlanan bu duruma 24 saat içinde müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybı ortaya çıkıyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş anlatıyor...

Enfeksiyonlar baş dönmesi yapar mı?

Evet, tam da mevsimi. Bu hastalarımızın sayısında bu günlerde artış var. Mevsim dönüşlerinde grip, nezle gibi viral enfeksiyonların çok arttığı dönemde kulaktaki denge siniri iltihaplanır. Buna yol açan ishal yapan bir virüs de olabilir. Son 10 gün içinde grip, nezle, ishal gibi bir enfeksiyon geçirilmişse takip eden günlerde birdenbire çok şiddetli baş dönmesi ortaya çıkabilir. Baş dönmesi 1-2 gün hatta 1 haftaya kadar giderek azalmak koşuluyla devam edebilir. Baş dönmesi hastayı kusturabilir, bu nedenle acile başvurulur. Hatta hastanede yatırılarak tedavi edilmeleri gerekli olabilir.

Haberin Devamı

COVID-19’un etkisi var mı?

Yaklaşık 14 aydır dünyanın başına dert olan COVID 19’a bağlı denge siniri iltihaplanması görmedim diyebilirim.

Enfeksiyona bağlı baş dönmeleri nasıl ayırt edilir?

Yakın zamanda geçirdiği viral enfeksiyon tanı için önemli bir ölçüt. Bunun dışında videonistagmografi, videohead impulse gibi testler kullanılabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Genellikle mide bulantısını, baş dönmesini azaltıcı ilaçlar veriyoruz. Ne olursa olsun, baş dönmesini durduran ilaçların uzun süreli kullanılması kesinlikle sakıncalıdır ve hastalığın iyileşmesini yavaşlatır. Bu ilaçları en fazla 1-2 gün kullanıyoruz. Kortizon türü ilaçlar da devreye girebiliyor. Bir de tedaviye vestibüler rehabilitasyon ekliyoruz. Bu da yürüyüş, bazı denge egzersizlerini içeren basit bir tedavi. Hastalar en fazla 15 gün içinde normal yaşamlarına dönebiliyorlar.

Labirentit nedir?

Baş dönmesine yol açan enfeksiyonlardan biri. Çok ama çok önemlidir. İç kulağın iltihaplanması demektir. 

Sebebi nedir?

Orta kulak iltihabının yetersiz tedavi edilmesi ya da ihmal edilmesi nedeniyle ortaya çıkar. İltihap bir süre sonra orta kulaktan iç kulağa yayılır ve labirentit ile sonuçlanır. Bazen de menenjit gibi kafa içi iltihaplarının doğal yollardan iç kulağa yayılmasıyla ortaya çıkar. Önemli acillerimizdendir. Çünkü hem baş dönmesi yapar hem de işitme kaybı meydana getirir. Eğer tanısı konmaz ve tedavisi derhal başlanmazsa kulağın kalıcı olarak sağırlığına neden olur. 24 saat içinde tedavisinin başlanması gerekir.

Haberin Devamı

BEYİN KAYNAKLI BAŞ DÖNMELERİ

Baş dönmesinin yüzde 95 sebebi kulaktaki bir sorundan kaynaklanır. Yüzde 5’lik kısmı ise beyinle ilgili bir hastalık nedeniyle ortaya çıkar:

TÜMÖRLER:

Kafa siniri, myelin kılıfı denen bir yapıyla kaplıdır. Bu kılıfı elektrik kablosunun çevresindeki kılıfa benzetebiliriz. Myelin kılıfını yapan hücrelerden köken alan bir tümör (akustik nörinom) işitme kaybı, bazen de baş dönmesi yapar. İyi huylu bir tümördür ama kafa içinde olduğu için mutlaka çıkarılması gerekir. Ameliyatını kulak burun boğaz uzmanları ve beyin cerrahları birlikte yapar. Gama knife teknolojisiyle birlikte son 4-5 yıldır ameliyatlara daha az ihtiyaç duyuluyor. Gama knife yönteminde tümöre özel olarak odaklanan ışınlar tümörü küçültmese de büyümesini engelliyor. Bu sayede ameliyata bağlı yüz felci ya da menenjit gibi yan etki riski ortadan kalkıyor.

Haberin Devamı

MS hastalığı

Genç erişkinleri tutan bir hastalık. Her türlü nörolojik hastalığı taklit eder. Bizim alanımızda da baş dönmesi şikayetiyle karşımıza gelir. Ancak santral sinir sisteminin önemli bir hastalığıdır. Genç erişkinlerde görülür. Genellikle başka belirtiler eşlik eder. Örneğin çift görme, bacağında yürürken aksama gibi. Tek başına baş dönmesiyle gelen bir MS hastası görmedim.

ANEVRIZMALAR (BEYIN DAMARLARINDA BALONCUKLAR) VE BEYIN KANAMALARI, FELÇ:

Baş dönmesine ilave mutlaka başka bulgular vardır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, vücudun bir tarafında uyuşma, görme problemleri gibi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder