Özlem Denizmen Acil para mı lazım?
HABERİ PAYLAŞ

Acil para mı lazım?

Bazen birkaç gün sonra geri ödenebilecek paraya ihtiyaç duyulabiliyor. Bankaların da bu ihtiyaca cevap veren ürünleri var. Bunların, kredili mevduat hesabı (KMH), avans hesabı, ek hesap, esnek hesap gibi birçok ismi var. Ancak kullanırken de kontrolü kaybetmemek lazım.

NEDİR?

Kredili mevduat hesabı; acil, kısa süreli ve küçük miktarlardaki ödemeler, para çekmek veya göndermek için bankaların geliştirdiği bir çeşit kredi türü. Sizin vadesiz hesabınıza bağlı. Ben bunu hiç sevmesem de hesapta para olmayan durumlarda kullanılabilir.

Haberin Devamı

ÖRNEK: Doğalgaz faturanızı hesabınızda otomatik ödemeye tanımladınız. Ödeme zamanı geldi ama hesapta para yok, maaşı almaya iki gün var. Ee ne olacak şimdi? Bu iki gün için faturayı size tanımlanan kredili hesaptan ödeyebilirsiniz.

ÖRNEK: Hemen taksiye binmeniz gerek yanınızda para yok… En kısa sürede çektiğiniz parayı yerine koyabilecekseniz kredili mevduat hesabından nakit çekebilirsiniz.

Acil para mı lazım

GERİ ÖDERKEN

KMH borcunuzu öderken hesabınıza para yatırın yeter. Ödemeyi otomatik alır.

ÖRNEK: Neriman kirasını ödeyecek ama para yok, maaşa birkaç gün var. Ev sahibine KMH’den 1.500 TL gönderdi. 7 gün sonra borcunu 1.505,88 TL olarak geri ödedi.

ÖDENMEZSE NE OLUR?

KMH ödemeleri geciktirildiğinde aylık en fazla yüzde 1.70 olacak şekilde gecikme faizi uygulanır ve iki dönem üst üste ödenmediğinde yasal işlemler başlatılabilir.

GÜNLÜK FAİZ VAR

Bu para sizin değil, kullanınca karşılığında GÜNLÜK FAİZ ödüyorsunuz! Hemen geri koymaya çalışın. Yoksa kartopu gibi büyür.

Örnek: KMH hesabınızı kullanıp aynı gün borcu kapatırsanız bir günlük, beş gün sonra geri ödeme yaparsanız beş günlük faiz maliyetiniz olur.

NOT: Bu hesabı kullanmazsanız hiçbir faiz veya ek ücret ödemezsiniz.

AVANTAJI

İhtiyaç halinde 7/24 para bulabilirsiniz.

NEYE GÖRE

KMH limiti kredi notunuz, maaş müşterisi/ emekli olmanız ve gelirinize bakılarak bankanız tarafından belirlenir.

DİKKAT

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere belirlediği akdi faiz oranı aylık yüzde 1.40, gecikme faiz oranı ise aylık yüzde 1.70. Yani KMH için bu faiz oranları üzerinde bir faiz uygulanamaz.

Haberin Devamı

AMAN AMAN

Bunu kullanmayı alışkanlık haline getirmeyin. KMH kredi notunuzu doğrudan etkiler, ev, araba alırken karşınıza engel olarak çıkabilir.

Acil para mı lazım

BANKANLA İLİŞKİ KUR

SORU: Daha önce kredi ve kredi kartı borçlarımı düzensiz ödediğim için şu anda kredi puanım maalesef çok düşük. Hiçbir banka kredi kartı vermiyor. Yapmam gereken nedir? ● Selçuk

CEVAP: Öncelikle borçların devam ediyorsa onları düzenli ve gününde ödemeye çalış. Takibe alınmış kredi varsa kapatılmışsa bile, ancak 5 yılın sonunda risk raporundan çıkar.

Kredi sicilin sıfırlandığında, kredi notunu yükseltmek için yeniden bankalarla ilişki kurmaya başlamalısın. Bunun için en kolay yöntem, düşük limitli bir kredi kartı edinip düzenli olarak ödemek. Faturalarını düzenli olarak hesabından ödeyebilirsin.

İŞE ODAKLAN

SORU: İki tane kredim, 5 bin lira limiti dolu olan kredi kartım var. Hesabım da 1.500 TL ekside. İş yerimi kapattım ve ne yapacağımı bilemiyorum. ● Armağan

Haberin Devamı

CEVAP: Moralini yüksek tut. Yeni iş bulmaya odaklan. Bu süreçte geçici işler yapmayı da düşün. Bankalarla bir görüş, durumunu anlat, sana bir çözüm yolu önerebilirler. Araba gibi bir şeyin varsa satarak borçlarının bir kısmını ödeyebilirsin.

Acil para mı lazım

BAŞARI HİKAYESİ

HAYATIMI DEĞİŞTİREN SORU

Bu hafta Erzurum’dan okurum Ceyda Hanım’ın mektubunu paylaşıyorum: “Özlem Hanım, ne alacaksam alayım hep kendime şunu soruyorum ‘Sen benim isteğim misin, yoksa ihtiyacım mı?’ Bu soru benim hayatımı değiştirdi resmen.

Ne kadar çok lüzumsuz şeye para vermişim, senelerce fark etmemişim… Sayenizde bunu değiştirdim, paramı yönetmeyi öğrendim. Teşekkür ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder