Özlem Denizmen Haydi sorun!
HABERİ PAYLAŞ

Haydi sorun!

‘Bankadan gelen krediyi kullansam mı?’ ‘Seneye evleneceğim, nasıl biriktirsem?’ ‘Nasıl akıllı yatırım yaparım?’... Bugün köşemi sizden gelen sorulara ve takipçim Ece’nin birikim hikayesine ayırdım. SİZ YETER Kİ SORUN, BEN CEVAPLARIM.

ALTININ GETİRİSİ

SORU: Altın uzun süreli düşünüldüğünde güvenli yatırım aracı olarak görünüyor. Etrafımda kredi çekerek altına yatırım yapanlar var. İhtiyaç kredisi çekerek altına yatırım yapmalı mıyım? ● Fatih

CEVAP: Bankadan 24 ay vadeli 10 bin lira kredi çekip altın aldın diyelim... Kredi için toplamda 1.800 lira civarında faiz ve masraf ödeyeceksin. Altın aldığında getirisinin bu paranın üzerinde olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bir de sağlık, iş kaybı gibi büyük hayat olayları ihtimaline karşı zaruri giderlerinle birlikte kredi taksitlerini ödemeyi de planlamalısın. Tüm bunları göze alıyor musun?

Haydi sorun

YATIRIM MI, BORÇ KAPATMAK MI?

SORU: İhtiyaç kredisi çekmiştim 60 ay vadeli. Bu ay 12’nci taksidi ödeyeceğim elime bir miktar para geçecek. Yatırım yapmak mı mantıklı olur, borcu kapatmak mı? ● Hande

CEVAP: Bankanla görüşüp krediyi erken kapatman durumunda ne kadar kâra geçeceksin öğren. Yatırım yapman durumunda bu paranın üstüne çıkabilecek misin? İstersen şöyle de yapabilirsin paranın bir miktarını yatırım için ayır geri kalanıyla borcunun bir kısmını kapatabilirsin.

Hangisi seni ne daha güvende hissettiriyor bankada paranın olması mı, borcun olmaması mı? Düşün, son karar senin.

EVLİLİK PLANI

SORU: Seneye evlenmeyi düşünüyorum, nasıl para biriktirip yatırım yapabilirim yardımcı olur musunuz? ● Bilgin CEVAP: Harika, şimdiden tebrik ederim. İlk olarak plan yap. Neye ihtiyacın var listele; düğün, ev eşyası, balayı… Bu giderler için ne kadar para gerekiyor araştır. Sen hangi masrafları karşılayacaksın? Müstakbel eşinle çay, kahve içerek konuşun.

Biriktireceğin tutarı belirledikten sonra bütçeni gözden geçir, hangi harcamalarından vazgeçebilirsin. Böylece artıracağın parayı birikime ayırabilirsin. Eğer tasarruf yapacağım giderim yok diyorsan ek gelir imkanlarını araştır.

Haberin Devamı

ARA ÖDEMENİN MALİYETİ

SORU: Ev alırken yüzde 0.88 faiz oranıyla 112 bin TL kredi çektim. Şimdi 25 bin TL ara ödeme yapmak istiyorum. Ceza öder miyim? ● Hasan

CEVAP: Konut kredilerinde erken kapama ya da ara ödemelerde kalan vade 36 ayı aşmayan kredilerde kalan tutarın yüzde 1’i kadar, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise kalan tutarın yüzde 2’si kadar ‘‘erken ödeme’’ komisyonu var. Bankanla görüş, ara ödeme durumunda maliyet-kâr analizi yaptır. Sonuca göre karar ver.

AKILLI YATIRIM

SORU: Elimde 20 bin TL var, katlamak istiyorum. En akıllıca yatırım ne olur? ● Nevin

CEVAP: Bu paraya ne kadar süre ihtiyacın olmayacak? Düşün. Bu, yatırımın vadesini belirler. Parandan ne kadar kaybı göze alabilirsin? Alabileceğin risk ölçüsüne göre paranı sana uygun yatırım araçlarına bölüştürebilirsin. Yatırım yaparken eş-dost tavsiyesiyle hareket etme. Mutlaka bankacına danış.

KREDİ HAZIR NE YAPAYIM?

SORU: Bankada 40 bin lira kredi limitim var. Bu parayı alsam mı? Alırsam nasıl değerlendirmeliyim? ● Ömer

CEVAP: Kredi, bankanın belli bir faiz karşılığında sana ödünç verdiği bir para. Bunun maliyeti var. Bu krediyi iki yıl için kullandığını düşünelim, ortalama 6.500 lira civarında faiz ve masraf ödeyeceksin. Bu nedenle borç olarak aldığın bu parayı nerede kullanacağın çok önemli. Bir ihtiyaç ya da amacın yoksa neden bu kadar para ödeyesin ki?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder