Özlem Denizmen Panik yok
HABERİ PAYLAŞ

Şu sıralar bana en çok gelen sorulardan biri ‘Koronavirüs salgınının ekonomimize etkisi nasıl olacak?’ İşte cevabım…

Bu salgının tüm dünyaya büyük etkileri olacak. Ancak bu kontrolümüzün dışında. Bizim yapacağımız en iyi şey, kontrolümüzdeki konular için doğru davranışlar geliştirmek.

❱❱Moralini yüksek tut: Bağışıklık sistemimizin güçlü olması için kaygıdan, stresten uzak duracağız. Durup durup aynı videoları izlemeyeceğiz. Ne yiyip içtiğimiz kadar ne düşündüğümüz de önemli.

❱❱Hem sağlığını hem de bütçeni doğru bilgiyle yönet: Sağlık her şeyin başı. Yediğimize, içtiğimize, hijyene dikkat edeceğiz. Belirli temel kurallara uyacağız. Evde kaldığımız dönemi hem ailemiz hem de kendimiz için verimli, eğlenceli şekilde geçireceğiz.

Haberin Devamı

BİLİM DİYOR Kİ!

ABD’deki Ohio State Üniversitesi’nin araştırmasına göre; 170 genimiz stresten etkileniyor. Bu genlerin 100’ü kendini kapatıp ‘hayatta kalma modu’na geçiyor ve bağışıklık sistemimiz için gerekenleri üretemiyor.

DOĞRU FİNANSAL HAMLELER

ACİL DURUM FONU

İçinde bulunduğumuz durum veya herhangi bir beklenmedik olayı engelleyemeyiz ama karşısında sapasağlam durabiliriz. Nasıl mı? Acil durumda kullanmak için biriktirerek.

NASIL/NE KADAR OLMALI?

● En az üç aylık giderleri karşılayacak kadar

● Nakit

● Kolay ulaşılabilir olmalı.

KİMLER BİRİKTİRMELİ?

HERKES. Özellikle çocuk sahibi ve/veya ev kredisi ödeyenler mutlaka biriktirmeli.

İŞ DURUMUNUZ

Önümüzdeki üç ay içinde işinizi kaybetme olasılığınızın en az yüzde 50 olduğunu düşünüyorsanız, iş durumunuz kesinleşinceye kadar para biriktirin. Bu birikim size huzur verecek.

YATIRIMLAR

Yatırım: Şu sıralar herkeste tansiyon yüksek. Ancak gerek sağlık gerekse finansal konularda panik, yanlış kararlar almaya neden olmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Piyasalar büyük dalgalı deniz gibi. Daha önce yatırım yapmıyorsanız bu dönemde kısa vadede kazanmak için tüm birikiminizi riske sokmayın. Ayrıca, önümüzdeki 12-18 ay içinde büyük bir satın alma veya başka durumlar için paraya ihtiyacınız olacaksa yatırım yapmayın! Ancak önceden yatırım yapıyorsanız yapın. Unutmayın, bazen hiçbir şey yapmamak da yatırımdır.

Haberin Devamı

BAŞARI HiKAYESİ

ÖRNEK GENCİMİZ SEVDA

Merhaba Özlem Abla ben Sevda. Ailem köyde, ben iki kardeşimle Sivas merkezde kirada kalıyorum. Hem okuyorum hem de çalışıyorum. Allah nasip ederse kaymakam olmak istiyorum. Asgari ücret bile almıyorum ama kardeşlerimi de ben okutuyorum. Yemek yapıyorum, dışarıda yemek yemiyoruz. Her şeyi hesaplı yapmaya çalışıyorum ve her gün 1 TL biriktiriyorum. Gücüm ona yetiyor. Biriktirdiğim parayla altın aldım. Herkes böyle yapmalı, tutumlu olmalı. Herkesi düşünmeli, insanlara yardım etmeliyiz.

EK GELİR İSTİYORUM

SORU: Bu evden çıkmama sürecinde esas işime evden devam edebiliyorum ama ek gelirim olan iş için dışarıda olmam gerek ve bu şu an mümkün değil. Ama ek işe de ihtiyacım var. Ne yapabilirim?

● Filiz

CEVAP: Bu soruyu çok sık alıyorum ve evden çalışarak yapılacak işlerle ilgili bir liste hazırladım. Bunlara ek başka işler de olabilir tabii. Şu sıralar birçok eğitim kurumunun beceri, bilgi kazandırmak için eğitimleri bedava vermeye başladığını da duyuyorum.

Haberin Devamı

Gelirini artırmak, kendini geliştirmek için bu dönemi değerlendirebilirsin.

  • Çağrı merkezi operatörlüğü
  • Muhasebecilik
  • Editörlük
  • Sosyal medya uzmanlığı
  • Bloggerlık
  • Web tasarımı
  • Online spor eğitmenliği
  • Metin yazarlığı
  • Yaşam koçluğu
  • Online yoga eğitmenliği
  • E-ticaret
  • Dijital pazarlama

BANKALARDA VİRÜS ESNEKLİĞİ

SORU: Elimde 6 bin lira param var. Aslında zor zamanlar için biriktirmiştim. Kardeşimin bankaya borcu var ödeyemiyor, benden istedi. Ne yapacağımı bilemedim?

● Derya

CEVAP: O parayı zor zamanlar için tutmaya devam et. Kardeşine söyle gidip bankasıyla görüşsün samimiyetle durumunu anlatsın. Zaten koronavirüs dolayısıyla bankalarda borcunu ödeyemeyenlere esneklik sağlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder