Prof. Dr. Derin Kösebay 6 ayda bir kontrol şart!
HABERİ PAYLAŞ

6 ayda bir kontrol şart!

Eğer ailede genetik geçişli hastalıklar varsa, tüm aile fertlerinin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Hiç aksatmadan bedenlerindeki değişiklikleri kontrol etmeleri, 6 ayda bir de mutlaka doktora başvurmaları hayatlarını kurtarabilir...

[[HAFTAYA]]

Kızım risk altında mı?

Eşim yumurtalık kanseri nedeniyle 47 yaşında vefat etti. Eşimin annesi ve halası da rahim ve meme kanseri nedeniyle 40’lı yaşlarda hayatlarını kaybetmişler. Kızım şu anda 20 yaşında. Önlem için hangi yaştan itibaren hangi tetkikler yapılmalı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sayın okuyucumuz, ailenizdeki kanser riski yüksek ve muhtemelen genetik geçişi olan bu hastalıklar kızınız için de sizin daha dikkatli olmanızı gerektiriyor. 20 yaşındaki kızınız sanırım hiç muayene olmamıştır. Öncelikle kızınızın muayene edilmesi gerekli. Daha sonra da bu muayeneler 6 ayda bir jinekolojik kanserlerle uğraşan biri tarafından tekrarlanmalı. Yalnız kızınızı bu konuda tedirgin etmeyin. Dikkatli ve sık aralarla takip hastalığın erken yakalanmasını sağlar.

Neden ağrı çekiyorum?

31 yaşındayım, adetlerim düzensiz değil. Ancak son dönemlerde kasıklarımda ve makat kısmımda ağrılar duymaya başladım. Sürekli baş ağrısından şikayet ediyorum. Şişkinlik ve kabızlık çekiyorum. Nereye başvurmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurun. Kasıklarda ve makata vuran ağrılar genellikle yumurtalıklar veya çevre dokuların hastalıklarında görülür. Karın içindeki olaylar pek çok organı etkiler. Mesela yumurtalıkların iltihabı veya urları, bağırsakların da az çalışmasına neden olabilir.

Sürekli kanamam var

46 yaşındayım ve 2 yıldır sürekli kanamam var. Kistlerim ve myomum var. Doktor ilaç verdi. İçtiğim zaman normal, içmeyince sürekli kanama oluyor. İlacı devamlı içmemde bir sakınca var mı? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz muayene etmeden, ultrasonla değerlendirmeden, kan değerlerinizi bilmeden bir fikir vermek hem zor hem de sorumluluk isteyen bir durum. Eğer bu tedavi ile işler düzelmiyorsa ben olsam rahim içinden bir parça alarak (biyopsi) kanamanın nedenini araştırırdım. Siz, isterseniz doktorunuza danışın. Muhtemelen o da artık aynı şeyi düşünüyor olabilir. Menopoza yakın dönemdeki kanamaların mutlaka ciddi olarak incelenmesi gerekir. Bildiğiniz gibi birçok kötü hastalık hep bu dönemde ortaya çıkıyor ve çoğu böyle kanama şikayeti ile kendini belli ediyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder