Özgür Gökmen Çelenk Yılbaşı sofrasında bu kurallara dikkat
HABERİ PAYLAŞ

Yılbaşı sofrasında bu kurallara dikkat

Yeni yılın ilk gününe zinde bir başlangıç yapmak istiyorsanız yılbaşı gecesi yiyecek-içecek tercihlerinize dikkat edin. Doktor Diyetisyen Gamze Şanlı Ak , evde, restoranda ya da partide nasıl sağlıklı seçimler yapacağınızı anlatıyor.

EV DAVETİNDE YEMEK

  • Yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar tokluğu destekler. Örneğin 1-2 dilim yağsız dil peyniri ve grisini, 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir.
  • Yemek öncesi peynir, salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir. Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir çünkü kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek, püre yemeyin, çorba içmeyin çünkü hepsi karbonhidrat grubunda yer alır. Tatlı yemek istiyorsanız pilavdan uzak durun.
  • Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma, sorbe gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlılarını seçebilirsiniz.
  • Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edin. Salatalık, havuç, alabaş, renkli biber, çiğ karnabahar, brokoli, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kâseye doldurun. Yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu hazırlayın. Bu kalorisi düşük tarif sizi gece boyunca oyalayacaktır.
  • Kuruyemiş seçiminde dikkatli olun. Kendinize ufak bir kâse seçin. İçine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 Antep fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini , 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.

RESTORANDA YEMEK

Yılbaşını geçireceğiniz restoranın menülerine önceden ulaşabilirsiniz. Böylece alternatiflere göz gezdirip ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Ordövr tabağından mayonezsiz yoğurtlu mezeleri tercih edin. Ara sıcakları, genelde yağda kızartılmış oldukları için es geçin, ana yemekle devam edin. Alkol tüketecekseniz 1 kadehte kalın, 2 katı kadar su içmeye özen gösterin. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı tercihlerinden meyveyi seçin. “Limitsiz meze ve içki” alternatifi sunan restoranlardan uzak durun, kontrolü kaçırabilirsiniz.

Haberin Devamı

PARTİDE ATIŞTIRMA

  • Partiye katılacaksanız, asla aç gitmemeye özen gösterin. Evden çıkmadan sağlıklı bir mini öğün yapın.
  • Partide açık büfe varsa öncelikle küçük bir tabak seçin ve tabağınızın yarısını çeşitli sebzelerle doldurun. Tabağın diğer yarısına seçtiğiniz yemekleri koyun. Ardından açık büfenin etrafından hemen ayrılın, bir daha da uğramayın.
  • Ertesi sabah şiş uyanmak istemiyorsanız alkol ile birlikte bol su tüketmeyi ve az tuzlu seçimler yapmayı unutmayın. Alkolün 1 gramı 7 kalori içerir, yağın 1 gramı ise 9 kaloridir. Bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz. Bir şişe bira veya bir kadeh şarap tercihi yapmak votka, viski, rakı, martini, rom veya kokteyllere göre çok daha iyi bir seçenektir. Hazırlanan alkollü karışımlar sırasında içkiniz neredeyse 400-600 kaloriye ulaşabilir.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder