Özlem Denizmen Taksit çılgınlığı
HABERİ PAYLAŞ

Taksit çılgınlığı

1 Şubat’ta kredi kartına taksit limitleniyor diye kasalarda kuyruk var. Alın almasına da bu aldıklarınız istek mi, ihtiyaç mı? Değer mi?

1 Şubat’ta kredi kartında en uzun taksit 9 ay olacak. Cep telefonu, gıda, akaryakıt ve altın için ise taksit kalkıyor. Bu sebeple başta cep telefonu olmak üzere elektronik ve beyaz eşyaya, ‘batan geminin malları’ misali hücum var. “Bir daha bu imkanı bulamayız” psikolojisiyle kasalarda kuyruklar oluşuyor. Aman dikkat! Kampanya, fırsat bitmez. İstekler sonsuz. “Taksit sınırı gelmeden alayım” diye gereksiz yere açılmayın.

2014 zor geçecek


Geçen hafta döviz ve altın konusunda uyarı yapıp, Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın tavsiyelerini aktarmıştım. “2014 yılı zorlu geçecek ve harcarken ihtiyatlı olmak gerek” demişti. Ortak ekonomistlerin görüşü de bu.

[[HAFTAYA]]

BÜTÇE

Bütçenizde yeri olmayan alışverişler, hıncını sizin huzurunuzdan alır.

*

SORU:
38 yaşındayım. Bir şirkette idari işler sorumlusu olarak çalışıyor ve 1500 TL maaş alıyorum. Aşağıda borç durumumu izah etmeye çalıştım.

- X bank kredisi: 6.970 TL, aylık ödemeleri 410 TL (17 ay sonra bitecek).
- Y bank kredisi: 1.888 TL aylık ödemeleri 236 TL (8 ay sonra bitecek).
- Y kredi kartı: 4.218 toplam borcu var. Bu tabloya göre bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz? Zehra

CEVAP:
Zehra, önce derin nefes al. Bu borç ödenir. İşte sana reçetem:
- Şu an iki kredinin aylık yükü gelirinin yüzde 43’ü. Bu çok.
- Üzerindeki borç baskısını azaltmak için tüm borçlarını tek bir kredi altında topla, tek bir taksit halinde öde. Bu şekilde ayrı ayrı ödediğinden daha düşük taksit ödeyeceksin.
- Toplam borcun 13.076 TL. Bunu kendine biraz nakit de kalacağını hesap ederek 13.500 olarak 24 ay olarak çekersen aylık yüzde 1.11 faiz oranından 661 lira civarında ödeyeceksin.
- Eğer borç yükünü daha da düşürmek istersen 3 yıl vadeli de kullanabilirsin ancak bu sefer kredi daha yüksek faizli olur ve kredinin maliyeti artar.
- Ayrıca kredi ödediğin dönem boyunca gelirinde bir artış olmaması halinde kart harcamalarına çok dikkat etmen gerek. Gelişmelerle ilgili bana mail at. Sağlık, sevgi ve para ile kal.

*

İHTİYAÇ

Zorlu zamanlarda insanların önce ihtiyaç için harcaması lazım.

*

LÜKS

Lüks tüketimi sevmeyecek insan yok ama isteklerin de sonu yok. Nefse hakimiyet şart.

Pratik harcama(ma) Taktikleri

10 saniye:
Bir şeyi satın almadan önce elinizde 10 saniye tutup bakın: ‘İstek mi, ihtiyaç mı?’ ve ‘Öncelik mi?’ Hakikaten gereksizse, yerine koyun ve kendinizle gurur duyun!

30 gün: Almak isteyip almadığınız (500 TL üstü) bir şey, bir ay sonra hâlâ aklınızda ise gidip alın. Değilse, unutmuş gitmişsiniz zaten.

Yazın:
Bir ay boyunca harcadığınız her şeyi, tek tek cüzdanınızdaki kağıda yazın. İnternet: İnternette en uygun fiyatlar için araştırın. Emin olun her şeyin daha ucuzu var.

Konuşun: Harcama konusundaki artı-eksilerinizi her ay düzenli olarak eşinizle, aile üyeleriyle, yakın arkadaşınızla dürüstçe paylaşın. Paylaşmak insanı ferahlatır, hafifletir.

Başarınızı not edin: Harcamalarınızdan ayda 50 lira mı biriktirdiniz? Altı ayda 300 lira, senede 600 lira eder. İşte, gelecek aylar için motivasyonunuz! Harcama dürtüsü: Bazen birşeyler satın alıp giymek, takmak ‘daha güzel, güçlü ve beğenilen’ hissettirir insanı. Unutmayın, sizi siz yapan ‘şeyler’ değil, kendinizsiniz.

Dürtü gelince iki şeye konsantre olun:

1) Finansal hedefler: Hepimizin ileriye dönük ulaşmak istediği hayalleri; ev, araba, düğün...

2) Etrafı dolduran eşyalar: Evinizin odalarını tek tek gezin, her odada kullanmadığınız 10 şeyi listeleyin. Lüzumsuz eşya masraf-israf demek, sıkıntı, maliyet demek.

*

İSTEKLER

İstediğin her şeye sahip olabilirsin ama hepsine aynı anda değil.


*

Doları şimdi mi alsam?

SORU:
Mayıs’ta dil okulu için Amerika’ya gideceğim. Dolar aşırı bir artış gösterdi. Sizce hemen almalı mı yoksa düşmesini beklemek mi mantıklı? Ömer

CEVAP:
Tüm paranla bir kerede bugün dolar almak yerine, zamana yay, yavaş yavaş al. Maliyetini ortala. Alırken bankacına danış.

*

Parayı nereye yatırmalı?

SORU:
Altın riskli, döviz riskli, hisse senedi riskli. İyi de biz vatandaş olarak neye yatıralım? Fatih

CEVAP:
Bireysel emeklilik mis gibi. 10 yıl çıkamıyorsun sistemden ama devletin yüzde 25 getirisi uzayda bile yok! Bu devlet katkısı parayı kapmalı. Koy her ay 100 lira, 100 lira, biriksin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder