Özlem Denizmen Sihirli değnek
HABERİ PAYLAŞ

Sihirli değnek

‘Ev alsam mı?’, ‘Borçlarımdan kurtulmak istiyorum’, ‘Harcadıktan sonra pişman oluyorum’... Bu hafta köşemi sorularınıza ve okuyucum Miray'dan gelen başarı hikayesine ayırdım…

KURTULMAK İSTİYORUM

SORU: Yıllardır borçtan kurtulamıyorum. Kredi kartlarına toplamda 12 bin lira, tüketici kredisine 20 bin lira borcum var. Hazır kredi faizleri bu kadar inmişken hepsini tek bir yerde toplasam mı? ● Cevat

CEVAP: Borçlarını ödemekte zorlanıyorsan bunu yapabilirsin. Bu durumda borcunun faiz yükü nedeniyle artacağını göz önünde bulundur. Borçların bitene kadar kredi kartı yerine banka kartı kullanman çok önemli. Kredi kartını kullanmaya devam edersen borcun artmaya devam eder.

Haberin Devamı

BORÇLARIMI ÖDEDİM, ŞİMDİ EV ALSAM MI?

SORU: Sayenizde borçlarımdan kurtulmuştum, şimdi bir sorum var. Konut kredisi faizleri düştü. Sizce ev almak mantıklı mı? ● Orhan

CEVAP: Harikasın. Öncelikle tebrik ederim. Soruna gelince;

  1. Borçla yaşayabiliyor, akşamları huzurla uyuyabiliyorsan,
  2. Gelirinin sürekliliğine güveniyorsan,
  3. Başka borcun yoksa,
  4. Aldığın borcun aylık ödemeleri gelirinin yüzde 40’ını geçmiyorsa,
  5. Ev peşinatın hazırsa,
  6. Önümüzdeki birkaç senede başka büyük bir harcaman olmayacaksa,
  7. Borcun maliyetine ve bu harcama ile gelen diğer masrafları da düşünüp planladıysan… Neden olmasın?

HARCAMALARIMDAN PİŞMANIM

SORU: Alışveriş yapıyorum sonra pişmanlık hissediyorum. Param neye gidiyor takip edemiyorum. İki aydır kartlara borçlandım. Kendimi kontrol altına almak istiyorum. ● Sevde

CEVAP:

  • Parayı nereye harcadığını bul. Sebepleri bulduktan sonra o gereksiz harcamalarını durdur. Bütçe yap. Yoksa bu döngüde sıkışır kalırsın.
  • Bütçende tasarruf edebileceğin kalemlere karar ver.
  • Kendine finansal bir hedef koy. Örneğin, borçları ödemek, ev peşinatı biriktirmek... Seneye kendini finansal olarak nerede görmek istiyorsun?
  • Hedefine inan, sıkıca sarıl. Hedefinin resmini her gün görebileceğin bir yere as. ‘Sana doğru geliyorum…’ de.
  • Harcama yaparken aklına hedefini getir. Hangisi senin için daha önemli, karar ver.
  • Son olarak, altın kural: Her zaman gelirinden az harca.

BAŞARI HİKAYESİ

'KARBON AYAK İZİMİ KÜÇÜLTTÜM'

MİRAY / 36 YAŞ / ADANA

Sevgili Özlem Hanım, eşimle 2009’da kredi çekerek evlendik. Eşimin öğrenci kredisi borçları da vardı. Tek maaşla geçinip bir borcu başka bir borçla kapatıyorduk. Tam bataktaydık. Aralık 2013’te ‘Parasını Yöneten Hayatını Yönetir’ yazınızı gördüm. ‘Nasıl olacak?’ dedim başladım okumaya.

Sizin sayenizde para biriktirme, düzenli ödeme, istek mi ihtiyaç mı gibi kavramları oturttum. Bu sürecin ilk döneminde, 3.5 senede tüm borçları yapılandırıp 70 bin TL borç ödedik. Bu sırada iki çocuğumuz oldu. Borcumuzu öderken bir yandan 20 bin TL ‘Acil Durum Fonu’ biriktirdim. O para elimin altında duruyor ve asla dokunmuyorum. Ama nasıl yaptım?

  • Eşimin tayini sebebiyle Adana’ya taşındık. Kirası daha uygun olduğu için lojmana geçtik.
  • Kıyafetlerimde detoks yaptım. Bir kıyafeti farklı şekillerde giymeyi öğrendim.
  • Alışveriş yaparken, ‘bu benim hayatımda neyi değiştirecek?’ diye hep sordum.
  • Eşyalarımı ikinci el eşya uygulamalarında satmayı öğrendim.
  • Almayı istediğim bir şey için bekledim. İki ay sonra ‘hâlâ aynı duyguda mıyım, bunun için değer mi?’ diye düşündüm. Sürekli bu sorularla kendimi terbiye ettim. Önce bu bilgiler benim için terbiyeydi sonrasında ise felsefeye dönüştü, benimsedim.

Üç yıl önce otomobil ve acil sağlık ihtiyacı için kredi çektik ve bu ay son ödemeleri var. Otomobil almadan önce de otomobille ilgili bütün yazılarınızı okudum. Yeni finansal hedefimiz ise ev almak. Borçlarımızı düzenli ödediğimiz için kredi notumuz da çok yüksek.

Haberin Devamı

Sizin POSTA Gazetesi yazılarınızla hayatımız değişti. O kadar çok şey öğrendim ki, karbon ayak izimi bile küçülttüm. Sihirli değneğinizle hayatımıza dokundunuz. Biz birçok kişinin başarı hikayesiyle hayatımızı yoluna soktuk, umarım bizim hikayemiz de başkalarına ilham olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder