Özlem Denizmen Gelecek gençlerin
HABERİ PAYLAŞ

Gelecek gençlerin

Şu sıralar üniversite öğrencilerinden çok soru alıyorum. Hangi bölümü seçsem, gelecekte hangi meslekler aranacak? Gelin başlıyoruz…

İş dünyası, sektörler ve şirketlerin aradığı nitelikler hızlı değişiyor. Yakında yalnızca sahip olduğumuz beceriler kadar iyi olacağız. İşte Dünya Ekonomik Forumu’nun gelecekte insanlar için en önemli gördüğü yetkinlikler:

GELECEK OKURYAZARLIĞI

Dünyanın her zamankinden daha hızlı değiştiği bir dönemdeyiz ve geleceği daha iyi hayal etmeyi ve anlamlandırmayı sağlayan bu beceriye sahip olmak kritik. Bu sayede beklenti yönetimi, gelişme isteği, hedeflere ulaşmak için plan yapma, finansal kararlar almayı harekete geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

SİSTEMSEL DÜŞÜNCE

Sistem üç temel şeyden oluşur: Kapsam veya işlev, parçalar ve ilişkiler. Sistem odaklı düşünme; tüm kalıpları daha net hale getirmek, sorunları anlamak, geliştirmek, paylaşmak ve bunlarla etkili bir şekilde nasıl yüzleşeceğinizi görmek için gerekli.

BEKLENTİ

Hayal ve hedef arasındaki fark PLAN. Siz kendiniz için nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz? Kendinizi nerede görüyorsunuz? Tutkunuz ne? Beklenti becerisi, bu sorulara vereceğiniz cevaplara göre şu andaki kararlarınızı ve hareketlerinizi şekillendirmeyi öğrenmenizi sağlar.

STRATEJİK ÖNGÖRÜ

Devletler, işletmeler, kurumlar ve bireylerin değişimi ve geleceği daha iyi anlamak için stratejik düşünmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekiyor. Gelecekteki alternatifleri, tutumları ve bunların sonuçlarını öngörecek şekilde strateji geliştirmek gerek.

EN DEĞERLİ BECERİLER

  • KODLAMA
  • YAPAY ZEKA
  • NESNELERİN İNTERNETİ
  • VERİ MADENCİLİĞİ
  • BULUT MİMARİSİ
  • 5G, 6G
  • SİBER GÜVENLİK
  • GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK TEKNOLOJİSİ
  • BİYOTEKNOLOJİ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN BÜTÇESİ

GELİR: Burs olanaklarını araştır. Kredi ve Yurtlar Kurumu ve burs veren kurumların, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından başvuruları alması bekleniyor. Kendi paranı da kazan...

BİRİKİM: Birikimci arkadaş bul. Çevren neyse sen de o olursun. ❱❱BORÇ: İleride alacağın kredi kartı borcunun tamamını öde.

GIDA: Ailenle mi yaşıyorsun/ yaşayacaksın? Dışarıda yeme içme masrafın olacak. Arkadaşlarınla makarna dışında yemekler de yapabilirsin. İnternet pratik tarif dolu...

KİRA: Üniversitelerin fiziksel eğitime başlama durumuna göre başka bir şehirde üniversite tercih edeceksen yurtta kalma imkanı, yurt bursu veya ev arkadaşı araştır.

Haberin Devamı

FATURALAR: Faturalarda yüzde 50 tasarruf mümkün. Kışın evde tişörtle oturma, hırka giy, battaniye ört. Ev sıcaklığı 19 derece olsa yeter.

ULAŞIM: Öğrenci kartı şart. Bazı okulların servisi de var. Arkadaş grubunda arabası olan birisi varsa ulaşımı paylaşmayı öner.

SAĞLIK/EĞİTİM: Kitapları üst dönemlerden alabilirsin.

GİYİM/KİŞİSEL BAKIM: Arkadaşlarına hava değil, fark atmaya çalış.

TATİL/EĞLENCE: Gez gör ki vizyonun gelişsin.

EV EŞYASI: Eve çıkacaksan, ailenin evindeki kullanılmayan eşyaları, ikinci el eşya uygulamalarını incele.

MEZUN OLANLAR

  • Amerikalı başarılı TV programı yapımcısı Oprah Winfrey, 2020 yılında üniversiteden mezun olacak öğrencilere şöyle diyor: “Her şeyde bir hayır var… Çok özel bir zamanda mezun oluyorsunuz. Liderlik vasıflarınızı göstermek için doğru zaman…”
  • İngilizcesi ‘graduation’ olan mezuniyet kelimesi Latince ‘gradus’ kökünden geliyor ve anlamı ‘bir şeye doğru bir adım atmak...’ Bir anlamı da ‘kendini rafine etmek, öze dönmek’… Evet, belirsizliklerin olduğu bir dönemdeyiz… Ama şunu biliyoruz ki kendimizi yenilemeliyiz ve bu özel zaman ne ister? LİDERLİK

TÜM ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ FİNANSAL OKURYAZARLIK MOBİL UYGULAMAM MONEYE’YE BEKLİYORUM.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder