Özlem Denizmen Bayram parası
HABERİ PAYLAŞ

Bayram parası

Yarın Kurban Bayramı, herkese sağlık, sevgi ve para huzuru dilerim. Lütfen bayram telaşıyla krediye yüklenmeyin. Bayram harcamanız için mutlaka bütçe planı yapın.

Kredi çekmeli mi?

Etraf bayram kredisi doldu taştı. Bankaların işi bu. Nasıl beyaz eşya satan mağazalar buzdolabı satıyorsa, bankalar da para satıyor.

Kredi borcu olanlar ne yapacak?

  1. Ev kredisi ödüyorsanız üstüne bir de bayram kredisi çekmeyin, sizi zora sokar.
  2. Taşıt kredisi ödüyorsanız, bu krediye de gerçekten ihtiyacınız varsa çekebilirsiniz.
  3. Başka tüketici kredisi ödüyorsanız, yaşam standardınızı gözden geçirme vakti olabilir.

Çekenler dikkat

  • Bayram kredisi alırken iyice düşünün. Gerçekten ihtiyacınız var mı?
  • ‘Ben kredi çekeyim de kenarda dursun…’ demeyin. Bu para bedava değil, unutmayın. Eğer gerçekten ihtiyacınız yoksa almayın.
  • Kredi çekecekseniz önceden hesaplayın, size ne kadar para lazım? Net olun, ihtiyacınızdan fazla kredi çekmeyin.
  • Bankaları karşılaştırın. Krediyi hakikaten en uygun faiz oranıyla mı çekiyorsunuz? Masraf, komisyon ne kadar?
  • Aylık kredi ödemeniz, aylık gelirin yaklaşık üçte birini geçmesin.

Limit koyun

  • Önümüzdeki dört gün boyunca harcamalarınıza limit koyun. Örneğin, “Bu bayram 500 lira harcayacağım” deyin. Bu rakamı kendi bütçenize, bayram planınıza uygun hale getirin. ‘Nasıl olsa ödenir’ diyerek kredi kartlarına yüklenmeyin, yine ödeyecek olan sizsiniz.
  • Diyelim ki bayram günü acil nakit ihtiyacınız oldu ve karttan nakit avans çekeceksiniz. Durun! Bu parayı kısa sürede geri ödemeyecekseniz çekmeyin. Nakit avans işlemlerinde çekim tarihinden ödeme yapılana kadar günlük nakit faizi işler. İyi düşünün.

Bayram parası

Maskeli ziyaretler

Aman sağlığımız şakaya gelmez. Hepimiz birbirimize sarılmayı özledik ancak sağlığımıza paha biçilemez, parasal değeri olmayan bize bahşedilmiş en değerli şey… Bayram geleneğimiz çok önemli, hem kendimizi hem de birbirimizi koruyarak ona sahip çıkalım. Lütfen dikkatli olalım, bu güzel bayramı yaşayalım.

Haberin Devamı

Çocuklara harçlık

Biz büyüklerimizden nasıl gördüysek bu bayram da çocuklarımıza harçlıklarını verelim, onları mutlu edelim.

Moneye geldi

Duyduk duymadık demeyin… İki senedir üzerinde çalıştığım, 55 ilimizde, yedi ülkede 2000 kişi ile denemesini yaptığım uygulamam (ücretsiz) Moneye açıldı. uygulama mağazalarından cep telefonunuza indirebilirsiniz. Hepinizi bekliyorum.

Çocuğuma ne diyeceğim?

SORU: Çocuğuma tatil için söz verdim ancak maalesef maddi durumumdaki bozulma nedeniyle bunu gerçekleştiremiyorum. Ona ne söyleyeceğim? l Kağan

CEVAP: ‘Param yok’ diyerek çocuğu endişelendirme ancak değişen şartlar nedeniyle tatilin şu anki planlarınızda olmadığını anlatabilirsin.

Çok borcum var

SORU: 200 bin lira bankalara borcum var. Aylık gelirimiz 8 bin lira, evim kira, iki çocuğum var ve ortalama aylık ödemeler 9 bini geçiyor. Her gün daha çok borçlanıyoruz. Ne yapmamız gerekiyor acil yardım. l Nurdan

CEVAP: Borçlarından tamamen kurtulmaya ciddi şekilde karar verdiysen bir süre için ‘Kaktüs Modu’na geçmek çok işine yarayabilir. Bu dönem, yaşayabileceğin en az para ile en uzun dönemi deneyimleyeceksin. Sadece temel ihtiyaçlarına odaklanıp, üyelikleri kapattırmak, ‘olmasa da olur’ dediğin her harcamanı borcuna yöneltmek, borçtan kurtulma süreni kısaltabilir.

‘Kısabileceğim bir yer yok’ diyorsan araba, altın gibi varlığın var mı? Varsa satıp borcu hafifletebilir misin? Böyle bir imkan varsa faizi en yüksek olan kredinden başlayarak ödersen yükün hafifler. Unutma bu geçici bir süre için... Gelirini artırmanın yollarını da araştır.

Haberin Devamı

BAŞARI HİKAYESİ: İlk defa birikimim oldu

Suzan, 30 yaş / İstanbul

Merhaba Özlem Hanım. Yedi senedir çalışıyorum ama kenara bir kuruş ayırmamışım. Kira, aileme gönderdiğim para, büyükşehirde yaşamanın maliyeti… Bunlar hep bahanem olmuş çok yeni anladım. Yazılarınızı okudum, kendi kendime dedim ki ‘’Ben nerelere harcadım böyle? Harcadım da ne oldu, ortada ne var? Hiçbir şey.’’ Hep yatırımım olsun, belki bir gün arabam olsun istedim ama düşününce bunu hedef olarak görmediğimi anladım.

İnanmadım sanırım kendime ama sayenizde ilk defa para biriktirdim. Sizin dediğiniz gibi ‘Küçük para’ diye görmedim, kaç lira olursa olsun biriktirdim. İlk hedefim ‘Acil Durum Fonu’ birikimi ve hedefime yaklaşıyorum. Benim gibi bir kişi için bu başarı, teşekkür ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder