Prof. Dr. Derin Kösebay 5 yıldan fazlası sorun çıkartır
HABERİ PAYLAŞ

5 yıldan fazlası sorun çıkartır

Kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyan spiral etkili bir yöntem. Pek çok çeşidi bulunuyor. Spiral en fazla 5 yıl sonra çıkartılmalı ki akıntı, kokulu ve kanlı akıntı kasıklarda ağrı gibi şikayetlere yol açmasın

Rahim filmi çekilecek acaba zararlı mı?

2 yıldır evli kadınım. Eşimle 14 aydır korunmasız ilişkiye girmemize rağmen hamile kalamadım. Doktor rahmimde küçük bir yara ve mantar olduğunu söyledi. Bunun hamile kalamamamla bir ilgisi olabilir mi? Ayrıca tahlil ve rahim filmi istedi. Tahlilleri yaptıracağım ama rahim filminde tereddüt ediyorum. Rahim filmi zararlı mıdır? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, basit enfeksiyonlar çok önemli olmayabilir. Ama rahim filmi önemli. Rahim filmiyle hem kanalların açık olup olmadığı hem de rahim içinde yapısal birtakım bozuklukların olup olmadığı anlaşılacak. Mutlaka çekilmeli. Rahim filminin korkulacak bir yanı yok. Kurallara uygun çekilirse hiçbir zararı da yoktur diyebilirim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Değişmesi gerekir mi?

42 yaşındayım. İlk çocuğumuz olduktan sonra eşimle başka çocuk istemediğimize karar verdik. Bunun üzerine ben spiral taktırdım. 10 yıl oldu. Benim bir şikayetim yok ama spiralin değişmesi gerekiyor mu? Ömrü ne kadar? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, spiralin ömrü cinsine bağlı olarak değişir. Üzeri hormon kaplı veya üzeri bakır, gümüş kaplı olanlarda spiralin üzerindeki maddenin ömrü kadar spiral kullanılabilir. Bu süre değişmekle beraber yaklaşık 2-5 yıl kadardır. Spirali bu süreden daha uzun tutmak akıntı, kokulu akıntı, zaman zaman kanlı akıntı, kasıklarda ağrı gibi şikayetlere de neden olabilir. Genel kanı spiral bir şikayete neden olmasa da bu süreyi 5 seneden fazla uzatmamak şeklindedir. Burada karar verilirken spiralin çıkarılmasından sonra korunmayı beceremeyen biri için istemediği bir gebelikten kurtulması için yapacağı girişimler çok daha tehlikeli olacağı için spiralin yerinde bir süre daha tutulmasına izin vermek söz konusu olabilir.

Adetlerim çok ağrılı geçiyor

23 yaşında bekar bir kızım. Adet dönemim ağrılı oluyor ve sadece 2 gün sürüyor. İlk gün gelen kan kahverengi gibi. Sizce bir iltihaplanma mı var? Doktora gideyim mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, şikayetleriniz daha çok hormonal kaynaklı gibi gözüküyor. Ağrılı adetlerin pek çok nedeni var. Hepsinin araştırılması gerek. Eğer muayeneler sonucunda önemli bir şey çıkmazsa doğum kontrol hapları bu konuda başarılı olabiliyor. Önce sizin jinekolojik muayeneden geçmeniz ve tedavi için kullanılacak ilacın seçimini doktorunuza bırakmanızı tavsiye edeceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder