Özlem Denizmen Dikkat faizler arttı
HABERİ PAYLAŞ

Dikkat faizler arttı

Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizleri yükseldi. Peki bu ne anlama geliyor? Nasıl kullanılmalı? Dikkatli olun, bu paralar sizin değil, faiz ödüyorsunuz! Peki ne yapmalısınız? Haydi başlayalım...

KREDİLİ MEVDUAT HESABI (KMH): Ek hesap, kurtaran hesap gibi birçok adı var ama temelinde şu anlama geliyor: Bankada paramız olmadığında dahi hesabımızdan para çekmeye imkan veren hesap.

KMH LİMİTİ: Kredi notunuz ve gelirinize bakılarak bankanız tarafından belirleniyor. kmh aVantajı: Günün her saati, para yoksa, nakit ihtiyacınızı karşılıyor.

Haberin Devamı

KMH MALİYETİ: Kullandığınız gün kadar faiz işliyor. Çekim yaptıktan üç gün sonra geri öderseniz, üç günlük faiz masrafınız olur.

TEHLİKESİ: Alışkanlık haline gelmesi. unutmayın sizin olmayan parayı kullanıyorsunuz!

KART LİMİTİNİ DÜŞÜK BELİRLE

Soru: kredi kartı almak istiyorum ama kredi notum 0 çıktı. 7 aydır sigortalı olarak çalışıyorum. ne yapmalıyım? ● selin Cevap: üzerine kayıtlı fatura var mı? Banka kartının olduğu, maaşının yattığı bankaya kredi kartı için başvurdun mu? Formu eksiksiz doldurup gerekli belgeleri tam olarak ver. Başlangıç olarak kredi kartı limitini düşük belirle.

KREDİ KARTINDA NAKİT ÇEKMEK!

Acil bir durum oldu ve hesapta para yok. (Ben hiç sevmesem de) mecburen kredi kartınızdan nakit çekecekseniz... İşte size birkaç temel nokta:

Ne kadar?: Sadece çok kısa süreli ihtiyaçlar için düşük tutarda çekim yapın. HEMEN geri koyun.

Ücret: Her bankanın ve kartın farklı nakit avans ücreti oluyor. Sizinki ne kadar? Öğrenin.

Faizi: Alışverişteki kart faizi ile nakit çekimindeki kart faizi farklı. Siz faiz oranını biliyor musunuz? Ekstreye bakın öğrenin.

Günlük: Nakit çekimlerinde faiz GÜNLÜK işler. Kartopu gibi büyür.

Peşin mi, taksit mi?: Geri ödemeyi yaparken iki seçenek var: Peşin ya da taksit. Peşinde işlem gününden itibaren her gün faiz işler. Taksitli çekimde ise bankanız size özel bir ödeme planı sunar ve taksit taksit ödeyeceğiniz tutarı ekstrenize yansıtır.

Dikkat: Taksitli nakit çekimi, kredi kartınızdan tüketici kredisi almak gibidir. Böyle durumlarda bankacınıza danışın.

Haberin Devamı

Vade: Taksitli nakit çekiminde vade en fazla 12 ay oluyor.

Önemli: Bir yıl içerisinde 3 defa kredi kartı borcunuzun asgari tutarının altında ödeme yaptığınızda dönem borcunuzun tamamını ödeyene kadar nakit çekemiyorsunuz. Hatta kredi kartı limiti dahi artıramıyorsunuz.

Avantajı?: 24 saat para çekebilirsiniz.

TEHLİKESİ: Daha ne olduğunu bile anlamadan, büyük bir faiz yüküyle karşılaşabilirsiniz.

DEĞİŞİKLİK

Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı (asgari ödeme tutarı ve üzerinde ödeme yapıldığında kalan borca uygulanır) 2.25, aylık azami gecikme faiz oranı (asgari ödeme tutarının altında ödeme yapıldığında, asgari ödeme tutarının ödenmeyen kısmına uygulanır) yüzde 2.75'e yükseltildi. Bu oranlar 1 Ekim itibarıyla uygulamaya geçecek.

İÇERİĞE ODAKLAN

SORU: Bireysel emeklilik birikimimi hangi fonda değerlendirmem daha doğru olur? ■ Nazmi

CEVAP:

Düşük, orta ve yüksek riskli fonlar var. Riski yüksek olan fonların getirileri de fazla olabiliyor.

Haberin Devamı

● Yaşın ne kadar gençse alabileceğin risk o kadar fazla olabilir. Emeklilik dönemi yaklaştıkça daha düşük riskli fonları tercih edebilirsin.

● Tek bir fona yatırmak yerine sepet oluşturabilirsin.

● Fonların ismine odaklanma, içeriğine bak.

● Fonların 2, 5 ve 10 yıllık getirilerine bak. Getirinin yıllık enflasyonun üstünde olup olmadığını kontrol et. Senin ekonomik beklentine uyuyor mu?

● Hiçbir yatırım aracı sürekli kazandırmaz ya da kaybettirmez. Üç ayda bir getiriyi kontrol et. Seçtiğin fonların dağılımını yılda 6 kez değiştirme hakkın var.

ALTIN BORÇ VERDİM

SORU: Dört ay önce altın borç verdim. Arkadaşım nakit olarak ödedi. Bu parayı altına çevirsem mi? ■ Tuncay

CEVAP: Prensip olarak borç nasıl alındıysa öyle geri verilmelidir. Kaç yaşındasın? Başka paran var mı? Varsa nerede duruyor? Buna sen karar vermelisin. Bunun için şu soruları cevapla: Yatırım hedefin ne? Ne için altın alıyorsun? Paraya ne zaman ihtiyacın olur? Diyelim birkaç sene olmayacak. O zaman acaba vadeli mevduat kazandırır mı? Belki parayı ikiye bölmelisin? Alırken “Şu fiyata gelince satacağım” diye fiyat belirlersen huzurlu olursun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder