Özlem Denizmen Aranıza para girmesin
HABERİ PAYLAŞ

Aranıza para girmesin

Sevdiğin, evli olduğun kişiyle para konularında iyi anlaşacaksınız diye bir kural yok. İki farklı insanın, paraya olan tutumu da devreye girince işler değişebilir. Peki, gönülleriniz gibi, bütçenizin de seyran olması için ne yapmalı?

1 - İLETİŞİMSİZLİK: Bir türlü konuşamıyoruz. Ya ortam gerilecek endişesi ya da zaman olmuyor. ‘Yemek yiyelim’ ‘Dizim başladı’ derken faturalar, kartlar, masrafları konuşmaya sıra gelmiyor. Ertelemeyin!

2 - UYGUN ORTAM: Eşinle en az ayda bir kez para durumu sohbeti yapın. Salona geçin, alın çayınızı, konuşun. Siz konuşmazsanız kim konuşacak?

Haberin Devamı

3 - FİNANSAL NEFES ALANI: Bir evde üç banka hesabı olsun. Senin, eşinin ve ortak. Birbirinize tanıdığınız finansal özgürlük özel harcamalarınızın sebep olacağı gerginlikleri de ortadan kaldırır.

4 - AİLE BÜTÇESİ:

Burada tek bir doğru yok.

■ İkiniz de çalışıyorsanız, ev bütçesine maaşlarınız oranında katkıda bulunabilirsiniz.

■ Ödemeleri bölüşebilirsiniz.

■ Sen tüm masrafları karşılarsın, eşinin geliri ise birikime ayrılır. (Bu durum ailenin gelir düzeyine göre değişiklik gösterir.)

■ Sadece erkek çalışıyorsa, tavsiyem kadının da sorumluluk alması, el becerisi, bilgisi doğrultusunda üretmesi. Kadın paradan anlar!

5 - ORTAK: Eşin senin hayat ortağın. Peki ona karşı ne kadar dürüstsün? Onun yanında finansal elbiselerini çıkarabilmelisin, aranızda bu konuda hiçbir sır olmamalı.

6 - FİNANSAL ALDATMA: Kredi kartı borcun ya da arkadaşından aldığın borç var veya kardeşine yardım etmek için borç verdin ama bir türlü dile getiremiyorsun. Bu sır omuzlarda yük oluyor, gerginlik yaratıyor. Samimiyetle paylaş ve bir gün bunun mutlaka ortaya çıkacağını unutma.

7 - HAYAL HEDEF: Ortak hedefleri olan evlilikler daha başarılı oluyor. Hedefiniz borç kapatmak olabilir, kiradan kurtulmak olabilir, senede bir tatil yapabilmek olabilir her neyse oturun konuşun.

8 - EV KADINI İSE: Evde sadece erkek çalışıyorsa, hem ev bütçesi hem de kadının kişisel harcamaları için düzenli harçlık olmalı. Zarifçe olmalı ve aylık verilmeli. Not: Bu dönemde tek maaş ile geçinmek zor. Evden de yapılabilecek bir çok iş alanı var. Birlikten kuvvet doğar.

Haberin Devamı

9 - BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNANLAR: Eşinin senden önceki hayatına saygı duy. Onun bakmakla yükümlü olduğu kişilere karşı finansal hareketlerine anlayış göster.

BİRBİRİNİZİ TANIMAK İÇİN SORULAR

Birbirinizin para karakterinizi anlamak için şu soruları sorun:

● Para senin için ne ifade ediyor?

● Ailende para konuları konuşulur muydu?

● Bakmakla yükümlü olduğun bir kişi var mı?

● Hayatında seni etkileyen büyük para olayları neler? (İflas, miras, kefalet.)

● Birisi senden borç istese ne cevap verirsin?

EŞİNDEN GİZLİ BORÇ ALMA / VERME

Geçtiğimiz günlerde alınan Yargıtay kararında ‘Eşten habersiz kredi çekmek güven sarsıcı davranış olmakla boşanma sebebidir’ denildi.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERLERİ: HAYIRLI EVLAT

SÖZ YAZARI ŞARKICI OYUNCU LADY GAGA

★ Net malvarlığı/yıllık kazancı: 300 milyon dolar. / 50 milyon dolar. (2018 ilk yarısında)

★ İlk işi: 14 yaşında piyano çalarak, dizilerde oynayarak para kazandı.

★ Yetenekli: 4 yaşında piyano çalmayı öğrendi.

Haberin Devamı

★ Çalışkan: 19 yaşında üç işte birden çalışarak hayallerinin peşinden koştu.

★ Azimli: Albüm şirketleri tarafından defalarca reddedildi. “İnsanların bana sürekli olarak ‘hayır’ demesi beni sadece daha güçlü bir insan yaptı” diyor.

★ Evi: 24 milyon dolarlık malikanesi var ancak genellikle ailesinin evinde kalıyor.

★ Güçlü kadın: İş dergisi Forbes tarafından ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadını’ arasına seçildi.

★ Zaaf: Özel koleksiyon bir elbiseye 130 bin dolar ödedi.

★ Girişimci: Popüler oyun ve sosyal ağ şirketlerine yatırım yapıyor. Kendi parfüm markası var.

★ Hayırlı evlat: Ailesine New York’ta bir restoran satın aldı. Servetinin yarısını babasına bırakacağını söylüyor.

★ Yardımsever: Bir şarkısının adını verdiği yardım kuruluşunun amacı bireyleri cesaretlendirmek, kendilerini ifade etmelerine fırsat vermek, hoşgörüsüzlüğü ortadan kaldırmak.

MOTTOSU: Kim olduğun, nereden geldiğin ya da cebinde ne kadar paran olduğu önemli değil. Bugünden sonra hayalini kurduğun ‘sen’ ol.

PARA NOTU: Samimi, şeffaf, cesur. Alışılmışın dışında kıyafet ve gösterileriyle adından söz ettiriyor. Kamera önünde ne kadar gösterişliyse, günlük yaşamında bir o kadar sade hayat sürüyor. 7

Sıradaki haber yükleniyor...
holder