Prof. Dr. Derin Kösebay 35'ten sonra risk artıyor
HABERİ PAYLAŞ

35'ten sonra risk artıyor

35 yaşından sonra gebe kalmak isteyen kadınların çocuklarında genetik bozukluk görülme riski artıyor. Bu yüzden hamileliğin çok dikkatli ve mutlaka doktor kontrol altında sürdürülmesi, bazı testlerin ihmal edilmemesi gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

İdrar yaparken yanma oluyor

2 haftadır idrar yaparken yanma ve iltihap gibi bir şey geliyor. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, idrar yollarının en sık görülen enfeksiyonları üretrit (Mesaneden idrarı dışarıya taşıyan kısmın iltihabı) sistit (Mesanenin iltihabı). Bu bölgelerin enfekte olması dış genital organlarda olan enfeksiyonun cinsel temasla partnere taşınması şeklinde olur. Bu enfeksiyonlar basit bakterilerle olabileceği gibi cinsel temasla geçen bazı enfeksiyonlarla da olabilir (Bel soğukluğu, mantar ve parazitlerin yaptığı enfeksiyonlar gibi). Yapılacak şey önce muayene olmak. Basit idrar tahlili ve gerekirse kültür yaptırıp hastalığı yapan mikrobun ne olduğu öğrenilir ve uygun ilaçla tedavi edilir.

Haberin Devamı

Stres yüzünden mi?

2 yıldır evliyim. 1 yıl korundum. 5 aydır korunmuyoruz. Smear testi yaptırdım, sorun çıkmadı. Neden hamile kalamıyorum? Stres etkili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bebek olmamasının nedenleri pek çok. Öncelikle sizin kadın-doğum uzmanına gitmeniz gerekiyor. Eşinizin sperm analizi yapılacak... Ultrasonla yumurtlama takibi yapılıp yumurtlama oluyorsa zamanı saptanacak, rahim filmi çekilerek kanalların geçirgen olup olmadığı saptanacak. Bunlardan sonra nasıl tedavi yapılacağı düşünülecek. Telaşa, stres yapmanıza hiç gerek yok. 5 aydır gebe kalamıyorsunuz, her şey normal dahi olsa stres gebe kalmayı başlı başına zorlaştıran bir faktör olabilir.

İkinci çocuk için geç mi kaldım?

37 yaşındayım ve bir kızım var. Akdeniz ateşi hastalığım var. Bu hastalık haricinde rahatsızlığım yok. Sizce ikinci çocuk için geç mi kaldım? Hastalığımın çocuğa geçme ihtimali nedir? Geçmemesi için bir tedavi uygulanabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sorunuza doğru cevap vermek için eşinizin durumu bilinmeli. Eşiniz sağlıklı ise yani Akdeniz ateşi onda yoksa, sizin bütün çocuklarınız taşıyıcı olacaktır. Eğer eşiniz de taşıyıcı ise, o zaman çocukların yarısı hasta yarısı da taşıyıcı olabilir. Bu konuyu doktorunuzla ve belki de bir romatologla konuşmanız uygun olabilir. Yaşınıza gelince çok geç değil belki ama 35 yaşından sonraki gebeliklerde down sendromu denilen çocukla ilgili genetik bozukluk riski artıyor. Tekrar bir gebelik düşünürseniz doktorunuz size gereken testleri yaptıracaktır. Gebelik dikkatli ve kontrol altında götürülebilir. Belki kansızlığın getireceği sıkıntılarınız olabilir. Siz önce gebe kalıp kalmamaya karar verin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder