Özlem Denizmen Nişanlım borçlu!
HABERİ PAYLAŞ

Nişanlım borçlu!

Sevgiliyken, nişanlıyken, evliyken parayı konuşmak kolay değil. Bu konuda tek doğru yok, sağlıklı iletişim kurmanız uzun dönemde ilişkinizin daha güçlü olmasını sağlar. Haydi bugün nişanlıların borçlarını konuşalım. Başlıyoruz.

ÖDEMELİ MİSİN, ÖDEMEMELİ Mİ?

İster nişanlınızın, ister kardeşinizin, ister arkadaşınızın olsun, bir borcun kök sebebini anlamadan kapatırsanız o borç tekrarlar... O yüzden burada önemli olan borcun neden oluştuğunu anlamak, kişiyi bununla yüzleştirmek ve bunu da kimseyi kırmadan ve zorlamadan yapmaktır.

Haberin Devamı

BORÇ NEDEN OLUŞMUŞ?

Borçlanan kişi neden borçlandığını bilirse buradaki engelleri kaldırıp bir daha bunun olmamasını sağlayacak becerileri geliştirebilir. Bu borç, aile desteği, sağlık veya zorunluluk sebebiyle oluştuysa o ayrı… İşte o zaman bu borcu kapatmanızı öneriyorum.

Ancak, armut piş ağzıma düş olmamalı. “Evleneceğim kişinin parası var. Benim de borçlarımı kapatsın” düşüncesine tamamen karşıyım. Neden oluştuğu bilinmeyen, kıyafetlere, gezmelere harcanmış, yaşam stilini finanse etmek için kullanılmış borçların başkası tarafından ödenmesini desteklemiyorum.

ŞARTLARI OLMALI

Hayat bir mücadele. Bu mücadeleye ‘ortak’ olarak gitmek üzere adım atmışken, eşlerden birinin diğerinin engelini ortadan kaldırması çok güzel bir davranış. Ancak bunu ikisi de samimiyetle konuşabilmeli, yüzleşip anlaşabilmeli. Burada bazı şartlar konulmalı. Bu şartı çok önemsiyorum.

YÜKÜMLÜLÜK

Elbette, nişanlınızın borcunu ödemekle yükümlü değilsiniz. Ancak siz bu konuda nasıl hissediyorsunuz? Bu borcu ödeyip evlendiğinizde bir ‘Ohh… Borçsuz hayat’ demek mi yoksa ‘Zamanla çalışır, öderiz’ mi? Her durumda bir ödeme planına ihtiyacınız var. İyice düşünün, öyle hareket edin.

AVANTAJ

Nişanlınız size karşı samimiyetle durumunu anlatmış. Bu borcu ödemenizin en büyük faydası şu: Artık bu borç için endişelenmenize gerek olmaz. Bu durum, finansal geleceğinizde size engel olmaktan çıkar.

Borç bankaya ise; nişanlınızın kredi notu zamanla artar ve ileride örneğin ev, araba alırken banka size güvenir, kredi kullanma şansınız daha yüksek olur.

Haberin Devamı

DEZAVANTAJ

Elinizdeki paranın bir kısmı, belki de tamamı bu borcu kapatmak için kullanılabilir. İstediğiniz veya ihtiyacınız olan herhangi bir şey için artık kullanamazsınız. Bu parayı borç olarak vermediğiniz için size, kişisel olarak da bir geri dönüşü olmaz.

SUİSTİMAL

Borcunu kapatacaksınız ama ona ne kadar güveniyorsunuz? Borcu gerçekten söylediği kadar mı? Bu parayı verdiğinizde hemen borcunu kapatır mı, yoksa başka bir şey için mi kullanır? İleride sizden gizli başka borçlar yapar mı? Tabii bunların hiçbiri olmayabilir ancak HAYAT BU.

ŞEFFAFLIK

Nişanlılık, birbirinizi daha iyi tanıyıp, hayatı paylaşabilir misiniz görmek için ideal dönem. Bu dönemde karşı tarafın finansal davranışlarını gözlemleyin. Harcama alışkanlıkları size uyuyor mu? Para konularında birbirinize karşı şeffaf mısınız? Rahat konuşabiliyor musunuz? Şimdi konuştunuz konuştunuz. Sonra ZOR.

BAŞARI HİKAYESİ

DİSİPLİNLİ ŞENGÜL

Bu hafta, Şengül Hanım’dan gelen mektuba yer veriyorum. “Özlem Hanım, senelerdir yazılarınızı, programlarınızı takip ediyorum. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmayı öğrendik. Evimizi aldık çok şükür.

Haberin Devamı

Ben bir süre işsiz kaldım ama dediğiniz gibi ‘Acil Durum Fonu’ yani zor günler için paramız vardı. İşimi de buldum. Ailece finansal disiplinli hareket etmeyi öğrendik, böyle de devam ediyoruz. Size bu farkındalık için çok teşekkür ederim.”

BORÇ YAPMA...

SORU: Konut kredisi kullandım, aylık taksidim 2650 TL. Üstüne iki tane de bireysel kredi kullandım. Her gün cepten yiyorum. Maaş aldığım banka “60 bin TL daha kredi alabilirsiniz” dedi. Bu parayı çekip nasıl bir yatırım yapıp borçlarımı azalabilirim? ● Akif

CEVAP: İlk önce sakinleş, rahat bir nefes al. Artık yeni borç kullanmayı düşünme. Aylık kazancın ne kadar bilmiyorum. Nereye ne kadar harcıyorsun bir bak, kısabileceğin harcamalara karar ver ve uygula.

Borçların bitmesine ne kadar var, faiz oranı ne, borç ödemelerini rahatlatmak için ev kredisi hariç diğer iki krediyi birleştirip uzun vadeye yayabilirsin. Bankacınla görüş, önerilerini al ona göre kararını ver.

BES’TEN ÇIKSAM MI?

SORU: 2.5 yıldır Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) para ödüyorum. Ancak borcumu ödeyemez hale geldim. BES’ten çıkarsam kesinti olur mu? ● Nalan

CEVAP: Bireysel Emeklilik Sistemi’nden ilk 3 yıl içinde ayrıldığında devlet katkısı avantajından faydalanamazsın. Vazgeçeceğin devlet katkısı ne kadar bilmiyorum. İstersen yapabileceklerini tekrar gözden geçir.

Bankanla görüşüp borçlarını tek bir yerde topla. Bu durumda ödeyeceğin toplam faizin, bireysel emeklilik sisteminden kazandığın devlet katkısından fazla olmamasına dikkat et.

KREDİ NOTUNA ODAKLAN

SORU: Bankada borcum gecikmeye düştü, tamamını kapattım. İki bankaya daha borcum var birini yapılandırdım, diğerini nisanda tamamen kapatacağım. Bu durumda yeni bir kredi kartı alma şansım olur mu? Kredi çekebilir miyim? ● Yasin

CEVAP: Odaklanman gereken kredi notunu yükseltmek. Bunun için ödemelerini düzenli ve zamanında yapmalısın, fatura ödemelerini hesabından yapabilirsin. Kredi verme politikaları bankadan bankaya değişir. Hemen yeni bir kredi veya kredi kartı alman kolay olmayabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder