Prof. Dr. Derin Kösebay Anne olmak zaman alabilir
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak zaman alabilir

Haberin Devamı

Yumurtalıktaki fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan polikistik over pek çok genç kadının sorunu. Düzenli tedavi ve ilaç kullanımıyla bu kadınların anne olmaları sağlanabiliyor. Ama diğerlerine göre bu süre daha uzun oluyor

Anne olmam mümkün değil mi?

30 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Hamile kalamadım. Polikistik over sendromum var, bekarken ilaç kullanarak adet görüyordum. Şeker ilacı da alıyordum. Yumurtalarımda gelişme olmadı. Doktorum iğne tedavisine başlamam söyledi. Çok mutsuzum. Ben anne olamayacak mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, size jinekolojik endokrinoloji bölümü olan bir merkeze, bir üniversite kliniğine veya iyi çalışan bir tüp bebek merkezine başvurmanızı tavsiye ediyorum. Muayene olmadan, gereken tahlilleri değerlendirmeden zaten yardım alabilmeniz çok zor. Genelde polikistik over’ler belki biraz tedavi ile hamile kalabilirler. Vakit geçirmeden iyi bir merkezde umarım beklediğiniz bebeğe kavuşursunuz.

[[HAFTAYA]]

Rahim yok, acaba çocuğum olur mu?

28 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Ben hiç adet görmedim. Doğuştan rahim olmadığını daha önce gittiğim doktorlar söylemişlerdi. Eşimle en büyük isteğimiz bir evladımızın olması. Benim rahatsızlığım hiç çaresi yok mu? Neler yapmam gerekir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bugünkü imkanlarla rahimi olmayan birini gebe bırakmak pek mümkün değil. Sizin rahminiz yok ama yumurtalıklar var mı? Yani memeler gelişti mi, koltuk altı ve genital organlarda tüylenme var mı? Benim tüm bu bilgileri bilmeden, tahlillerinizi yaptırmadan konu hakkında bir şey söylemem doğru olmaz. Detaylı bir araştırma için imkanları fazla olan iyi bir merkeze gitmenizi öneriyorum.

Her yıl test yapılıyor ama...

49 yaşındayım. Her yıl düzenli olarak smear testi yaptırıyorum. Bu kez ne olduğunu anlamadım. Test sonucumu size yolluyorum. Beni bilgilendirir misiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, vajinal smear, cinsel ilişkiye başlayan her kadının senede bir yaptırması gereken kanser taramasında kullanılan çok önemli bir testtir. Smear testi, kanser dışında bir enfeksiyon varsa onun etkeninin ne olduğunu (mesela mantar enfeksiyonu, Trikomonas enfeksiyonu, bakterilerin yaptığı enfeksiyon gibi) tanımakta da işe yarar ayrıca hormonal durum hakkında fikir verir. Sizin vajinal smear sonucu kanser açısından temiz ama hafif bir enfeksiyonun varlığını ortaya koyuyor. Sizi muayene eden doktorunuz bu bilgiler ışığında size gerekli tedaviyi verecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder