Özlem Denizmen Kredi kartında yeni dönem!
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartında yeni dönem!

Önümüzdeki yıl kredi kartınızla yeni bir ilişkiye hazır mısınız? Artık bol keseden harcamak yok. Gelire göre limit, borca göre artan asgari ödeme dönemi başlıyor...

İstersen Yaparsın

Soru:
4 yıldır kredi kartı kullanıyorum, bankadan kredi kartı limitimin artırılmasını talep ettim, onaylanmadı. Herkesin dağlar kadar limiti varken benim kart limitimi neden artırmıyorlar? Selin (25)

Cevap:
Dağlar kadar limiti ne yapacaksın? Hava atmak (güçlü gözükmek) için iyi güzel de, limit kadar zengin değiliz ki. Yapılan yeni düzenleme ile toplam kredi kart limiti ilk yıl ortalama aylık net gelirin 2 katını, ikinci ve sonraki yıllarda 4 katını aşamaz. Almak istediğin bir şeyler varsa birikim yap öyle al. İsterSEN yaparsın.

[[HAFTAYA]]

Bu limit çok

Soru:
Aylık gelirim 3500, giderim 1200 lira. 3 kredi kartım var. Toplam limiti 20 bin lira. Kart borcum 14 bin lira civarı. Hepsinin asgarisini vaktinde yatırıyorum. Ama bir türlü borç azalmıyor, aksine artıyor. Bu borcu nasıl azaltabilirim? Ahmet (36)

Cevap:
Bu limit sana çok fazla. Senin için 4-5 bin lira limit yetmeli. Hem üç kart da lüzumsuz... Vaktinde yatırman iyi de, kart borcu asgari tutarı ödemekle bitmez. Acilen birkaç masrafını kıs ve bu borcu sıfırla. Sonra ara bankanı, indir limitini. Akşam rahat uyursun.

*

Haberin Devamı

Nakit çekime kapatılır

Soru:
Ben kredi kartı borcumun asgari tutarını ödeyemedim. İlk defa oluyor. Bir şey olur mu? Recep (43)

Cevap:
Bir yıl içinde kredi kartı borcunun asgari tutarını 3 kere ödemeyenlerin kartları nakit çekimine kapatılır. Kartın nakit çekimine açılması için borcun tamamının ödenmesi gerek. Zaten 10 gün ödemezsen kart kullanıma kapatılıyor.

*

Şimdi kolları sıvama zamanı

Soru:
Kredi kartımdan nakit çekip idare ediyorduk, şimdi çekemiyorum. Maaşım yetmiyor ki. Ne yapmam gerek? Mehmet

Cevap:
Geçim zor ama söylenmek çözüm değil. Maaş yetmiyor diye ‘ödeme aracı’ olan kredi kartına yüklenme. Yeni düzenlemeyle bir takvim yılında asgari tutarı üst üste üç kez ödeyemeyenin dönem borcu bitene kadar kredi kartı kullanıma kapatılacak. Sınırlarını zorla. Risk al. İş yerinde ek görev ile maaşı artır. Ya da yeni iş ara. Artık kart muslukları kesiliyor. Kolları sıvamanın zamanı...

*

Yoğurdu üflemek lazım

Soru: 2 yıl önce eşimden ayrıldım. Kötü bir süreçti, zor bir dönem geçirdim yeni toparlanmaya başladım. 4 yaşındaki oğlumla beraber ailemin yanına taşındım. 16 bin lira toplam kredi kartı borcum vardı. Kredi çekip kapattım. Bütün kartlarımı temizledim 2 tane bıraktım. Ancak birkaç aydır iş yerinden düzgün maaş alamıyorum faturaları ödemek için yeniden kartlarımı kullanmaya başladım ve şu anda ancak asgarisini ödeyebiliyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim? Emel (39)

Cevap:
Kaplan gibi güçlüsün, ağzın bir kere yanmış yoğurdu üfleyerek yiyorsun. Senin başın yere gelmez. Şirketinde bu sorun geçici mi öğren. Değilse yeni iş ara. Geçici ise ek gelir yaratma yollarını araştır. Harcamalarını gözden geçir, maaşın düzene girene kadar ‘istek’ harcamalarını ertele.

*

Dönem borcunun tamamı ödenmeli

Soru
: Kart limitim 16 bin lira ve her ay limitimi dolduruyorum. Ama asgarisini ödüyorum yine. Bu durumda benim asgari ödeme oranım ne olacak? Can (29)

Cevap: Bak şimdi hem limitin çok yüksek hem de asgari ödeyerek kısır döngü içine girmişsin, halbuki dönem borcun ne kadarsa o kadarını ödemelisin. Yeni dönemde kart limiti 15 bin liraya kadar olanlar; borcun asgari yüzde 25 yerine yüzde 27'sini; 15-20 bin arasında olanlar borcun asgari yüzde 30 yerine 32’ini her ay ödeyecek. 20 bin liranın üzerindeki yüzde 40 asgari ödeme tutarında ise bir değişiklik olmayacak.

*

Bankaya değil kendinize kazandırın


Bankalararası Kart Merkezi araştırmasına göre Türk halkının yüzde 30’u kredi kartlarında biriken puanları ancak kasa görevlisi hatırlatınca kullanıyor. Yerde para bırakmayın!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder