Özlem Denizmen Çocuk parayı evde öğrenir
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk parayı evde öğrenir

Haberin Devamı

Hayatınızda yaptığınız en büyük yatırım çocuklarınızı yetiştirmek. Anne hesapsızca harcarken kızının tutumlu olması mümkün mü? Baba sürekli borç içindeyse oğlu ne yapsın? İşte çocuğunuza doğru rol model olmak için 9 ipucu

1- SINIRSIZ DEĞİL: Paranın sonsuz olmadığını, bir sınırı olduğunu öğretmek için en iyi eğitim yolu harçlıktır. Harçlığının bittiğini gören çocuk, ailesinde paranın sınırı olduğunu anlar.

2- PARA KAZANILIR: Her sabah kalkıp işe gitme nedeninizin para kazanmak olduğunu anlatın. Hayatınızı sürdürmek, ona istediği şeyleri alabilmek, ona harçlığını verebilmek için çalışmanız gerektiğini anlatın. Benimkiler yazın manav ve kuaförde çalışıyor.

3- HER ŞEYİN BEDELİ VARDIR: Alışverişe çocuğunuzu da götürün. Bakkalda, manavda parayı uzatsın, üstünü alsın. Eve gidince aldıklarınızı yazın. Ne kadar harcadığınızı öğrensin.

4- KELİMELER ÖNEMLİDİR: Birikim, harcama, tasarruf, banka, bütçe, yatırım... Bu kelimelerin anlamını ve nasıl kullanıldıklarını öğrendikçe finansal konuları kavrama becerisi de o kadar çok olur.

5- KONUŞUN: Örneğin ev kredisi ödüyorsanız, ev almak için bankaya borçlandığınızı ve her ay kazandığınız paradan bunun taksitlerini ödediğinizi anlatın.

6- UYGUN DEĞİL: Arkadaşlarının sahip olduğu veya olamadığı şeylerle kıyaslama yapmaması gerektiğini öğretin. Her ailenin, parası olsa bile uygunluk değerleri farklıdır.

7- TASARRUF: Tasarrufun istediği şeylerden vazgeçmek demek olmadığını anlatın. Elektrik, su tasarrufuyla faturalarda düşüş olursa, aradaki farkı ona verin.

8- ÖNCELİKLER: Çocuk bir şey istediğinde bir diğerinden vazgeçebilmeyi öğrenmeli. Böylece öncelik sıralamasını da kafasından yapmaya başlar. “Simit mi istersin dondurma mı?” diye sorabilirsiniz.

9- HER ŞEYE SAHİP OLAMAZSIN: Ona her şeye (aynı anda) sahip olamayacağını öğretin. Yoksa büyüdüğünde mutsuz ve hiçbir şeyden tatmin olmayan bir insan olur.

Ünlüler ne yapıyor?

David ve Victoria Beckham oğulları Brooklyn yeni bir spor ayakkabı için para istediğinde bunun için hafta sonları evlerinin köşesindeki kahve dükkanında çalışmasını söylemiş. Madonna, küçük oğluna haftalık 10 dolar (32 TL) verdiğini ve bunu, evdeki görevlerini yapması sonrası kendisine ödediğini anlatıyor.

FİNANSAL BAĞIMSIZLIĞI İÇİN 6 YOL

1. Birikimi, paylaşmayı ve harcamayı öğretin: Üç kumbara alın. Biri birikim, biri harcama, diğeri paylaşım için.

2. 10 saniye: Bir şey almak istediğinde 10 saniye boyunca ‘istek mi ihtiyaç mı?’ diye kendisine sorsun.

3. “Paramız yok” demeyin: Çocuğunuz bir şey satın almak istediğinde “Paramız yok” demek yerine “Planımızda ya da hedefimizde yok” demelisiniz.

4. Çocuğunuza yolu gösterin: Bir şey almak istediğinde para vermek yerine ondan kaç paraya ihtiyacı olduğunu yazmasını isteyin. Ona, bunun için harçlığından biriktirmesi gerektiğini söyleyin.

5. Borç hakkında da konuşun: Bir şey almak istiyorsa üç seçeneği var. ‘Şimdi al’, ‘biriktir ve sonra al’, ‘borç al’. Borç almak isterse şartlarınız olsun. Geri ödemesi gerektiğini bilsin.

6. İstekleri için çalışmalarını sağlayın: Yazık, kıyamam demeyin. Hafta sonları ya da yazları uygun gördüğünüz yerde çalışsın. Kazanmanın ne olduğunu yaşayarak öğrensin.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERİ

■ Para deyince aklınıza ilk gelen? ‘Güç’tür ama asla amaç olmamalıdır sadece araçtır.

■ Pazarlık yapar mısınız? Gerektiğinde evet.

■ Peşin mi taksit mi? Daha çok peşin.

■ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? O para ile ne aldınız? 16 yaşında bir defileden kazanmıştım. Muhtemelen kıyafet almışımdır.

■ Restoranda (erkek/kadın) hesabı kim öder? İki taraf da ödeyebilir.

■ Para ile ilgili pişmanlığınız var mı? 20’li yaşlarda çok daha tutumlu olabilirdim. En az beş tane ev alabilirdim ama çok harcadım. Annemin sözünü dinlemedim, keşke diyorum açıkçası.

■ Şu an cebinizde kaç para var? 700 TL.

■ Evde uyguladığınız en güzel tasarruf yöntemi? Dişlerimi fırçalarken suyu açık bırakmam, elektrikten de tasarruf ederim.

■ Milyon verseler satmam dediğiniz şey ne? Karakterim ve dostlarım.

■ Para ile ilgili sizi en çok etkileyen örnek kişi kim oldu? Annem.

■ Diyelim ki benim 30 bin liram var. Sizce bu parayı ne yapmalıyım? Maldivler’e tatile git.

■ Birisi sizden borç istese, siz de vermek istemiyor olsanız, ona ne dersiniz? Şu an için durumumun olmadığını söylerim.

TUĞBA ÖZAY'IN PARA KARAKTERİ: Genç yaşta para kazanmaya başlamış. o dönem kazandığının değerini bilmemiş olsa da şu an çok daha bilinçli. Parayı sadece bir araç olarak gördüğünü manevi değerlerini paradan önde tutarak gösteriyor.

Cumhuriyetimizin kurucusu, eşsiz devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 78’inci yılında, saygı, sevgi ve şükranla anıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder