Özlem Denizmen Bütçe seyran olsun
HABERİ PAYLAŞ

Bütçe seyran olsun

İki gönül bir olunca samanlık seyran olur... Ancak birbirinizi ne kadar seviyor olsanız da para konularında iyi anlaşacaksınız diye bir kural yok. Bütçenizin de seyran olmasını istiyorsanız hadi gelin başlıyoruz...

Herkesin karakteri, yaşanmışlıkları ve olaylara bakışı birbirinden farklı… Bir de para konuları işin içine girince iletişim ve ilişkinin boyutu değişebiliyor. Gelin para konularını ilişkilerimizde sorun olmaktan çıkaralım… Hazır düğünler de başlıyorken şu parayı çözüverelim.

Bütçe seyran olsun

1- KONUŞUN

Açık ve net olun. Değerlerinizi, sorumluluklarınızı taa en başından anlatın. Bakmakla yükümlü olduğunuz aile bireyleri var mı? Bu ileride de devam edecek mi? Borçtan korkar mısın? Finansal hayat hedeflerin neler? Bu sorular sonrası birbirinize karşı dürüst olduğunuz için rahatlamış hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

2- HEDEFE KOŞUN

Nikah memuru iyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta sizi eş olarak ilan ediyor. Bu artık sizin hayatın içerisinde ortak olduğunuz anlamına geliyor. Buna hayaller de dahil. Ev, araba almak hedefiniz her ne ise ona inanmanız, bu yolculukta beraber ilerlemeniz ona ulaşma ihtimalinizi kolaylaştıracak.

3- İLETİŞİM

Eşler arasında parayla ilgili gibi görünmeyen tartışmaların birçoğu aslında parayla ilgilidir. Yaşam tarzı, eşlerden birinin cömert veya eli sıkı olması… İçinize atmayın, samimiyetle konuşun.

4- HESAPLAR

Bir evde üç banka hesabı olması finansal huzur için önemli. Sizin, eşinizin ve ortak hesabınız olsun. Bu şekilde birbirinize ‘finansal özgürlük’ alanları açıp bu alanlara saygılı olabilirsiniz. Evet hayat müşterek, paylaşınca güzel ama sahip olduğunuz her kuruşu ortak kullanmak zorunda değilsiniz. Eşinizin ilgilenmediği ancak sizin için önemli olan bir hobiye kişisel hesabınızdan harcama yapabilirsiniz. Aranızda bir anlaşma yaparsanız, bu gizli bir harcama olmaz.

5- EVİN BÜTÇESİ

Bu işin tek bir doğrusu yok. Eşlerin ikisinin de çalışıp çalışmıyor oluşu, maaşlarının miktarı gibi etkenler var. Ancak birkaç yöntemden bahsedeceğim.

  • Eğer eşlerin ikisi de çalışıyorsa maaşları oranında ev bütçesine katkı sağlayabilir.
  • Eşler ödemeleri bölüşebilir. Hasan kira ve faturaları, Gonca ise gıda, sağlık masraflarını karşılayabilir.
  • Ayşe’nin geliri birikime ayrılır, Ahmet ise geri kalan tüm harcamaları yapar.
  • Eşlerden biri çalışıyorsa diğeri evin gelirini arttırmak için kendini geliştirebilir, evden yapabileceği işleri değerlendirebilir.

ARA ÖDEME YAPSAM!

SORU: 10 yıl vadeli 200 bin TL konut kredisi çektim, daha 6 ay oldu. Şimdi 100 bin ara ödeme yapıp vadesini düşürmek istiyorum. Bir zararı olur mu? ● Ali

Haberin Devamı

CEVAP: Konut kredilerinde erken kapama ya da ara ödeme istendiği zaman, kalan vade 36 ayı aşmayan durumlarda, kalan tutarın yüzde 1’i kadar, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise kalan tutarın yüzde 2’si kadar ‘erken ödeme’ komisyonu var. Buna bankana maliyet-kazanç hesabı yaptırarak karar verebilirsin.

HAYALDİ GERÇEK OLDU

İTÜ İnşaat Fakültesi’nde okurken arkadaşlarına “Tek hayalim 15 odalı bir butik otelim olsun” diyen Mehmet Duru, reklamcılık sektöründe uzun süre çalıştıktan sonra, Türkiye’nin en büyük bankalarından birinde tepe pozisyondaydı. Bir gün, bu hayalinin peşinde harekete geçmeye karar verdi ve her şeyi bırakarak Kaz Dağları’ndaki Kozlu Köyü‘nde Kozluhan Otel’i kurdu. Ben de burayı görmek için birkaç günümü ayırdım.

'MASKELİ KÖY’

Köye vardım, tam arabadan çıkacağım, 80 yaşlarında tatlı bir nine bastonunu sallayıp “Maskeni tak çabuk” diye bağırmaya başladı. Koronavirüs konusundaki duyarlılık her yere yayılmış anlaşılan.

Haberin Devamı

HAREKETE GEÇMEK

Kaz Dağları'nın Edremit Körfezi’ne bakan tarafında yer alan yaklaşık 2500 yıllık bir yerleşim burası. Hani “Şehir hayatını bırakıp köye yerleşmek istiyorum” denir ya işte tam böyle yerleşecek yerlerden, masal gibi bir köy... Mehmet Duru’ya, “Şehir ve iş hayatını bırakıp hayaline koşma kararını verirken en zor şey neydi?” diye sordum. “Harekete geçmek” dedi.

TURİZM

Türkiye‘nin taşı toprağı altın. Bu zor günler, ülkemizi daha iyi tanımak, bu güzel diyarlara seyahat etmek için müthiş bir fırsat. Maskenizi sakın unutmayın.

HAYAT TEK

Sizin çocukluk hayaliniz neydi? Belki de harekete geçmek için ŞİMDİ tam zamanıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder