Pınar Erdem Evlenmek ne kadar doğalsa boşanmak da o kadar doğal
HABERİ PAYLAŞ

Evlenmek ne kadar doğalsa boşanmak da o kadar doğal

İnsanlık tarihi var olduğu zamanlardan bu yana gündemde olan konulardan biri de kadın erkek ilişkileri. Güzel giden bir ilişki varsa genellikle çiftler evlilikle sonlandırmayı hayal eder. Aynı evi, aynı havayı solumak çok güzel gelir büyük umutlar, sevinçler, heyecanlar büyük bir aşkla bir araya gelerek bu istekleri evlenerek gerçekleştir. Evlendikten sonra da bazılarımızın evliliği güzel giderken, bazılarımızın da istediği gibi gitmez ve evlilikte umduğunu bulamaz hayal kırıklıkları yaşamaya başlarlar. Evlilikten ne istediğini bilip ona göre bu yola çıkmak lazım. Ülkemizde ve dünyada boşanma oranlarında ciddi artış var. Buna karşılık evlenme oranlarında ise ciddi azalma söz konusu. Yaptığım araştırmalarda şiddetli geçimsizlik boşanma oranlarında yüzde 20'yi teşkil ederken şiddet, cinsel sorunlar, eşlerin birbirini anlamaması, kültür çatışması boşanma sebeplerinde önemli yer tutuyor. En üzücü tarafı da çiftler bu boşanma sürecinde birbirlerine karşı çok acımasız ve yıkıcı olabiliyor. Evliliğiniz boşanmaya doğru gitmeye başladıysa aşağıdaki sebeplerle karşı karşıya kalmışsınız demektir. Sonuç ne olursa olsun bütün güzellikleri beraber yaşadığınız bu insanla evlenmek ne kadar doğal ise boşanmak da o kadar doğal olacağını düşünerek hareket etmek gerektiğini unutmamak gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Haberin Devamı

Boşanmaya neden olan bu sorunlara tek tek bir göz atalım.

Sorumsuz ve ilgisiz koca

Eşlerin birbirine olan dikkatsizliği, duyarsızlığı, sorumsuzluğu ve özellikle kadınların, sürekli olarak kocalarında bekledikleri ilginin gerçekleşmemesi şu an boşanma nedenleri arasında başı çekmektedir. Erkekleri çok ilgilendiren bu konu evlerine ve eşlerine ilgisiz ve sorumsuz olması dikkat çekiyor.

Kumar ve içki bağımlığı

At yarışı, içki ve talih oyunu bağımlısı erkek bu nedenden dolayı yuvanın yıkılmasına neden davranışları sergiliyor. Esasında erken fark etse tedavi görse belki de yuva yıkılmayacak. Genelde erkek bunu kabul etmiyor başlarda daha sonrasında de önüne geçilmeyecek bir sorun haline geliyor. Alkol ve kumar bağımlılığı yine boşanma nedenleri arasında etkili olan unsurlardan

Haberin Devamı

Aldatma

Bir zamanlar ilk sırayı alan aldatma artık geriledi. Aldatmalar azaldığı için mi? Hayır. Artık kadınlar da kocalarını aldatmaya başladı. Evde aradığını bulamayan kadın da erkek de aldatmayı tercih ediyor. Bu şekilde ne zamanki iki tarafta fark ediyor o zaman boşanma gerçekleşiyor.

Ekonomik nedenler

Ekonomik nedenler başında kocanın işsiz kalması önemli bir rol oynuyor. Ekonomik olarak maalesef erkeklere de ve kadınlara da çok fazla iş düşüyor. Büyük şehirler de bir evin geçimini sağlamak oldukça zor. Kadınların da iş hayatına girmesi yaşamları biraz daha kolaylaştırsa da yine de zor. Yaşam standartlarını korumak güçleşti, tek maaş la çalışan çiftlerde bu standartlar yakalamayınca boşanma nedeni oluşturabilmektedirler. Birde erkeğin düşük maaş alması ve uzun süre işsiz kalması evliliklerin bitmesine neden oluyor.

Cinsel sorunlar

Cinsel sorunlar evliliğin bitme sebepleri arasında baş sıraları çekiyor. Türkiye de cinsel yasam konusunda yeterli bir bilgi düzeyinin olmaması ve kulaktan dolma bilgi öğrenilmesi sonucu birçok yanlış uygulama doğmuştur. Evlendikten sonra birçok kadın ve erkek hayal kırıklığı yaşamaktadır. Birde kadınlar yönünden bakacak olursak, erkeklerin bir çoğunda olan ereksiyon sorunu ve erken boşalma kadınların orgazm olamamalarına yol açmaktadır. Bu konuda tek taraflı düşünen erkekler yüzünden birçok evlilik bitmektedir. Cinsellik yönünden kadına ve erkeğe düşen görevler var. Her iki tarafta eksikliklerini tamamlamalı ve cinsellikle ilgili her türlü çözemediğiniz sorunlar için uzman bir danışmana gitmek en doğru çözümdür.

Haberin Devamı

Diğer çok önemli boşanmaya sebep olan sorunlar

Şiddet uygulaması, kayınvalide gelin sorunları, paylaşım yetersizliği, çocuklar yüzünden yaşanan sorunlar, aileler yüzünden yaşanan sorunlar gibi birçok nedenle boşanma nedenleri arasında yer almaktadır. Her türlü doğru kurulan iletişim ile aşılmayacak sorun yoktur. Doğru zamanda doğru iletişimi kurmak gerekir. Evliliklerde mümkün olduğunca karı koca kendi sorunlarını kendileri çözmelidir. Her şeyi konuşmalıdırlar. Sırf çocuklar için evliliği sürdürmek doğru değildir. Mutsuz kavga gürültü olan evde büyüyen çocuk ilerde daha farklı sorunlarla anne ve babasının karşına çıkmayı önlemek için evlilik kurumu gerçekten bittiyse sonlandırmak gerekir. Daha mutlu çocuklar yetiştirmek için. Taraflardan birinin şiddete eğilimi varsa mutlaka psikolojik destek almasında fayda vardır. Kayınvalide ve gelin sorunları için iki tarafta birbirini sevmese saygı duymalı bu anlayış içinde olarak iletişimlerini sürdürmelidirler. Erkeği taraf tutmaya zorlamayın, biri anne, diğeri eş yani taraf tutamaz gün gelir bunalan erkek iki taraftan da vazgeçer nefes aldığı ve mutlu olduğu yerde olmak ister.

Buraya kadar boşanma nedenlerinden bahsettik, şimdi ise sağlıklı evliliği sürdürebilmek için neler yapılmalı buna değinelim.

Bugüne kadar yapmış olduğum terapiler arkadaş, eş dost sohbetlerinde eşlerin birbirlerini devamlı suçlamaları dikkatimi çekmiştir. İster kadın olsun, ister erkek, öncelikle suçlu olarak eşini görmektedir. Kendini suçlu olarak görmez. Sizce bu ne kadar doğru bir davranış? Bunu kendinize hiç sordunuz mu? Evlilik iki kişilik bir kurumsa, iki kişinin de suçu var demektir. Birininki daha az olabilir ama diğerinin de bunda payı var demektir. Bakış açınızı buna göre ayarlayıp empati kurmanızı ve buna göre davranmanızı tavsiye ederim. Size göre de eşiniz suçlu olabilir ama siz yine de önce kendi eksiklerinizi giderme yolunu seçin. Eşinizi değiştirmeye çalışmadan önce kendinize çeki düzen verin. Hiçbir kimseyi değiştirmek için uğraşmayın, zaten değiştiremezsiniz çünkü kimse değişmez lakin gelişmesine doğru yolu bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Bir yol, bir kanal bulanmazsanız evliliğinizin daha verimli, daha uzun ömürlü olması için profesyonel bir anlayıştan destek alabilirsiniz. Her zaman daha iyi daha güçlü ve daha kalıcı bir iletişim kurmanız için dinleme becerinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın lütfen.

Mutlu ve huzurlu sürdürebilir bir evlilik için, ilişki seanslarımda, eğitimlerimde, seminerlerimde her zaman ısrarla söylerim

Kadınları anlamaya çalışmayın onları sevin, sevgi verin. Çünkü bir kadına sevgiyle yaklaşırsanız birçok sorununuzu çözersiniz

Erkekleri sevmeye çalışmayın, onları anlayın, yani anlamaya çalışın. Anlaşıldığını düşünen erkekle daha iyi bir iletişim kurarak sorunlarınızı daha rahat çözersiniz

Sağlıklı, güzel, mutlu ve huzurlu bir yıl dilerim. Sevgiyle kalın…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder