Özlem Denizmen Bereketli para
HABERİ PAYLAŞ

Bereketli para

Her şeyin olduğu gibi paranın da enerjisi ve bereketi var. Bazı insanlarda çoğaldıkça çoğalır. Bazılarında ise tıkanıktır, açılmayı bekler. Peki, paranızın bereketini nasıl artırabilirsiniz?

[[HAFTAYA]]

Paranın bereketi nasıl artar?

Alınteri: Çalışıp hak edilerek kazanılmış para her zaman bereketlidir.

Adil kazanç: Kimsenin hakkını, hukukunu yemeden kazanılan para. Bereketin bazıdır.

Merhametli el: Bir el almak, diğeri vermek içindir. Bir el verdikçe diğeri dolar. Ayrıca unutma, merhamet parada değil ‘sen’dedir.

Haberin Devamı

Cömertlik: Hem sevginizle, hem paylaşımlarınızla insanlara açık olmak bereketi artırır.

İsraf: Elindeki kaynakların kıymetini bilmemek demektir. Bereketi azaltır.

Şatafat: Bereketi azaltır. O anda değil, uzun dönemde.

Borç ödememek: Bereketi tıkar. En azından gidip konuşun, bir plana bağlayıp yavaşça ödeyin.

Harcamak: Paranın bereketi harcadıkça artar. Ama bütçeye göre ve ayaklar yorgandan çıkmadan.

Şükretmek: Elindekilerin kıymetini bilmeden yenisi gelmez. Şükretmek bereketi artırır.

Başkaları için istemek: Bereketi artırır. Başkaları için istediğin zaman kapılar açılır ve sana daha çok gelir.

Parayı düşünmemek: Paraya değil, hedeflerinize odaklanın. Göreceksiniz, tıkalı kanallar açılıverecek.

Nefse hükmetmek: M.Ö. 427 yılında Plato demiş ki, ‘Nefsine hükmeden, dünyaya hükmeder’. Nefse hüküm, bereketin temelidir.

Bağırsaklar: Para organı olarak bilinir. Ne kadar iyi işlerse bereket o kadar artar denir.

Yatırım nasıl yapılır?

SORU:

Yaşım 24. Üniversitedeyken hem okudum hem de çalıştım. Para biriktirme imkanım oldu. Mezun oldum. Yaklaşık birikimim 13 bin 500 TL. Sizce ne yapmalıyım? Uzun dönem düşünüyorum. Çünkü şu an bir ihtiyacım yok ve askerlik yap filan derken 1.5-2 yılım gider. Yardımınıza ihtiyacım var. Kemal

CEVAP:

Yatırım ilaç gibidir. Çok kişiye özel bir konudur. Yaş, ne için yatırım yaptığın, riske karşı bakış açın, endişelerin gibi birçok etken hangi yatırım aracını seçeceğini belirler. Benim neye yatırım yaptığımın sana faydası yoktur. Yoksa dükkan senin.

Sana hemen pratik tavsiye

Haberin Devamı

-Yaşın genç, yüksek risk alabilirsin: Paranın tamamını bir tek yatırım aracında kullanma. Birikiminin bir kısmını risk almak için ayır. Örnek; biraz hisse, biraz döviz, biraz tahvil alabilirsin.

-Parayı uzmana ver ama unutma: Parayı bir yere koyup sonra hiç sormamazlık etme. En az iki ayda bir ara bankacını, sor ne oldu diye. Paran küçük gelmesin sana, bunu yapmak onların işi.

-Asla arkadaş tüyosu ile hareket etme: Arkadaşın ve sen aynı değilsin. Bilmediklerini bankana sor. Her şeyi sor. Endişelerini ve beklentilerini açıkça konuş.

-Alırken kazan: Tamamını bir seferde yatırıma yönlendirme. Zamana yay. Risk almadan zengin olunmaz. Ama kendine uygun risk al.

Ev almak istiyorum

SORU

Ev alırken nelere bakmalıyım?Eşim istemiyor ama ben Eylül’e yeni bir evle girmek istiyorum. Birikimimiz de var. Kiradan yıldım. Araştırmaya başlamak istiyorum. Neriman

CEVAP:

Neriman, yılma. Hayat güzel. Madem para biriktirmişşin, şimdi yapman gereken şunları araştırmak:

1. Evin değeri artacak mı? Çevre evlerdeki gelişmeleri, metrekare fiyatları gibi faktörleri incele ve not al.

Haberin Devamı

2. Kira değeri artacak mı? Neden? Ne kadar?

3. Kullanışlı ve güvenli bir yerde mi? İşyerine, okula, merkeze uzaklığı, ulaşımı nasıl? Bütün bunları iyice araştır.

4. Tabii yeni ev olması, depreme dayanıklı olması en önemli şey!

5. Evi alırken kazan. Pazarlık et. Bir de ev ve araba alırken masraflar esas o zaman başlar, o sebeple en az 3 aylık ev kredi ödemeni bir kenara ayır.

GÜNÜN SORUSU

İkisi de olur

SORU:

31 yaşındayım. 3 yıllık evliyim. Düğün zamanı benim ve eşimin bekarken birikimlerimizle ve borç alarak bir daire satın aldık. 20 bin lira borcumuz kaldı. 27 bin değerinde bir arabayı düğünden sonra aldık. Bugün nakit 30 bin liramız, altın olarak 15 bin liramız var. Gelirimiz 6 bin lira. Ayda 3 bin lira biriktirebiliyoruz. Ev borcunu var olan birikimle bitirip yeni bir yatırım için yeni bir ev alalım mı? (150 bin lira değerinde en fazla. Böyle bir evin kira getirisi yılda 7-8 bin lira). Yoksa aracımız ticari ve konforu az. Konforlu ve güzel bir araç düşünelim mi? (En fazla 60-70 bin lira). Çok düşünüyorum bu konuyu. Arzu

CEVAP:

Maşallah böyle güzel bir planlama görmedim. Arzu, siz bu işi çözmüşsünüz. Sırtınız yere gelmez. Yaşınız genç, araba da alabilirsin. Ev almaya karar verirsen 150 bin liralık ev için 37 bin 500 lira peşin 10 yıllık vadede aylık ödemelerin 1600 liraya geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder