Kendinizi test edin

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Paranızı doğru yönettiğinizi düşünüyor musunuz? Finansal okuryazarlık nedir biliyor musunuz? Haydi gelin hem kendinizi test edin hem de para konusunda hangi alanlarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini görün.

1. Bütçe yapıyor musunuz?

a. Yakında başlayacağım

b. Hiç yapmadım

c. Düzenli yapıyorum

2. Finansal hedefiniz var mı?

a. O da ne?

b. Tabii ki var

c. Gerek görmüyorum

3. Önümüzdeki 10 yıl içinde satın aldığınız şeylerin fiyatlarının iki katına çıktığını varsayalım. Geliriniz de iki katına çıkarsa, satın alma gücünüz nasıl değişir?

a. Daha azını alırım

b. Aynı olur

c. Daha fazlasını alabilirim

4. Diyelim ki bankaya iki yıllığına, yıllık yüzde 15 faizle 100 lira para yatırdınız. İkinci yılda hesabınızda ne kadar olur?

a. 115 lira olur

b. 130 lira olur

c. 130 liradan fazla

5. Aşağıdakilerden hangisi krediyle aldığınız evin maliyetini düşürmeye yardımcı olur?

a. Satın alırken daha fazla peşinat ödemek

b. Mevcut faiz oranıyla 10 sene ödeme yapmak

c. Satın alırken peşinat için de kredi çekmek

6. ‘Acil durum fonu’nuz var mı?

a. Ailemden isterim

b. Acil durumda kredili mevduat hesabı veya karttan çekerim

c. Bunun için birikimim hazır

7. Kredi kartınız kaybolsa ne yaparsınız?

a. Başka var

b. Hemen bankamı ararım

c. Ailem/eşim halleder

8. Elinize toplu para geçse, ilk olarak ne yaparsınız?

a. Alışveriş şöleni yaparım

b. İşi bırakırım

c. Borcumu kapar, sonra birikim/yatırım yaparım

9. Kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinizi biliyor musunuz?

a. Ne işe yarıyor?

b. Kredi, kredi kartı ödememi düzenli yaparım

c. Hiç kredi kullanmadım ki...

10. Geleceğiniz için para biriktiriyor musunuz?

a. Para mı var ki biriktireyim...

b. Çocuklarım bana bakar

c. Elimden geldiğince biriktiriyorum

SONUÇ

  • Bu soruların hepsine veya birçoğuna doğru cevap verdiyseniz durumunuz çok iyi, tebrik ederim. Finansal durumunuzun gerçekten farkındasınız. Finansal hayallerinize ve hedeflerinize ulaşmak için gereken finansal okuryazarlık bilgi, becerisine sahipsiniz ve doğru kararlar verebilirsiniz.
  • Yanlış cevaplarınız ağırlıklıysa, gelin para konularıyla ilgili sorularınızı, sorunlarınızı çözelim. Bugün 1 Ekim, yeni ay yeni başlangıçlar demek… Siz yeter ki finansal durumunuzu olumlu yönde değiştirmek için kararlı olun, bana yazın. Ben buradayım.

CEVAPLAR: 1-C / 2-B / 3-B / 4-C / 5-A / 6-C / 7-B / 8-C / 9-B / 10- C

‘TASARRUFLAR ARTMALI’

  • Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önceki gün açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’ toplantısında finansal okuryazarlığın önemine değindi ve “Finansal piyasalarda stratejik reformlar yoluyla tasarruflarımızın artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin desteklenmesi, finansal okuryazarlık seviyesinin yükseltilmesi ve finansal sistemin sermaye piyasası ayağının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
  • Finansal okuryazarlık bütçe, borç, kredi kartları, birikim, yatırımlar, finansman konuları ile daha güvenli bir yaşam inşa etmemizi sağlayan bir olgu. Benim 10 senedir söylediğim bir şey var: Parasını yöneten hayatını yönetir. Kim olursak olalım; emekli, çalışan, kadın, erkek, genç, ev kadını, hepimizin ortak paydası para. Çünkü para hayatın her alanında var. Önemli olan da onu doğru konumlandırmak ve yönetmek. Haydi Türkiye!

GENÇ YATIRIMCI

SORU: Ben 16 yaşındayım birikmiş bir miktar param var ve bu parayı yatırım yaparak artırmak istiyorum. Acaba ne tavsiye edersiniz? l Uğur

CEVAP: Harikasın, yatırım araçlarını öğrenmeye ne dersin? Annen babanla konuş, şirketlere ortak olmayı, hisseyi öğrenebilirsin. Onlar bilmiyorsa ailece beraber öğrenebilirsiniz. Her ay onların hesabından bir şirket hissesi alabilirsiniz. 10 lira veya maksimum 50 lira. Hisseden uzun dönemde her zaman fazla getiri elde edilebilir...

BORÇLAR ZORLUYOR

SORU: Bütün maaşım kredi ve kredi kartlarına gidiyor ve zorlanıyorum. Borcum 300 bin TL civarında. Kirada evim var, satıp borçları kapatıp kurtulsam mı? Kararsız kaldım. l Ahmet

CEVAP: Gelirin ne kadar? Bankanla görüşüp durumunu anlat sana bir çözüm önerisi sunsunlar. Araba gibi satacak bir şeyin varsa borçlarının bir kısmını kapatıp ödemeleri rahatlat. Eğer yoksa evi satıp borçları kapatabilirsin.

SON KARAR SENIN.

Yazarlarımızdan

28 Ekim 2020, Çarşamba 07:00
28 Ekim 2020, Çarşamba 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...
holder