Özlem Denizmen Kritik haftalar
HABERİ PAYLAŞ

Kritik haftalar

DİKKAT! En fazla para harcanan döneme giriyoruz. Önümüzde, okul masrafları, gardırop yenileme, kış aylarında artacak faturalar var… Gelin beraberce her birine hazırlanalım.

Bu hafta tüm yılı planlayıp bütçe yaparak okul dönemine ve kış aylarına hazırlıklı olmak için ideal dönem. Şöyle bir nefes alın, hedeflerinizi sıralayın, başlıyoruz.

BAŞLANGIÇ

HEDEFLER: Yapacaklarınızı önceliklendirip zamana yayın. Kısa, orta ve uzun dönem olarak üç zaman aralığı belirleyin. Neyi, ne zaman yapacağınızı gerçekçi bir şekilde planlayın.

Haberin Devamı

KISA DÖNEM: Bir yıl içinde gerçekleştirmek istedikleriniz. Örneğin; bir sonraki yaz ailece tatil planınız, ev peşinatınız için gereken ilk 10 bin TL gibi.

ORTA DÖNEM: Birkaç yıl içinde yapmak istedikleriniz. Düğün yapmak, araba almak…

UZUN DÖNEM: 3 yıl ve üzeri sürede gerçekleştireceğiniz hedefler. Ev almak, çocuklarınızın eğitimi…

OKUL HARCAMASI VE HARÇLIK

-Kırtasiye masrafları, kıyafet, çanta, harçlık, servis, kurs… Çocukların eğitim masrafları bütçede önemli bir yere sahip. Bunun için geçtiğimiz yılki harcamalarınız size ışık tutabilir.

-Harçlık konusuna gelince; çocuğunuzla dönemin başında harçlık miktarında anlaşmaya varın. 7-13 yaş çocuklara haftalık, 13 yaş sonrasına da aylık harçlık verin. Olabilecek sürpriz harcamaları da bütçeye ekleyin.

FiNANSAL GERÇEKLER

Ailece BÜTÇE yapın. Bunun için;

a. Gelirinizi yazın: Maaş, nafaka, emekli maaşı…

b. Giderinizi yazın: Ay boyunca not defterine harcamalarınızı yazın, 1 lirayı bile atlamayın.

c. Harcamalarınızı yazmak size tasarruf edebileceğiniz noktaları gösterecek. Unutmayın, harcamalar artacak.

GARDIROP DEĞİŞİYOR

❱❱Yazlıklar hurçlara, dolabın derinlerine giderken, kışlıklar ön plana çıkıyor. Tabii bu hazırlık bir aile için yapıldığında zamandan ve alandan tasarruf etmek gerekiyor.

❱❱Bir sonraki yaz giymeyeceğiniz kıyafetlere ‘Elveda’ deyin. İster satın, ister paylaşın. Yer kaplamasınlar.

❱❱Sizinle yola devam edecek kıyafetlerinizi saklamak için vakumlu poşetler yer tasarrufu da sağlıyor.

❱❱Kışlık giysileri dolaba yerleştirirken tekrar inceleyin, giymeyeceğiniz kıyafetleri bir kenara ayırın.

Haberin Devamı

❱❱Giysilerinizi yıkama talimatına uygun yıkayın, bu genelde uygulanmıyor ve erken eskiyorlar.

MUTFAK HAZIRLIĞI

Tarhana, turşu, salça, kahvaltılık soslar, mis gibi sebzeler… Daha neler neler. Kışlık erzak hazırlığı ile mutfak tasarrufu vazgeçilmezimiz. Ancak bu geleneği sürdürmek için sebzelerin mevsimi geçmeden elimizi çabuk tutalım. Ayrıca buzdolabını erzaklarla doldururken hava deliklerini kapatmadığınızdan emin olun, bu buzdolabınızın soğumak için daha fazla enerji çekmesine neden olur.

HAVALAR GÜZELKEN

Havalar hâlâ güzelken duş sonrası saçınızı havluyla güzelce kurulayıp dışarı çıkabilirsiniz. 10 dakika çalışan bir saç kurutma makinesi 60 vatlık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir elektrik tüketir.

KIŞ GELİYOR

-Düzenli olarak yıllık kombi ve kalorifer peteklerinin bakımını yaptırın. Peteklerin içindeki su ne kadar temiz olursa su o kadar çabuk ısınır ve yüzde 30 tasarruf sağlamak mümkün olur.

-Bir önceki sene ısınma problemi yaşadıysanız, bunun nedenini anlayın ve sorunu çözün. Klimada artırılan her bir derece, yüzde 10 fazladan elektrik maliyeti demek.

Haberin Devamı

-Ev, çatı tadilatı, boya-badana, apartmanın ısı yalıtımı, kombi, kalorifer bakımı… Say say bitmiyor ancak bu hazırlıklar tasarrufa katkı sağlıyor. Bütçede yer ayırın.

-Rezervuarınız günde 700 litreye kadar su sızdırabilir. Kontrol etmek için rezervuara birkaç damla boyalı su ilave edin. Sızıntı varsa anlarsınız. Tamir ettirin.

-Komşularınızla konuşup anlaşın ve oturduğunuz apartmana dış cephe ısı yalıtımı yaptırın. Bu sayede yüzde 50’ye varan tasarruf sağlamanız mümkün.

-Evdeki tadilatlar arasında belki sizin yapacağınız onarımlar olabilir, deneyin. Dışarıdan yaptıracaksanız mutlaka farklı kişilerden fiyat alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder