Özlem Denizmen Maddiyat gemisi
HABERİ PAYLAŞ

Maddiyat gemisi

Her yıl 7-17 Aralık arasında, Mevlânâ’nın “Vuslat’a ermesinin” yıldönümü nedeniyle etkinlikler düzenleniyor. Gelin biz de bu vesileyle Mevlânâ’nın o adap ve ahlak dolu öğretilerinden yola çıkarak para ile ilişkimize bir göz atalım.

Mevlânâ’ya göre; “Mutluluk, gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil. Yolun sonunda olsa, ona varıldığında yol bitmiş ve vakit de geçmiş olurdu. Mutlu olmanın zamanı ise bugündür, yarın değil.”

  • Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol. Para sahibi olmak bize birçok olanak sunabilir ama asıl mutluluk sahip olduklarımızla gelmez. İnsanın sahip olduklarını paylaştıkça mutluluğu artar. İki elimiz var, biri almak, diğer vermek için. Akarsu gibi verin ki size de çağlayanlar gibi aksın, hem maddi hem manevi…
  • Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. Olmadığınız biri gibi görünmek için varınızı yoğunuzu harcayıp borçla yaşayacağınıza, size siz olduğunuz için değer verenlerle birlikte olun.
  • Çok para ile aldığın her şeyi değerli sanma. Pahalı başka kıymetli başkadır. Parayla alınan şeylerin bir maddi değeri vardır ama aslında en kıymetlisi maddi değil manevi değerlerdir. Çok para vererek aldığımız şeylerin değeri zamanla azalır ama gerçek değerlerimizinki daima artar.

Maddiyat gemisi

‘NİYETLİ YAŞAM’

Dünyadaki son akımlardan biri bu: Niyetli Yaşam. Anlam arayışı içinde, niyet ederek yaşamak. Her hareketinizde bir niyet için adım atmak. Örnek: Bir şey alıyorsunuz, niye? Bir şey hedefliyorsunuz, niye? Peki sizde durum ne? (Niyet kelimesinin kökü, plan, tasarı anlamına gelen ‘niyya’dır.)

Haberin Devamı

BORÇLULAR

Adap her koşulda önemlidir. Borçlu alacaklı ilişkisinde de. Siz alacaklı olabilirsiniz, lakin, borçluyu artık borçları gerekçesi ile taciz edemeyeceksiniz. Borçlular tarafından üç avukat hakkında ‘Kişilerin huzuru ve sükununu bozma’ suçundan iddaname düzenlendi.

MUMLARI YAKALIM

“Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” Mevlânâ’nın bu sözünü çok severim. Son 10 senedir başlattığım finansal okuryazarlık hareketinin, kurucusu olduğum girişimlerin odağı; bireye, ailelere, topluma fayda. Amacım; sahip olduğum eğitimi, tecrübeyi, bilgiyi tüm Türkiye ile paylaşıp, bu bilgilerin dalga dalga yayılmasını sağlamak.

İSTEKLER

İstekler sonsuz, imkanlar ise sınırlıdır… Peki ya siz günlük hayatınızın içindeki isteklerinizi dizginliyor musunuz? Sizin için istek ve ihtiyaç nedir, bunu ayırt edebiliyor musunuz? Başkalarına gösteriş için değil, kendi hayatınızın finansal gerçekliğiyle yaşayabiliyor musunuz? Neyi ne için, kim için istediğinizin farkında mısınız?

Maddiyat gemisi

DERYA’NIN TASARRUFU

Bu hafta, Derya Hanım’ın tasarruf başarısını sizinle paylaşmak istiyorum. “Her sabah suyumu, kahvemi evde hazırlayıp işe götürüyorum. Küçük termos bardak ve 1 litre cam şişe kullanıyorum.

Hem plastik atık oluşmasını önlüyorum hem de su ve kahve için yılda ödediğim yaklaşık 1.050 lira cebimde kalıyor. Böylece tasarruf edip, hedefim için para biriktiriyorum. Bir kahveden ne olur demeyin…”

Haberin Devamı

KART BORÇLARIMI KAPATAMIYORUM

SORU: 4 bin TL maaşım var, 2600 TL kredi ödüyorum. İki kredi kartımın ödeyemediğim toplam 7 bin lira borcu var. Kredi ödemelerim düşüyor ama kredi kartını kapatamıyorum ne yapabilirim? ● Ceyda

CEVAP: Kredi borcunu düzenli ödemen çok iyi. Kredi kartlarını dondurucuya koy. Bir süre ‘Kaktüs Modu’na gir. Belirli bir dönem için sadece zorunlu ihtiyaçlarına odaklan. Ek gelir yollarını araştır. Her borç ödenir, müsterih ol.

Maddiyat gemisi

ÇOCUKLAR ARASINDA KAZIKLAMA

SORU: Büyük oğlum, sürekli kardeşinin parasını alıp ona kazık atıyor. Buna seyirci mi kalmalıyım? ● Nilüfer

CEVAP: Hayatın içinde her şey hepimiz için. Helikopter aile olmadan bireyselleşmeye izin vermeliyiz. Fakat, büyük çocuğa aile ve ahlak değerlerinizi içeren bir konuşma yapsanız iyi olur.

TAKMA KAFANA

SORU: Benim şu anda 40 bin TL kredi borcum var. Kredi notum 1062. Bu borcumu kapatırsam kredi puanım 1800’lere çıkar mı? ● Süleyman

Haberin Devamı

CEVAP: Şu an kredi almayacaksan bunu çok takma kafana. Kredi ödemelerini bir gün bile geciktirmeden yap, düzelir. Kredi notunu en çok etkileyen faktörler ‘kredi ödeme düzeni’ ve ‘kredi borç durumu’. Bunlara dikkat etmelisin.

‘TUTUM, YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI’

Bu hafta aynı zamanda ülkemizde ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’. Çocuklarımızda tutum, yatırım ve yerli malı konusunda bilinç oluşturmak için okul sıraları önemli bir adres.

Ağaç yaşken eğilir. Neyin istek neyin ihtiyaç olduğunu öğrenen çocuk, harçlığını yönetmeyi öğreniyor. Bu alışkanlık haline gelince, ileride hayatını yönetebiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder