Özlem Denizmen Kadın isitiyorsa çalışsın
HABERİ PAYLAŞ

Kadın isitiyorsa çalışsın

Haberin Devamı

Kızılçim çifti 39 yıllık evli. Gelirleri yetmiyor. Dürdane bana ulaştı ve “Çalışmak istiyorum, yeteneğim var” dedi. Evlerine gittim. Tam gün geçirdim. Söylediklerimi yapmaya başladı ve para kazanıyor. O da memnun, eşi İbrahim Bey de. Neden sizin de aile geliriniz artmasın

SORUN

1500 liralık gelirin giderlerine yetmemesi.

HAYAL

Bahçeli ev sahibi olmak. Kızlarının üniversiteyi bitirmesi.

Üreten kazanır, elması kızarır

Dürdane Hanım, 17 yıl İSMEK ve Halk Eğitim Merkezleri’nin kurslarına gitmiş, kendini geliştirmiş. Cesur, çalışkan. Para kazanmaya, aileye katkıda bulunmaya hazır. Tasarım konusunda da bayağı ilerlemiş. Çatalca’daki evlerine bir girdim, sanki sanat atölyesi. Her yerde yaptığı resimler, eserler...

Sorumluluk büyük

Evin kızı Dilaranur 18 yaşında, lise son sınıf öğrencisi. Önümüzdeki sene üniversiteye gidecek. Dershane ve okul masrafı var. Her anne gibi Dürdane Hanım, “Kızımın geleceği için nasıl ek gelir sağlarım” diye düşünüyor, araştırıyor. 1500 lira onlara yetmiyor.

[[HAFTAYA]]

Eşler arası tatlı dil

Bazen erkek, eşinin çalışmasını istemiyor. Ama gördüğüm, iyi anlaşan çiftler, bu konuyu tatlı dille çözebiliyor. Karşılıklı anlaşma, saygı çok önemli. İbrahim Bey eşinin çalışmasını destekliyor. O da kabul ediyor, tek maaşla geçim zor.

ÇÖZÜM

Bütçe tahtası Önce bütçe tahtasında Kızılçim çiftinin 1500 liralık gelirlerini giderlerine nasıl dağıttıklarını hesapladık. Ev eşyasına 200 lira harcıyorlar. Bu fazla. Hepimizin bir harcama zaafı var. Dürdane Hanımınki ise ev eşyalarıymış. Bugün için birikimleri yok. Kazandığı parayı ilerisi için birikime ayıracaklar.

Bahçeli evim, tavuklarım, ördeklerim...

Dürdane Hanım’ın hayali, evlerini satıp yaşlılığını bahçeli, güzel bir evde geçirmek. O yüzden Kredi Notu ve Risk Raporu’nu bilmesi çok önemli. Çünkü bir şey satın almadan önce finansal kurumların ilk baktığı kalem, kredi notu. Geçen gün annem cep telefonu almak isterken, “Kredi notunuz düşmüş” demişler. O da beni aradı, “Kızım anlat nedir bu?” diye. Bu notu iyileştirmek için de ödemeleri zamanında ve doğru yapmak çok önemli.

BÜTÇE

Eşinizle demleyin çayı, oturun masaya, aylık bütçe yapın. Her şeyi yazın. Birbirinizi suçlamayın.

Gelelim mikrokrediye

Ev kadınlarına kendi işini kurmak için ilk adım mikrokredi. Dürdane Hanım’a hemen bir ödev verdim: 24 saat içinde iş kurmak isteyen 5 kadın bulmak. Söz verdi, bakalım bulabilecek mi?

Sistem nasıl işliyor?

Üreten anneler, kadınlar, üreten nesillerin teminatıdır. Nakış, kırkyama, dikiş, ahşap ve seramik boyama bilen Dürdane Hanım, mikrokredi ile yaptığı yağlıboya tablolarının tuvalini, boyasını, fırçasını alıp işini daha da büyütmek istiyordu. Kendi gibi azimli 4 arkadaşını buldu, bir kişi gelemedi onu da ben temsil ettim. İşte Dürdane Hanım’ın mikrokrediye başvuran diğer kahramanlarının yaptıkları işler ve amaçları: Necla Salıcı: Dantel ve el işi. Ayşe Uğur: Ufak bir dükkan açıp, kazandığı gelirle muhtaç ailelerin çocuklarına üniversite okutmak. Emel Kabiloğlu: Evde nikah şekeri yapmak.

Mikrokredi almanın adımları

- 5 kişi bir grup kurup mikrokredi şubesine başvurun. Sadece telefon etmeniz bile yeterli.- Kadınların hepsinin birbirine güvenmesi şart. Çünkü senet yok, kefil yok, icra yok. - Başvuran 5 kişi aynı yerleşim yerinde oturmalı, aynı gelir düzeyine sahip olmalı. - İlk etapta verilen 1000 TL kredi, iki haftada bir 60 TL olarak geri ödeniyor. Bu 60 liranın 10 lirası, üye için açılan tasarruf hesabına yatırılıyor.

Kurallar

Para oturduğun yerden kazanılmıyor. Söylenmek yok. “Benden geçti” yok. “1000 liraya iş mi kurulur?” demek yok. Pekala kuruluyor. 5 senedir yurdun dört bir yanında başarmış kadınlarla tanışıyorum. Türkiye’de 70 binden fazla kadın, mikrokredi ile iş kurdu ve faydalanıyor.

Bir keçi hikayesi

Bir sürpriz daha yaptım Dürdane Hanım’a. Mikrokredi ile kendi başarı hikayelerini yazmış Melek Yılmaz ve Nazan Kurtan ile tanıştırdım ekibi: Melek Hanım 700 lirayla başlamış ve iki keçi almış. Şimdi 16-17 bin liralık sermayesi olan bir işi var.

Organik tarım

Nazan Hanım ise organik tarım yapıyor. İşe 4 kadın ile başlamış, şu anda yanında 30 kadın çalışıyor. Küçük çiftliği ve organik pazarları var. Başlayalı sadece 4 sene olmuş. Nazan Hanım’ın hayali çocukların deneyimleyerek öğrenebileceği bir organik tarım çiftliği açmak.

BAŞVURU

Mikrokredi kullanmak için nereye başvurabilirsiniz? Şehrinizin valiliğinde ya da ilçenizin kaymakamlığında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurabilirsiniz. Mikrokredi veren özel kuruluşlar da mevcut: Türkiye Grameen Mikrokredi Programı: 0212 651 04 31 www.tgmp.net/tr KEDV bünyesinde MAYA Vakfı: 0212 292 26 72 www.kedv.org.tr

SONUÇ

Çözümsüz para konusu yoktur. Ailemizden, eşimizden, destek alacağız. Eşimiz, ailemiz işe sıcak bakmıyorsa eve katkılarını tatlı dille anlatıp, ikna edeceğiz. Çünkü biz kazanırsak ailemiz, ailemiz kazanırsa, ülkemiz kazanır. Haydi kadınlar, hep beraber söyleyelim: Disiplin, birlik, cesaret, çok çalışmak ailemize başarıyı getirir!

İSMEK

Tam 3.5 senedir, ‘İstanbul Finans Merkezi Yolunda Hedef 20000 Kadın Projesi’ni siz değerli kadınlarımızla başardık. İstanbul’da daha çok kadınımız finansal okuryazar olsun, hem aile hem ülke ekonomisine katkıda bulunsun diye İSMEK‘lerde 41 seminer verdik. Bugün Cemal Reşit Rey salonunda, saat 15.00’te, 20 binden fazla kadınımızı finansal okuryazar yapma heyecanımızı sizlerle paylaşacağız. Buradan tekrar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSMEK ve Doğuş Grubu’na teşekkür ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder