Özgür Gökmen Çelenk Yılbaşı sofrasında bu kurallara dikkat
HABERİ PAYLAŞ

Yılbaşı sofrasında bu kurallara dikkat

Yeni yılın ilk gününe zinde bir başlangıç yapmak istiyorsanız yılbaşı gecesi yiyecek-içecek tercihlerinize dikkat edin. Doktor Diyetisyen Gamze Şanlı Ak , evde, restoranda ya da partide nasıl sağlıklı seçimler yapacağınızı anlatıyor.

EV DAVETİNDE YEMEK

  • Yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar tokluğu destekler. Örneğin 1-2 dilim yağsız dil peyniri ve grisini, taze meyve ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir.
  • Yemek öncesi peynir, salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir. Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir çünkü kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek, püre yemeyin, çorba içmeyin çünkü hepsi karbonhidrat grubunda yer alır. Tatlı yemek istiyorsanız pilavdan uzak durun.
  • Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma, sorbe gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlılarını seçebilirsiniz.
  • Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edin. Salatalık, havuç, alabaş, renkli biber, çiğ karnabahar, brokoli, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kâseye doldurun. Yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu hazırlayın. Bu kalorisi düşük tarif sizi gece boyunca oyalayacaktır.
  • Kuruyemiş seçiminde dikkatli olun. Kendinize ufak bir kâse seçin. İçine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 Antep fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini , 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.

RESTORANDA YEMEK

Yılbaşını geçireceğiniz restoranın menülerine önceden ulaşabilirsiniz. Böylece alternatiflere göz gezdirip ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Ordövr tabağından mayonezsiz yoğurtlu mezeleri tercih edin. Ara sıcakları, genelde yağda kızartılmış oldukları için es geçin, ana yemekle devam edin. Alkol tüketecekseniz 1 kadehte kalın, 2 katı kadar su içmeye özen gösterin. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı tercihlerinden meyveyi seçin. “Limitsiz meze ve içki” alternatifi sunan restoranlardan uzak durun, kontrolü kaçırabilirsiniz.

PARTİDE ATIŞTIRMA

  • Partiye katılacaksanız, asla aç gitmemeye özen gösterin. Evden çıkmadan sağlıklı bir mini öğün yapın.
  • Partide açık büfe varsa öncelikle küçük bir tabak seçin ve tabağınızın yarısını çeşitli sebzelerle doldurun. Tabağın diğer yarısına seçtiğiniz yemekleri koyun. Ardından açık büfenin etrafından hemen ayrılın, bir daha da uğramayın.
  • Ertesi sabah şiş uyanmak istemiyorsanız alkol ile birlikte bol su tüketmeyi ve az tuzlu seçimler yapmayı unutmayın. Alkolün 1 gramı 7 kalori içerir, yağın 1 gramı ise 9 kaloridir. Bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz. Bir şişe bira veya bir kadeh şarap tercihi yapmak votka, viski, rakı, martini, rom veya kokteyllere göre çok daha iyi bir seçenektir. Hazırlanan alkollü karışımlar sırasında içkiniz neredeyse 400-600 kaloriye ulaşabilir.

ALKOLLÜ İÇECEKLERİN KALORİ ORANLARI

BİRA: 139 kal / 330 ml

RAKI: Duble 268 kal / 80 ml Tek 134 kal / 40 ml

ŞARAP: Klasik ufak kadeh 98-110 kal / 110 ml Büyük balon kadeh 200-220 kal/ 200 ml

VOTKA: Shut 105 kal / 40 ml Normal 210 kal / 80 ml

VİSKİ: Duble 220 kal/ 80 ml Tek 110 kal / 40 ml

CİN: 98 kal / 40 ml

CİN TONİK: 76 kal / 100 ml

ERTESİ GÜN ARINMA DİYETİ

KAHVALTI

  • Yeşil Detoks Smoothie + 1 adet haşlanmış yumurta

Yeşil Detoks Smoothie Tarifi:

  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet salatalık
  • Yarım yeşil elma
  • Yarım limon suyu
  • 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil
  • 1 bardak su.

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirin.

ARA

  • Yeşil çay

ÖĞLE

  • Ödem atıcı çorba (doyana kadar) + salata + 3 yemek kaşık yoğurt

Ödem Atıcı Çorba Tarifi:

MALZEMELER:

  • 3 orta boy kabak
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 3 adet kuşkonmaz (koymayabilirsiniz)
  • 1 demet dereotu
  • 1 orta boy soğan
  • 1/2 çay kaşığı zencefil
  • 1 su bardağı light süt veya 3 adet light karper peynir.

YAPILIŞI:

Kabak, bulgur, kuşkonmaz, dereotu ve soğanı 6 bardak su ile pişirin, blenderden geçirin. Kaynamaya başlayınca yavaş yavaş karıştırarak sütü veya peyniri ilave edin ve doyana kadar için.

ARA

  • 1 kivi veya yarım nar + 10 adet çiğ badem

AKŞAM

  • 200 gram ızgara balık+ Yeşil salata (1 tatlı kaşığı yağ, limon, sumak ile)

ARA

  • Ödem atıcı içecek

TARİFİ: 1.5 litre suda 1 demet maydanoz, 1 tutam mısır püskülü, 1 tutam kiraz sapı, 2 dal kabuklu tarçın ve yarım ceviz büyüklüğünde taze zencefili (rendelenmiş olmalı) kaynatıp süzün. İçine 1 adet limon suyu, 6-7 adet taze nane yaprağı, 2-3 adet karanfil ekleyin.

NOT: Gün boyu kahve içmeyin ve ödem atıcı çayı tüketin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder