Özlem Denizmen Nasıl iş bulurum?
HABERİ PAYLAŞ

Nasıl iş bulurum?

İş aramaya nereden başlamak gerekiyor? Kendinize uygun işi nasıl bulursunuz? Özgeçmiş nasıl olmalı? Mülakatta ne demelisiniz? Hadi başlıyoruz...

Nasıl iş bulurum

KENDİNİ TANIYOR MUSUN?

Keyifle, iyi yaptığınız işleri ve neyi sevmediğinizi biliyor musunuz? Örneğin, insanlarla iletişimde olmayı seven biri satış danışmanlığı, mümessillik yapabilir. Okuduğunuz bölümün size katkısı olabilir ama neyi sekiz saat sıkılmadan yapabilirsiniz? Neyi yaparak işyerine de değer sağlayabilirsiniz?

FIRSATI KAÇIRMA

Düşünün, okulda hangi derslerden keyif aldınız? Ev kadınıysanız, evde ne tür işlerle daha iyi vakit geçiriyorsunuz? Hangi tür gelişim videolarını izlemeyi tercih ediyorsunuz? Kendinizi analiz edin. Çevrenizde güvendiğiniz 10 kişi seçip onlara sizin üç iyi yönünüzü örnekleriyle söylemelerini isteyin. İş ayırt etmeden deneyin. Deneyim kazanmak için fırsatları kaçırmayın. Deneyimsiz kişileri işe alan birçok işyeri var. Örneğin, çağrı merkezlerinde, perakende sektöründe çalışarak hem iyi bir eğitim alıp hem de kurumsal bir işyerinde çalışma deneyimi kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

SERTİFİKA DÖNEMİ BİTTİ

Bir işi ya biliyorsunuz ya da deneyiminiz yok. Art arda sertifika biriktirmek iş başvurunuzu kuvvetlendirmez. Ancak iş güvenliği, karbon ayak izi ölçme sertifikası gibi evrensel sertifikalar tabii ki olabilir. Gelişmenin anlamını sertifika olarak anlamayın. Örnek: Yabancı dil için uygulamalardan yararlanın, dizileri, filmleri Türkçe dublajsız izleyin.

ÖZGEÇMİŞİN HAZIR MI?

  • Kariyer sitesine girip birkaç ilana başvurmakla olmaz. İş aramak ciddi bir iştir.
  • Herkesin arasında farklılaşmak için gayret gösterin. İşe alımcıların tek tek herkesle görüşmek için vakti yok. Bu yüzden özgeçmişlere bakarak iyi olanları sıralıyorlar. Özgeçmişinizin içeriğine, işyerine ilgi gösterin.
  • İş aradığınız kariyer siteleri, Linkedin gibi alanlarda tüm bilgilerinizi güncel tutun. Aday imajınızı güçlendirin.
  • Özgeçmişiniz sizi yansıtsın, derli toplu olsun. Bir sayfayı geçmesin ve yazım hatası olmasın.
  • Ulaşılabilir olun, iletişim bilgileriniz en üstte yer alsın.
  • Gereksiz bilgi koymayın. Örneğin adres belirtmeyin.
  • En önemli ve en son yaptığınız işten başlayarak sıralayın.
  • E-posta ile başvuru yapıyorsanız, mesajınızı gönderirken özenilmiş birkaç cümle ile neden o pozisyon için uygun olduğunuzu belirtin. Kopyala-yapıştır olmasın, bu sizi iş veren listesinde geriye atar.

3K

'Başvuruyorum ama hiç kimse dönmüyor’ diye düşünmeyin. Önünüzde İki yol var; ya söyleneceksiniz ya da durumu değiştirmek için çaba göstereceksiniz? Psikolojideki ‘3 K’ kuralını uygulayın.

KALICI MI?: Başvurduğunuz her yerden ret cevabını mı alacaksınız?

KAPSAMLI MI?: Ret aldınız diye buzdolabınız mı bozulacak, ilişkilerinizde sorun mu yaşayacaksınız? Hayatın bir alanında, iş bulma mücadelesinde engelle karşılaştınız, kapsamlı bir şey değil.

KİŞİSEL GAYRETİNİZLE SONUCU DEĞİŞTİREBİLİR MİSİNİZ?: Özgeçmişinizi daha özenle hazırlayabilir misiniz? Başvurduğunuz yerlerde tanıdık (network) bulabilir misiniz?

Haberin Devamı

MÜLAKAT ANI

  • ‘Ne yapmak istiyorsun?’ diye sorulduğu zaman ‘Yönetici olmak istiyorum’ demek zorunda değilsiniz. ‘Keyifle çalışmak, gelişmek, geliştirmek istiyorum’ diyebilirsiniz.
  • Güçlü ve zayıf yön sorulunca samimi olmak önemli. Zayıf yönünüzü söylerken, ‘Panik durumunu yönetemiyorum’ demeyin. ‘Geliştirmem gereken yön stresimi yönetmek ve bunun üzerine çalışıyorum’ deyin.
  • Mülakatta sorulmasa bile sizi diğerlerinden ayıran, akılda kalıcı özelliklerinizi düşünün. Bunun için STAR tekniğini kullanın. STAR, şu dört temel kavramın kısaltmasıdır: Situation (durum ne?) Time (ne zaman oldu?) Action (olay ne?) Result (sonuç ne?) Güçlü taraflarınızı söylerken mutlaka zaman, olay ve ne yaptığınızı söyleyecek hikayeleriniz olmalı. Örnek: Sabır, çatışmaları çözebilmek gibi özelliklerinizi gösteren somut örneklerinizi görüşme öncesi kafanızda oturtun. ‘Bazen’, ‘genelde’ gibi ifadeler kullanmayın.

100 İŞTEN 60’I İLAN EDİLİYOR

  • İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanı İdil Türkmenoğlu diyor ki: “Gördüğünüz ilanlar açık pozisyonların sadece yüzde 60’ı. Yani her 100 işten sadece 60 tanesi anons ediliyor. Sadece iş ilanlarıyla iş aramayın. İlgilendiğiniz kurumların insan kaynaklarına özgeçmişinizi gönderin.
  • Bir şirkete 100 özgeçmiş geliyorsa bunun yedisi referansla oluyor. İşe alımların yarısı bu referanslı kişilerden oluyor. Torpil değil, referans. Kendi değerinizi ortaya koyan, sizi kıymetli bir kaynak olarak sunabilecek kişilere ulaşın. Sizi öneren kişilerin, sizin oraya faydanız olacağından emin olması gerekiyor.
  • Birçok yere başvurun. 100 pozisyona başvurursanız ortalama yedi tanesi görüşmeye davet ediyor. Cevap beklemeyin, olasılığı artırın. Hepsi mülakata çağırırsa görüşmelerinizi aynı anda sürdürün. Teklif aşamasına gelince içinize sinen kararı verin.”

ÜCRET BEKLENTİSİ

Ücret sorusu gelince, ‘Yaşam standardımı sürdürebilmem önemli. Değişiklik yapmak için şu an kazandığımın üstünde kazanmayı bekliyorum’ diyebilirsiniz. Para söylemek istemiyorsanız, ‘Sizin gibi bir kurumun belirli ücret marjı vardır. Onun için teklif geleceğini düşünüyorum’ diyebilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT!

  • Mevcut iş yerinizdeki şartları düzeltmeye çalışmak en doğrusu. İşiniz iyi gidiyorsa, kendinizi içeride göstermek için uğraşın.
  • Denediniz olmadı, tüm yollar tükendiyse iş arayabilirsiniz. En iyi iş, işte bulunur. ‘Ayrılayım da yeni iş aramaya odaklanayım’ demeyin.
  • Yüzde 15-20 daha fazla ücret veriyorlar diye iş değiştirmeyin.
  • Unvan için iş değiştirilmez. Etkiniz, yetkiniz daha önemli.
  • Şirketin kültürünü araştırın. Orada önceden veya hâlâ çalışanlarla konuşun. Tanıdık yoksa, LinkedIn’den ulaşın.

ARA VERENLER

İş hayatına ara vermiş kadınların özgeçmişlerinin toplandığı, tekrar bazı eğitimlerle geliştirildiği, işverenlerle buluşturulduğu platform Yeniden Biz’le iletişime geçebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder