Özlem Denizmen Türkiye'nin zaaf harcamaları
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin zaaf harcamaları

Türkiye’deki en popüler zaaf harcamaları neler biliyor musunuz? Sizin için listeledim. Hadi gelin başlayalım... 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne kadar oradan buradan bir şey artırırız belki.

1-EV EŞYASI/DEKORASYON: Türkiye’de en fazla para harcanan alanların başında geliyor. Hatta en fazla borçlanma ev içi konularla ilgili yapılıyor. Yaşam alanınızı güzelleştirmeyi istemenizi anlıyorum ancak elinizdekileri değerlendirmeye, yenilemeye, üretmeye ne dersiniz?

Türkiyenin zaaf harcamaları

2-KIYAFET: Gardırobunuzda “Bir gün giyerim nasılsa…’’ dediğiniz kaç kıyafetiniz var? Buna rağmen alışveriş sepetinizi doldurmaya devam mı ediyorsunuz? Sizi güzel/yakışıklı yapan, iyi hissettiren birkaç parça eşya değil ki… Dolapları doldururken finansal hedefinizden çalmayın. Senelik kıyafet harcamanız takribi bir aylık maaşınızı geçmemeli.

Haberin Devamı

3-AYAKKABI/ AKSESUAR: Kaç ayakkabınız var? (Söz kimseye söylemeyeceğim...) Renk renk ayakkabı, çanta, aksesuar… Bunlara senede ne kadar harcıyorsunuz? Peki bunları almak için borçlanmaya değer mi?

4-DIŞARIDA(N) YEME İÇME: Pandemiyle birlikte dışarıda yeme içme alışkanlığı, dışarıdan yeme içmeye dönüştü diyebiliriz. Sizde durum ne? Son 3 ayda bu kaleme kaç para ayırdınız?

5-ELEKTRONİK: Teknoloji sürekli gelişiyor. Yeni telefon, yeni bilgisayar... Bunlara yetişmenin imkanı yok. Sonu da yok. Siz telefonunuzu ne zamandır kullanıyorsunuz?

6-EĞLENCE: Son bir sene içinde en mutlu anınızı düşünün. Bunun parayla ilgisi var mı? Keyif için illa harcamanız mı gerekiyor?

7-KOZMETİK: “Yeni çıkan parfüm, son moda ruj, far, canım sıkıldı bir allık daha alayım” derken biz kadınların kozmetik çekmeceleri, çantaları doluyor taşıyor. Bir de üstüne botoks, kaş kontür vs derken.

8-ARAÇ: Arabayı alınca masraf bitmiyor. Vergisi, yakıtı, otopark, bakım, otoyol gibi birçok masrafı var. Bir de üzerine o aksesuar olsun bu aksesuar olsun diyor musunuz?

9-OYUN/ŞANS OYUNLARI: Oyunlara harcama yapmanızda en çok ne etkili oluyor? Kazanmak iyi mi hissettiriyor? Can sıkıntısına iyi mi geliyor veya yeni oyunları kaçırmak istemiyor musunuz? Düşünün, kök sebebe inin.

Haberin Devamı

10-ZARARLI ALIŞKANLIKLAR (TÜTÜN/ALKOL): Eğer bütçenizde zararlı alışkanlık harcamalarına yer ayırıyorsanız hemen şimdi durun ve hesaplayın. Günde sigaraya verilen 15 lira, bir yılda tam 5.475 lira eder. Üstelik evde birden fazla kişi sigara içiyorsa masraf iki, üç katına çıkabilir. Sağlığınıza olan zararı da cabası.

11-ÇOCUK HARCAMASI: Çocuklarınızla oyuncak, harçlık konularında anlaşmaya varın ve bütçe belirleyin. Bunun dışına çıkmayın. Eğer daha fazla oyuncak isterse ona “Planımızda yok’’ deyin.

12-EVCİL HAYVAN: Köpeğinizin maması veya kedinizin kumunun kalitesi fiyatıyla ölçülmez. Biraz yaratıcı olmaya çılışın.

13-HEDİYE: ‘Şeyler’ mi, ‘hisler’ mi? Herkes sevdiğini mutlu etmek ister ancak bunun tek yolu onlara hediye almak değil. Herkese sürekli hediye almak zorunda değilsiniz.

14-HOBİ: Gördüğünüz her kitabı (vs) alırsanız para yetmez tabii. Evet kitap okumak iyidir ama plansızca yapılan tüm harcamalar kötüdür.

15-ABUR CUBUR: Her gün abur cubura harcanan ve önemsiz gibi görünen 5 lira, yılda 1825 lira ediyor. Hem vücudunuzun hem de cebinizin sağlığı için işlenmiş gıdalardan uzak durun.

Haberin Devamı

KAYNAK: Cep telefonu uygulamam MONEYE ‘keyfi harcamalarınızı’ tasarruf edip, oradan artırdığınız parayı hedefiniz için ayırmak üzere kurgulu. 81 İlimizden de büyüyen bir ailemiz var. SİZİ DE BEKLİYORUM.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder