Prof. Dr. Derin Kösebay Adet düzensizliği hormonal olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliği hormonal olabilir

Adet düzensizliğinin altında çoğu zaman hormon bozuklukları yatıyor. Pek çok genç kız ya da kadına, kadın doğum uzmanına gidip muayene olmak sevimsiz gelebilir ama sorunlar kronikleşmeden tedavi edilmeli, unutmayın...

Adetlerim düzensiz, ileride sorun olur mu?

17 yaşındayım. Ben adet göreli 5 yıl oldu. İlk 2 ay düzenliydi. Sonradan bozuldu, 1 ay olduysam 6-7 ay olmadım. Yakında 18 yaşına gireceğim ama hâlâ düzenli değil. Son 2 aydır adet görüyorum ama fazla kan gelmiyor. Acaba yavaş yavaş düzene giriyor mu? Çevremdekiler “Böyle giderse ileride çocuğun olmaz” diyor. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Bence çevrenizdekiler sizi doktora gitmeniz için ikna etmeliler. Herkes az çok bu muayenelerden sıkılır. Ama maalesef başka bir muayene şeklimiz yok. Büyük olasılıkla sizde de hormonal bir dengesizlik var. Doktorunuz (Eğer giderseniz) sizi muayene ettikten sonra hormon durumunuzu inceleyecek ve vereceği ilaçlarla hem düzenli adet göreceksiniz hem de bozukluk nerede ise fazla kronikleşmeden tedavi edilmiş olacaktır.

İlaç bebeğe zarar verir mi?

32 haftalık hamileyim. CRP testim yüksek çıktığı için doktorum antibiyotik verdi. Bu ilacı kullanmaya korkuyorum. Acaba bebeğe bir zararı var mıdır? Bir de plasentada kireçlenme varmış. Bebek erken doğabilirmiş, kireçlenme bebeği nasıl etkiler? Doğum çok mu erken olur?

CEVAP: CRP’nin tek başına yükselmesi çok anlamlı değil. Herhangi bir şikayet yoksa ve su gelmiyorsa bence tekrar tahlil yaptırmanız daha uygun. Eğer CRP hakikaten yüksekse, verilecek antibiyotik o hasta olan bölgeye göre (İdrar yolları veya üst solunum yolları) göre farklı ilaçlar kullanılabilir. Plasentanın kireçlenmesine gelince; miadına yaklaşmış bir gebelikte plasentanın olgunlaştığının bir belirtisidir ve normal kabul edilir. Ama daha erken gebeliklerde görülmesi (erken yaşlanma diye anılır) bazı araştırmaların yapılmasını gerektirir. Bebeğin kalp ritmini değerlendiren NST (Non Stres Test gibi), ayrıca bebeği besleyen ve hayati organlara giden damarların doppler’ini (kan akım hızı) yapmak gerekir. Bu testler sonucu doktorunuz durumunuza göre alınacak önlemleri size anlatacaktır. Özellikle yüksek tansiyonlu hastalarda ortaya çıkan bu durum ciddiyetle izlenmelidir.

Haberin Devamı

Karnımda şişlik oluyor, neden?

30 yaşında bir kadınım. 28 günde bir düzenli adet görüyorum, ağrım olmuyor. Arada bir akıntı oluyor, birkaç gün içinde geçiyor. Zaman zaman da vajina bölgemde sancı hissediyorum ve karnımda şişlik oluyor. Bu durum bir hastalık belirtisi olabilir mi?

CEVAP: Normal dışında hissetiğiniz her şey bir hastalık belirtisi olabilir. Bunun için muayene olmanız ve gerekli testlerin yapılması gerekir. Belki hiç önemli olmayan basit bir üşütme veya benzer durum vardır. Belki de önemli bir hastalığın ilk belirtileri olabilir. Hiçbir şikayeti olmayan bir kadının 6 ayda bir kontrolünün sağlık açısından önemli olduğunu hep söylüyoruz. Şikayet varsa bunu mutlaka doktora danışmak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder