Özgür Gökmen Çelenk Yüzdükten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın
HABERİ PAYLAŞ

Yüzdükten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşenur Meriç Hafız, kulak mantarını ve vertigo hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gerekenleri anlatıyor...

KULAK MANTARI

Kulak mantarı (otomikoz), bir mantarın neden olduğu kulak enfeksiyonudur. Genellikle dış kulak kanalını etkiler. Dış kulak yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10’u mantarlardan kaynaklanır. Otomikoza neden olan birçok farklı mantar türü var ama hastalıktan en sık Aspergillus ve Candida mantarları sorumlu. Candida normalde cildimizde ve ağız, boğaz ve bağırsaklar dahil olmak üzere, vücudumuzun içinde yaşayan bir maya türüdür. Son yıllarda otomikoz vakalarında artış oldu. Bu artışın geniş spektrumlu antibiyotik ve steroidlerin (kortizonlu ilaçlar) yanı sıra, antibiyotikli kulak damlalarının yaygın kullanımından kaynaklandığı düşünülüyor. Antibiyotikler, kulak kanalının pH seviyesini etkiliyor, rakip bakterileri ortadan kaldırarak mantarın büyümesini kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Kulak mantarının en yaygın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: 

  • İşitme kaybı
  • Kaşıntı
  • Kulak ağrısı
  • Kulak akıntısı
  • Kulaklarda çınlama
  • Kulakta yanma hissi
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • Şiddetli baş ağrısı

Tedavide doktorunuz önce kulak kanalınızdaki kalıntıları temizleyecektir. Bunu evde pamuklu çubuklarla veya başka nesnelerle yapmamanız gerekir. Doktorunuz muhtemelen klotrimazol, flukonazol veya mikonazol içeren mantar önleyici kulak damlası yazacaktır. Otomikozun iyileşmesi 1 ila 2 hafta sürebilir. Bazı kişilerde otomikoz kronik veya tekrarlayıcı olabilir.

ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

  • Yüzerken bone veya kulak tıkacı kullanın. Yüzdükten sonra kulaklarınızı bir havluyla kurulayın.
  • Kulaklarınızdaki nemi gidermek için düşük ayarda bir saç kurutma makinesi kullanın. Saç kurutma makinesini kulağınıza çok yaklaştırmayın.
  • Kulağınızı temizlemek için pamuklu çubuk veya başka nesneler kullanmayın. Bu, kulak kiri ve kalıntılarını kulak kanalınıza daha fazla itebilir.
  • Yüzdükten hemen sonra kulağınıza birkaç damla elma sirkesi ya da limonu bire bir su ile sulandırıp kullanabilirsiniz. Kulak zarınız delinmiş veya yırtılmışsa, bu seçeneği kullanmayın.

VERTİGO

Yaz mevsimi dışarı çıkma, seyahat etme ve sosyal toplantılara gitme zamanıdır. Bu aktiviteler çoğu kişi için rahatlatıcı olsa da vertigosu olanlar için gerçekten zor olabilir. Baş dönmesi şikayetleri olan kişiler iç kulaktan gelen denge ve yönelim bilgilerini eskisi kadar iyi kullanamazlar. Bu nedenle, tipik olarak ayaklarından ve ayak bileklerinden aldıkları konum bilgisine hepimizden daha bağımlıdırlar. Sert ve düz olmayan yüzeylerde yürümek sorun yaratır, bu nedenle yumuşak çim, kum veya asfaltsız patikalarda yürümek dengesizlik ve düşme korkusuna neden olabilir.

Uçak ve tekne seyahati sorun yaratabilir

Haberin Devamı

Vertigosu olan kişiler için uçakta veya teknede olmak çok zor olabilir çünkü vücutlarındaki kas ve eklemlerden aldıkları bilgiler artık sağlam zeminde aldıkları bilgilerle aynı değildir. Bu seyahat biçimleri aynı zamanda denge sisteminde bir uyumsuzluk yaratır çünkü uçağın veya teknenin içine baktığınızda hareketsizmiş gibi görünürsünüz, ancak vücudunuz ve iç kulağınız bir hareket olduğunu hisseder. Genellikle iç kulak bu çatışmayı çözmek için devreye girer ancak iç kulak sisteminiz düzgün çalışmıyorsa kendinizi oldukça şaşkın ve rahatsız hissetmeye başlayabilirsiniz

İçeri değil dışarı bakın

Yakınmaları azaltmak için içerideki nesneler yerine uçağın veya teknenin dışına bakın.  Araba kullanmanın, özellikle arka koltukta oturmanın, uçakta veya teknede olmakla aynı senaryoyu yaratabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Vertigosu olanlar görme yoluyla edindikleri bilgilere aşırı derecede bağımlıdırlar. Bu nedenle görsel uyarılarla oldukça heyecanlanabilirler. Örneğin ağaçların arasından titreşen güneş ışığı, etraflarındaki diğer araçların hareketi, geçen tüm manzara rahatsız edici olabilir. Yine insanların etrafta dolaştığı, oturmak yerine çok fazla ayakta durduğu sosyal ortamlar da baş dönmesini tetikleyebilir. Topuklu ayakkabılar ve içki de belirtileri alevlendirebilir. Tüm bu tetikleyicilere karşı dikkatli olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder