Özlem Denizmen Sade ve mutlu
HABERİ PAYLAŞ

Sade ve mutlu

Sahip olmak istediğiniz ‘şeyler’ için borca girmeye, finansal huzurunuzun kaçmasına değer mi? Gelin bu durumu değiştirelim. Sadeleşip ‘FİNANSAL İYİLİK HALİ’ne geçelim. İşte formül...

Geliri ne olursa olsun birçok kişi hayatını fazlalıklarla dolduruyor. Kıyafet, abur cubur, ev eşyası, arkadaş, sosyal medya için para, enerji, zaman gibi temel kaynaklar doğru kullanılmıyor. Peki siz bu kaynaklarınızı nasıl kullanıyorsunuz?

Sade ve mutlu

KENDİNE SOR: Bu sorulara samimiyetle cevap verin ve sonuca göre aksiyona geçin.

Haberin Devamı
  • Evinizde “Şimdiki aklım olsa almazdım” dediğiniz eşyalar var mı?
  • Gardrobunuzda etiketi üzerinde veya “Kilo verince giyerim nasılsa” diye sizi bekleyen kıyafetler var mı?
  • Kullanmadığınız abonelikleriniz var mı?
  • Yakın çevrenizde size iyi gelmeyen kişiler var mı?

ÇÖZÜM: Hemen bir alandan başlayın, hızla diğer alanlara ilerleyin.

SOFRADA BAŞLA

Sofranızda çeşitleri azaltın. Bir oturuşta çorba, salata, zeytinyağlı, pilav, kuru fasulye, yoğurt, ekmek, turşu, tatlı.. derken midemizin başı dönüyor. Sonra üstüne hemen bastırsın diye Türk kahvesi. 10 çeşit yerine besin değeri yüksek, sağlığımıza değer katan, az öz yemek önemli.

EGZERSİZ

Evinizdeki bütün odaları tek tek dolaşıp, kullanmadığınız eşyaları mutfak masasının üzerine koyun, resmini çekin, satın veya paylaşın. Evinizde gereksiz yer ve enerji kaplamasın.

BEKLE

Kitap almak istiyorsunuz ama eviniz okumadığınız kitaplarla dolu. Okumadan yenisini almama kuralı koyun.

DEĞERLERİNİ BELİRLE

Kariyer, aile, sağlık, eğitim… Sizin temel değerleriniz neler? Kendinizi keşfedin paranızı buraya yöneltin. Böyle sadeleşenin hayatı anlam doluyor ve daha mutlu oluyor.

SEN KİMSİN?

Kıyafetleriniz, arabanız, eviniz, ayakkabı markanız, banka hesabınızdan bağımsız olarak, birey olarak değerlisiniz.

HARCAMAK KOLAY

Üzüldünüz, sıkıldınız, yoruldunuz, daraldınız... Modunuz düşerse onu tekrar yukarı çıkartmak için en kolay şey para harcamak… ‘Haydi bir yerlere gidelim, bir şeyler yiyelim, içelim’ veya ‘haydi gidip biraz alışveriş yapalım’... Siz kolay olanı değil, doğru olanı yapın. Kişisel enerjinizi ‘şeyler’ ile doldurmak yerine, tasarruflu kullanın.

SATIN ALIRKEN

Alışverişte de durum aynı. Önce gözümüz doymalı.

İSTEK/İHTİYAÇ: 10 saniye kuralını uygulayın. Eşyaya sorun.

  • Sen istek misin, ihtiyaç mı?
  • Seni kaç kere kullanacağım?
  • Senden evde kaç tane var?

1’E 2 KURALI: Alacağınız her ürün için evden iki şey çıkartın.

Haberin Devamı

30 GÜN: Bir ay boyunca almak istediğiniz her şeyi yazın. Satın alma hazzını erteleyin. Listenizdekileri bir ay sonra hâlâ istiyorsanız alın.

ENERJİ HIRSIZLARI!

Dikkat! Bazen insanlar sizin içinizde güldür güldür akan yaşam enerjisini kendilerine çeker. Hayat tek. Ne zamanınızı ne de enerjinizi boş yere tüketin. Uzaklaşın.

KIYASLAMA: Başkalarının ne yaptığı, dediği, düşündüğü ile ilgilenmeyin. Dedikodu yapmayın. Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın. Siz kendi yolunuza, hedefinize, hayatınıza odaklanın. Başarı o zaman geliyor.

KADINLAR NE YAPMALI?

Bir kadının ömrünün 287 gününü gardırop karşısında geçirdiğini biliyor muydunuz? ‘Giyecek bir şeyim yok!’, ‘bugün ne giysem?” diye dakikalarca gardıroba bakarken ömürden bir sene gidiveriyormuş. Bunu duyunca 30 gün boyunca altı kıyafet giyerek deney yapmıştım. Kimse ne giydiğimi fark etmedi bile.

KIYAFET DİYETİ, ‘alışveriş yapma, kendini tut!’ demiyor, ‘lüzumsuz, plansız alışveriş yapma, bilinçli ol, kıyafetlerinle olan ilişkini, tarzını anla, alışverişe öyle çık’ diyor.

Haberin Devamı

SIRA SİZDE: Haydi, siz de dolabınızı açıp altı kıyafet seçin, kıyafet diyetine girin. Bakalım fark eden çıkacak mı?

GÜNÜN SORUSU

ORTAK KARAR

SORU: Eşimle kendi evimizde oturuyoruz, ayrıca babamdan kalan bir daire daha var. Oturduğum daireyi kiraya verip babamdan kalan dairede oturmak istiyorum ama eşim istemiyor. Sizce ne yapayım? l Yiğit

CEVAP: Eşin neden istemiyor? Yaşam maliyetine baktığında ulaşım, aidat gibi hangisi bütçenize daha uygun? Babanın evinin kira değeri ne kadar? Eşinle birlikte artıları, eksilerini değerlendirin. Evin huzuru en önemlisi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder