Özlem Denizmen karne hediyesi nasıl olmalı?
HABERİ PAYLAŞ

karne hediyesi nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Yarın büyük gün. Okullar kapanıyor. Çocuklar uzun bir tatile giriyor. Bu dönemi planlamak ise biz anne babalara düşüyor. İşte çocuklarınızla verimli ve masrafsız bir yaz tatili için fikirler

Tablet aile olmayın

Doğru paylaştıktan sonra evde 1 tablet bilgisayar herkese yeter de artar. Sonra herkesin elinde bir tablet, evde kimse kimseyle konuşmuyor. Çocuklar tabletle uğraşırken yanlarında durun, merak edin, sorular sorun. Beraber yapılan bir aktiviteye dönüştürün. İnternette çocuklar için eğitimler veren harika siteler var. Üstelik ücretsizler. İsterseniz beraber belgesel sitelerine girip ilginç hayvanları da araştırın. Çocuklarınızı interneti ‘öğrenme’ için kullanmaya yönlendirin (Bu yaz çocuğunuza kodlama öğretin. İngilizce’den bile önemli bir lisan. Geleceğin lisanı.)

[[HAFTAYA]]

RİSK ALSIN

İnsanının yüzde 69’u kendi çabalarıyla zengin olanlar. Çocuğunuza helikopter anne-baba olmayın, bırakın risk alsın, yanlış yapsın. Her zaman yanında olamayacaksınız.

Tatil bütçesi yapın

Çocuklarınızla parayı konuşun. Yazın yapacağınız ortak aktiviteler için bir liste çıkarın ve bunun bütçesini yapın. Bu bütçeyi aşacak isteklerde “Paramız yok” değil “Planımızda yok” deyin.

Tasarruf sorumluluğu

Ona sorumluluk verin. Sadece yatağını toplamakla kalmasın. Ortak tasarruf hedefleri belirleyin. Elektrikten tasarruf yapın, bu parayı ona harçlık verin. Bir süre sonra arkanızdan ışıkları kapattığını göreceksiniz.

Müzelere gidin

Müzeler artık hem renkli hem de çok öğretici. Bazılarında çocuklara yönelik aktiviteler de oluyor. Giriş ücretleri ise gayet makul. Ne dersiniz, bu yaz tatiline her ay 2 müze ziyaretini hedef koyalım mı?

TELEFON MERAKI KİTAP OLDU


En çok duyduğum iki şikayet: 1) Çocuğum kitap okumuyor. 2) Elinden telefonu düşürmüyor. Gelin bir taşla iki kuş vuralım. Akıllı telefonlarda resim ve şarkılarla süslenmiş harika kitap uygulamaları var.

Sporu ilgi çekici hale getirin

Çocuğunuzla beraber spor yapmanız için pahalı salonlara gitmenize gerek yok. Giyin eşofmanları, çıkın bahçe, orman, deniz kenarı, onunla bir birey olarak sohbet edin. Onu anlayın. Hareket etmenin önemini ve doğanın paradan önemli olduğunu hissettirin.

Rol model olun

“Dediğimi yap yaptığımı yapma.” Para Harcama, biriktirme, paylaşma konusunda sizi taklit edecekler, yazın plajda kendinize pareolar alıp, o top isteyince yok demeyin. Davranışlarınız tavsiyelerinize oranla çok daha etkili.

3 aylık hedef

Para, kendi başına anlamsız, hedeflere yönlendirin. “Bu yaz ne için para biriktireceksin? diye sorun” Hedef para olmamalı. Paranın kendi başına bir anlamı olmadığını, hedeflerine ulaşmak için bir araç olduğunu anlatmak için çok güzel bir fırsat var elinizde.

Harçlıktan fazlası


‘3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi’yle şu ana kadar her ilden toplam 250 bin çocukla buluştuk. Net olarak bir daha gözlemledik ki çocuklarda para yönetimi eğitiminin en etkili aracı harçlık ve evdeki tutum. Harçlık çocuğa temel yaşam becerisi, karar verme ve seçme yetisi kazandırıyor. Sorumluluk ve özgüven de aşılıyor. Miktarını ise aile değerlerinize göre belirlemelisiniz. Önemli olan istediğinde değil, düzenli vermeniz.

Pano


13-14 yaş çocukları için bir pano yapın, ileride olmak istedikleri kişilerin dergide gazetede röportajını kesip biriktirsin. Özensin. İlham versin.

GİRİŞİMCİ

Çocuğunuz mahallede, evin önünde, sakinlerden izin alarak limonata yapıp satabilir.

EN BÜYÜK HEDİYE ONA AYIRACAĞINIZ ZAMAN


Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci’ye karne hediyesini ve yaz tatilinde yapılması gerekenleri sordum. İşte cevapları... Çocuğunuza verebileceğiniz en büyük hediye zamandır. Onunla vakit geçirin. İlla bir hediye verecekseniz de bunu karne hediyesi olarak vermeyin. Sonuç değil, o sonuca giden yolu, sistemi ve davranışı ödüllendirin. “Bu sene iyi çalıştın, gayret gösterdin” diyerek örneğin.

8. SINIFA GEÇEN ÇOCUKLAR


Prof. Dr. Bengi Semerci, “Anne-babalar, çocukları TEOG için yaz aylarında cezalandırır gibi dershaneye yollamamalı. Aileler çocuklarının geleceğinin TEOG’da alacağı puana bağlı olduğunu düşünüyor. Değil. Zaten çocuğun iki senede zayıf kaldığı dersleri tatilde öğrenmesi zor. Tatil her çocuğun hakkı. Tamamen boş geçirsinler demiyorum. Düzenli ve dengeli çalışma, eksikliklerini telafi etmek önemli” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder