Özlem Denizmen Kadınlara 8 tavsiye
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlara 8 tavsiye

Kadın söz konusu olduğunda, kadına dair sorunlardan söz etmemek mümkün değil. Aslında bu sorunların temelinde ekonomik özgürlük var. Fırsatlara erişim var. Parayı kazanmak, tutmak, çoğaltmak var. Kadınlar ekonomik olarak güçlenirse dünya rahatlar.

Kadınlara 8 tavsiye

Bir süredir tüm dünyada kadının gelişimi, kendini keşfetmesi, güçlendirilmesiyle ilgili birçok kampanya yapılmaya, oluşum kurulmaya başlandı. 10 yıldır, özellikle kadınlarımızın finansal açıdan özgür olması, para konularında bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için çalışmalar yapıyorum. Çünkü kadınların ekonomik özgürlüğü olmadan sorunlarını çözemeyeceğini biliyorum. Kadınların ‘ben anlamam’ dediği konularda kendi kendilerine bariyer olduğunu görüyorum. Bir yanda da toplumsal önyargılar var.

Haberin Devamı

YETER Kİ İSTESİN

Trabzon’dan Antalya’ya, Bursa’dan Gaziantep’e birçok bölgede, yüzlerce kadının sorularını birebir dinledim. İstanbul’da üç sene boyunca 20 bin kadına birebir ev bütçesi eğitimi verdim. Hep aynı şeyi görüyorum, kadının istediği zaman yapamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki fırsat verilsin ve kadın yeter ki istesin.

14 YAŞINDA BAŞLIYOR

Kız çocuğu olanlar dikkat! Araştırmalar gösteriyor ki bir genç kızın kariyeri ile ilgili karar vermeye başladığı yaş 14. Üniversite çok geç. Ayrıca kızların ekip sporu yapmaları özgüvenini artırmada önemli rol oynuyor. Bu sayede ekiple hareket etme, liderlik, hız, karar gibi becerilerini geliştiriyorlar.

BEKLEMEYİN, ÇEKİNMEYİN

1- MASAYA OTUR VE İSTE

Kadınlar, erkeklerle dolu yönetim masalarında oturmaya çekiniyor. Çağırılmayı, takdir edilmeyi bekliyor. Beklemeyin. Kadınlar özgüvenle masaya oturup istemekten çekinmemeli.

2- EŞİN DOĞRU EŞ Mİ?

Sizin iş hayatındaki başarınız ve hatta iş hayatınızın devam edebilmesi için eşiniz sizi desteklesin, yüreklendirsin. Teşvik etsin. Eğer etmiyorsa samimiyetle konuşun. ’Daha özgüvenli ben, daha sağlam ailemiz’ deyin.

3- İŞTEN AYRILMADAN ÖNCE

Eşiniz, iş hayatınız, ev hayatınız ve bir yandan da anne olma isteğiniz… Şirketinizde yepyeni bir proje başlıyor. Görev aldıktan hemen sonra hamile kalırsanız ne olacak? Ama görevi almazsanız da mutsuz olacaksınız. Daha hamile bile değilken kendinizi işten uzaklaştırmayın. Çalışın, yeni görevlere, sorumluluklara aday olun. Fazla analiz yapmayın.

Haberin Devamı

4- PARANI YÖNET

Ev ve iş yaşamı arasına sıkışmış hayatı olan kadınlar, suçluluk duygusuyla yaşıyor. Çocuğu olan her kadın, çocuğunun sağlığından, eğitiminden yana kaygılı ve kadınlar para konularında yüreklendirilmeye ihtiyaç duyuyor. Kadının parasını yönetme hakkı var. Destek olun bunu yapsın. Dünya rahatlasın.

5- KADIN PARAYA FARKLI BAKAR

Erkeklerle kadınların parayla ilişkisi farklı. Araştırmalar gösteriyor ki kadınlar para konularıyla erkeklerden daha az ilgili. İlgi olmayınca bilgi de olmuyor. Kadınlar güvende olmayı seviyor ve parasal konularda kendilerine yeterince güvenmiyor. Ayrıca tüm dünyada kadınlar erkeklerden ortalama daha az süre çalışıyor ve gelirleri daha düşük. 6HARCAMALAR Hayır öyle çanta ayakkabı değil! Kadınlar paralarının daha büyük bir kısmını eğitim, beslenme ve sağlık için harcıyor. Kadınların bağış yapma oranı erkeklerden yüzde 40 fazla. Sadece kendilerine değil, topluma da faydalılar.

Haberin Devamı

7- YATIRIM

Kadınların yatırım konusundaki becerikliliğini anlamak için dünyanın en iyi yatırımcılarından Warren Buffett’a bakmak yeter. 'Warren Buffett kız gibi yatırım yapıyor’ diye kitap var!

  • Kadınlar, daha az al-sat yapıyor.
  • Kadınlar, arkadaşlarından ya da etraflarındaki insanlardan daha az etkileniyor.
  • Kadınlar, çok araştırıyor ve hatalarından ders çıkarıyor.
  • Kadınlar, daha az risk alıyor.

8- GİRİŞİMCİ KADIN

Kadınlar; ‘evde para işlerine kocam bakar’ diyerek kenara çekiliyor. Baba evinde de muhtemelen benzer bir tabloyla büyüyor. Eğitimli de olsa, çalışsa da para yönetimi erkeğe emanet ediliyor. Toplum da bunu destekliyor. Bazı kadınlar ezber bozuyor ve kendi işlerinin başına geçiyor. Bu kadınların işlerini büyütmek ve kendilerini geliştirmek için rol modellere ihtiyaçları var.

HAYDİ ANNELER!

BABY SHOWER GİBİ, YATIRIM SHOWER YAPIN!

Biz kadınlar beraber olmayı, bir araya gelip paylaşmayı, üretmeyi, öğrenmeyi seviyoruz. Ancak bir araya gelebileceğimiz ortamlar erkeklere göre daha az. Neymiş ‘gün‘ neymiş ‘çocuk doğum öncesi ‘shower‘mış. En iyisi kolları sıvayın, size uygun dernek, vakıf ve girişimleri araştırın. Size değer katacak, sizi geliştirecek bir topluluğun parçası olun. Bu, beş kız arkadaşla kurulacak bir WhatsApp grubu bile olabilir. Baby yerine ‘yatırım shower‘ yapın.

DESTEK SİSTEMİ

Çocuğu olunca işten çıkan kadınların iş hayatına geri dönüşü ve işe adaptasyon süreci sancılı geçiyor. Her işi mükemmel yapmak, her yere zamanında yetişmek durumunda değilsiniz. Çevrenize destek sistemi kurun. Eş, aile, kreş, yuva, okul, öğretmenler, komşu... Aralarındaki uyumu teknoloji ile idare edersiniz. Siz yeter ki ‘suçlu’ hissetmeyin.

KENDİNİZE GÜVENİN

Haydi kadınlar, kendinize güvenin, paranızı yönetin. ‘Kadının fendi parayı yendi’ dedirtelim dünyaya. Anneler Günü yaklaşırken bugünkü köşemde tüm kadınlarımıza cesaret ve destek vermek istedim. Yüreğinde sevgisini, zamanını, ilgisini, bilgisini paylaşan tüm kadınların Anneler Günü’nü kutlarım…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder