Özlem Denizmen Sevgiliye hediye
HABERİ PAYLAŞ

Sevgiliye hediye

Yarın Sevgililer Günü. Haftalardır bu ‘özel gün’ için hazırlıklar, indirimler var. Vitrinler, mağazalar ışıl ışıl, alışveriş sitelerinden sık sık gelen bildirimler… Ancak sevginizi ifade etmenin tek yolu ‘hediye satın almak’ değil.

Hediye alışverişi

  • ‘İlla hediye almam lazım’ diyerek acele bir hediye alacaksanız hiç almayın. Bu, aldığınız o kişiye özel olmaz, herhangi bir ‘şey’ olur.
  • ‘Son dakikaya kaldım zaten’ diye düşünüp indirim yazısını ilk gördüğünüz mağazaya kendinizi atmayın, kartlara borçlanmayın.
  • Hediye bakarken karşınızdakinin ihtiyacı olan ürünlere yönelin.
  • Alacağınız hediye için kendinize harcama limiti koyun.
  • Yanınızda size fikir verebilecek biri olsun. Aman ‘Onu da al, bunu al…’ diyecek birisi olmasın.
  • Birbirinizi kısa bir süredir tanıyorsanız, onu etkilemek için gösterişli hediyeler almayın. Sizi olduğunuz gibi sevmeli. Kalbinizden geçen hediye doğru hediyedir.
  • Uzun süreli beraberliklerde ise düğün, ev, araba, tatil gibi ortak hedefleriniz olabilir. Bu güzel günü kutlayın tabii ancak hiçbir hediye finansal hayallerinizin önüne geçmesin.

DİKKAT! Hayatınızdaki özel kişiye hediye, çiçek almayı, onunla güzel bir yemeğe çıkmayı planlıyorsanız lütfen bunu borçla yapmayın.

BIRAK SEVMESİN

Biri sizi ‘alışveriş ürünü’ hediye için seviyorsa, bırakın sevmesin. Ciddiyim ...

‘Bütçem yok’ diyenler

✔Hediye, “alışveriş ürünü” olmak zorunda değil. Zamanınız, sevginiz, içinizden gelen güzel sözler… Bunlar en değerli hediyeler.

Haberin Devamı

✔Herkes hediye konusunda farklı olabilir. Birbirinizi ne kadar iyi tanıyor olursanız olun, karşılıklı olarak beklentilerinizi bildiğinizden emin olun. Samimiyetle konuşun.

✔Pahalı hediye, en güzel hediye değildir! Bunun yerine hayatınızdaki kişiyi şaşırtın, bugüne, onun için özenerek hazırlandığınızı hissettirin.

✔‘Sevgililer Günü geleneği’ başlatın. Yürüyüş, güzel bir müzik dinleme, birlikte yemek yapma… Keyif alacağınız bir aktivite seçin ve bunu gelenekselleştirip her sene yapın.

Parayı konuşun

“Özlem Hanım bugün de parayı mı konuşacağız?” demeyin. Konuşun. Güzel, romantik bir yemek yerken, birbirinizin gözlerinin içine bakarak hayallerinizi, hedeflerinizi, finansal geleceğinizi konuşmak, mükemmel zamanlama olabilir. Biliyorum, parayı konuşurken çoğu zaman endişelerimizi, kaygılarımızı saklıyoruz. Ancak, birlikte bir gelecek planlıyorsanız her konuda açık, net şekilde konuşmalısınız.

  • Seneye bugün veya beş sene sonra neler yapacağız, nerede olacağız?
  • 2020 yazı için tatil planı yapalım mı? Bütçemize uygun yerlere bakalım mı?
  • Ev, araba gibi büyük satın alımlar için doğru finansal noktada mıyız? Bunu geliştirmeli, değiştirmeli miyiz?
  • Finansal hayallerimiz konusunda kararlı mıyız? Onlara ulaşmak için plan yapalım mı?

Ne için biriktireceksin?

SORU: 24 yaşındayım. Maaşım 6.000 TL. 1.000 TL kira ödüyorum. Yatırım ya da birikim yapmak istiyorum ama kafam çok karışık. Bir türlü biriktiremiyorum. Bana yardımcı olur musunuz? ● Ümran

CEVAP: Önce yapmak istediklerini yaz. Ne için, kaç para biriktirmek istediğine karar ver. Hedefin için birikim hesabı açtır... Bankana talimat ver, her ay maaşın yatar yatmaz belirlediğin tutar kadar otomatik olarak aktarılsın.

Hayat tek

Geçtiğimiz pazar günü TEDxİzmir’de konuşmacıydım. Etkinliğin teması ‘Neden?’ idi. Benim konum para. 15 dakikada, ‘Neden parasını yöneten hayatını yönetir? Neden parayla ilişki bozukluğumuz var?’ sorularını yanıtladım.

Haberin Devamı

2.200 kişiye, “Hayat tek, gitti mi geri gelmiyor… Bize bahşedilmiş olan hayatı karar alıp alışkanlıklarımızı değiştirerek, engelleri ortadan kaldırarak yöneteceğiz” dedim. Arada da “Bu benim hayatım” şarkısını söyledim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder