Özlem Denizmen Tertemiz yeni yıl
HABERİ PAYLAŞ

Tertemiz yeni yıl

Yeni yıla beş gün kaldı. Işıl ışıl vitrinler ‘İçeri gir’ diyor, marketlerde yeni yıl sepetleri, aile, arkadaşlar arası hediye çekilişleri. Bir dakika…Durun! Ne oluyor... Yeni yılda ayaklar yorgandan çıkmasın, ekonomik grip olursunuz.

LÜTFEN hediye alacağım diye borçlanmayın. Emin olun geçen sene kime ne aldığınızı kimse hatırlamıyor. Hediye için bütçeniz yoksa, sevdiklerinize zamanınızı verin ya da kendi emeğinizle bir şeyler yapın. İşyerinizdekilerin sempatisini kazanmak için kartlara borçlanmayın. Eş dost deseniz, sizi hediye için seven zaten varsın sevmesin!

Haberin Devamı

Yılbaşı kredisi

Aman aman! Bir gece için borca girmeyin, yılın ilk sabahına huzurla uyanın. Bütçenize göre tatil, kıyafet, eğlenceyi tercih edin. Bir de yılbaşı kredisi ne demek ki? İsterseniz bir düşünün.

Kendinize inanın

Yılbaşı, hayatımızdaki değişimler için ideal zamanlardan biri. Çoğumuz bir sürü karar alıyoruz ama araştırmalar gösteriyor ki daha yılın ilk ayında birçok kişi aldığı kararlardan vazgeçiyor. Ama siz asla pes etmeyin. Siz kendinize inanmazsanız kim size inanır? Ben bir örnek kararlar listesi hazırladım. Siz de kendi listenizi hazırlayın buzdolabına, aynaya asın. Sık sık listenizi kontrol edin.

Bu yıl için belirlediğim iki finansal hedef: Kredi kartı borcumu kapatmak. Ev peşinatı için birikime başlamak.

Aylık, yıllık bütçe yapacağım. Paramın kontrolü bende olacak.

Kredi kartı borcumu zamanında ödeyeceğim. Borcumun tamamını kapatamıyorsam mümkün olduğunca asgari tutardan fazlasını ödeyeceğim.

Alışverişlerde ‘İstek mi ihtiyaç mı?’ sorusu hep aklımda olacak.

Gereksiz harcama alanlarım (Abur cubur, elektronik, kıyafet, kişisel bakım…) her ne ise farkında olup buralardan kısacağım.

Ertelemeyeceğim. “Bir sonraki ay birikime başlarım” demeyeceğim.

Her ay düzenli olarak 20 TL, 30 TL dahi olsa biriktireceğim. Eğer borçlanacaksam bunu değeri artan şeyler için yapacağım. Bir ayakkabı için beş ay taksit ödemeyeceğim.

Küçük küçük de olsa yatırıma başlayacağım. Paramı çalıştıracağım. (Eş dost tavsiyesiyle değil aman!)

Evde kullanmadığım kıyafet, eşya ne varsa internetten satacağım. Ek gelir yaratıp bütçemi rahatlatacağım.

Haberin Devamı

Küçükten başla

Davranış değiştirmek zordur ama bunun da pratik bir yolu var. Örneğin; ‘Artık paramı doğru kullanacağım’ çok geniş bir ifade. Yeni bir alışkanlık istiyorsanız bunu şu şekilde değiştirin: ‘Tüm harcamalarımı yazacağım.’

Tema belirle

Bu sene için kendinize bir tema belirleyin. Ben her sene bunu yapıyorum. Örneğin; 2019 yılı için ‘bütünsel iyilik hali’nde olacağımı siz POSTA okuyucularımla paylaşmıştım. Bunun için neler yaptım? Hem beden hem de zihin sağlığım için kendime daha iyi baktım, duygularımı dinledim. Spora başladım, bunu yaşamımın içerisine soktum.

2020 için aksiyon

Amaçlarım doğrultusunda oturmak yok, kolları sıvayıp işleri tıkır tıkır bitireceğim.

Esra kuş gibi hafifledi

Bu hafta Esra Hanım’dan gelen mektubu paylaşıyorum: “İlk iki kitabınızı okudum, hem de birkaç kez. Ben çok tepkili başlamıştım ‘1 liralardan da birikim mi yapılır, borç mu ödenir?’diyordum. ‘Ah o kredi kartlarının ekstrelerine bakmadan ne rakamlar ödemişim. Nasıl küçük rakamlarla hatırlamadığım uygulamalara dahil edilmiş büyük kayıplar yaşamışım’ deyip hem üzülüp hem de hırs yaparak kitaplarınızı okumuştum.

Haberin Devamı

Şükür artık,para ve kart kullanma ehliyetine sahibim diyebiliyorum. Birikim yaptığınızı gördükçe ya da borçlarınızı erittikçe öyle rahatlıyor öyle mutlu oluyorsunuz ki, adeta kuş gibi hafifliyorsunuz. Hayatımda hesap-birikim yapamam, kuruşları sayamam,ekstre inceleyemem derken hepsini yapar oldum. Nasıl güzel bir farkındalık oluşturduğunuzu bir bilseniz… Tek kelimeyle harika kitaplar. Üçüncü kitabınız da kendime 2020 yılı hediyem olacak.”

Pırıl pırıl bir sayfa

SORU: İlk işime başladım. Ailemin yanında yaşadığım için aylık 1000 lira birikim yapabilirim. Ama hangi yatırım aracı bir türlü karar veremiyorum. Berk

CEVAP: Hayırlı olsun, işine sıkı sıkı sarıl. Birikim yapmak istemen harika. Maaşının yattığı bankada birikim hesabı açarak otomatik talimat verebilirsin. Her ay maaşından 1000 TL birikim hesabına aktarılır. Prensip olarak yatırım aracı önerisinde bulunmuyorum. Paranı, bilmediğin yatırım araçlarına, eş-dost tavsiyesi ya da tüyo duyumu ile yatırım yaparak riske atma.

Kutlama

SORU: Evliyim. Arkadaşlarımız yılbaşını dışarıda geçirmek istiyor ama bu bizim bütçemizi aşıyor. Biz o kadar harcamak istemiyoruz. Ne yapsak? ● Aylin

CEVAP: Restoranlar yılbaşı akşamına özel menüler oluşturuyor, bu sebeple bütçeyi aşabiliyor. Arkadaşlarınızla görüşüp yılbaşı kutlamasını öne çekmeyi teklif edin. Eğer bu da uymuyorsa eşinizle birlikte arkadaşlarınızı evinizde ağırlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder