Özlem Denizmen Bu da geçecek siz sıkı durun
HABERİ PAYLAŞ

Bu da geçecek siz sıkı durun

Koronavirüs sebebiyle sağlık, psikolojik, finansal anlamda çok farklı bir dönemden geçiyoruz. Dükkanını açmayan esnaf, geliri azalan çalışan, kredi kartı borcunu ertelemek isteyen… Bugünkü köşemi sizden gelen sorulara ayırdım. Beraber aşacağız!

KENDİNİ KORU

SORU: Evliyim ve yeni doğmuş çocuğumuz var. Evden çalışmaya başladım, gelirimde azalma oldu. Tedirginiz, ne yapalım ayakta kalmak için?

● Ertuğrul

CEVAP: Daha önce yaşamadığımız yeni bir dönemden geçiyoruz ve yalnız değilsin. İşinin olması çok iyi. Karı koca eskiden bir ayda harcadığınız parayla iki ay geçirmek için bütçenizin üzerinden geçin. Hangi giderlere, ne kadar para gidiyor bakın. Bir yandan da hem fiziksel hem de ruh sağlığınızı korumak için elinizden geleni yapın.

Haberin Devamı

ACiL PARA LAZIM

SORU: Acil olarak nakit paraya ihtiyacım var. Kredi almak istiyorum ama kredi notum düşük. Ne önerirsiniz?

● Özgül

CEVAP: Ziraat Bankası, Halkbank ya da Vakıfbank’ın aylık geliri 5.000 lira ve altındakiler için kredi desteği başlıyor. 10 bin liraya kadar, 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, aylık eşit taksitli, kredi kullanılabilecek. Bundan faydalanabilirsin.

TATLICI DÜKKANI

SORU: Tatlıcı dükkanım var, tek başıma çalışıyorum. Ancak bu dönem açamıyorum. Belki de kapatmam gerekecek ama en az zararla atlatmak için neler yapabilirim? Borcum yok. Bana önerebileceğiniz bir şey var mı?

● Nimet

CEVAP: Girişimci olman ne güzel. Esnafa desteği çok önemsiyorum. Evden üretim ve teslimat yapabilir misin? Sosyal medyayı aktif olarak kullanarak ve düzenli müşterilerin aracılığıyla işlerini evden yürütebilirsin. Borcun olmaması çok güzel. Halkbank, tüm esnafa 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart desteği verecek. 25 bin lira işletme kredisinin vadesi 36 ay olacak ve 6 aya kadar da ödemesiz dönem uygulanacak. Seçenekleri değerlendir. Karar senin.

İŞTEN ÇIKARILDIM

SORU: İşten çıkarıldım, ailemle beraber yaşadığım için masrafım yok ama kredi borcum var ve ödeyemeyeceğim. Ne yapacağımı bilemiyorum evde kalakaldım. Sürekli yemek yiyorum. Çok bunaldım.

● Şefik

Haberin Devamı

CEVAP: Şu an önemli olan sağlıklı olman. Evden yapabileceğin işler var mı araştır. Bu dönemi boş geçirmemeye çalış. Kendini geliştirmek için internet üzerinden ücretsiz eğitimler alabilirsin. Bankanı ara görüş, durumunu anlat borç erteletme yapabilirsin. Ancak bunu yaptığın zaman borcuna üç aylık faiz maliyeti ekleniyor.

BAŞARI HiKAYESi

CESUR KADER

Merhaba Özlem Hanım ben Kader. Delice bir cesaret gösterdim ve kendi işimi kurdum. 40 yaşından sonra yufka açmayı öğrendim, tek tek bakkalları dolaşıp onlara börek yaptım ve 2 yıldır dükkanım var. Eşim de bana destek veriyor ve yanımda tam 5 kişi çalışıyor. Tüm ürünlerimizi kendimiz yapıyoruz ve hepimiz mutluyuz. Yanımda çalışan olup onların da evlerine kazanç sağlamaları çok güzel bir duygu… “Kadınlar cesaretli ve güçlü olmalıdır” diyorum.

BiRiKiMiNE DOKUNMA

SORU: 10 bin lira kredi kartı borcum var. Borcumu erteletsem mi, yoksa vadelide olan paramla borcumu mu ödesem?

● Kerime

CEVAP: Elindeki birikime hiç dokunma. Kredi kartı borcunu bankanla görüşerek öteleyebilirsin. Üç aylık faizi borcuna eklenecek bilgin olsun. Gelirin varsa kredi kartı asgari ödeme oranı yüzde 20’ye kadar indirildi sadece asgari ödeme tutarını ödeyerek de bu zamanı atlatabilirsin.

Haberin Devamı

DAYANAMADIM HARCADIM

SORU: Ben POSTA Gazetesi’ndeki yazılarınızı okuyorum. Hedefim borç kapatmak, ödeyebiliyorum da ama evde geçirdiğim sürede sizin ‘gereksiz harcama’ dediğiniz zaaf harcamalarım arttı. Durup durup internetten yeni bir üyelik açıyorum veya bir şeyler alıyorum. Bu beni rahatsız ediyor aslında. Ne yapsam?

● Sinan

CEVAP: Kendini mercek altına al bak bakalım hangi duygudan sonra alışveriş yapmak geliyor içinden? Belki bir arkadaşın seni tetikliyor? Belki de eşine sinirlenince alışverişin geliyor? Bir duygusal çaresizliğin sonucu alışveriş yapıyor olabilir misin? Bunu bulunca problemi çözmen daha kolay olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder