Anne olmak zaman alabilir

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Yumurtalıktaki fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan polikistik over pek çok genç kadının sorunu. Düzenli tedavi ve ilaç kullanımıyla bu kadınların anne olmaları sağlanabiliyor. Ama diğerlerine göre bu süre daha uzun olabilir

Çocuğum olmayacak mı?

27 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Polikistik over sendromum var, bekarken ilaç kullanarak adet görüyordum. Şeker ilacı da içiyordum. Doktorum iğne tedavisi önerdi. Anne olamayacak mıyım? Bana ne önerirsiniz?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, size jinekolojik endokrinoloji bölümü olan merkeze, bir üniversite kliniğine veya iyi çalışan bir tüp bebek merkezine başvurmanızı tavsiye ediyorum. Muayene olmadan, gereken tahlilleri değerlendirmeden yardım alabilmeniz çok zor. Genelde polikistik over’ler biraz tedavi ile hamile kalabilirler. Vakit geçirmeden iyi bir merkezde umarım beklediğiniz bebeğe kavuşursunuz.

[[HAFTAYA]]

Tüplerimi bağlatmıştım çocuğum olur mu?

37 yaşındayım. 4-5 yıl önce tüplerimi bağlatmıştım. Acaba çocuğumun olma ihtimali var mı?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, tüpleri bağlanmış bir kadının bugünkü imkanlarla tabii ki çocuk yapma şansı var. Eskiden bu gibi durumlarda tüpleri ameliyatla açmaya çalışılırdı ama artık böyle bir ameliyata gerek yok. Bir tüp bebek merkezine başvurursanız sizi çocuk sahibi yapabileceklerini sanıyorum, sevgiler.


Rahim büyümesi saptandı

Annem 46 yaşında, 3 doğum yapmış. Kasık ağrıları yüzünden doktora gitti. Tahlillerin sonucunda rahim büyümesi saptandı. “Ameliyatla rahmin alınması gerekebilir” dediler. Menopoza daha çok olduğunu söylediler saptandı. Bu rahatsızlık tehlikeli mi? Ameliyat edilmeyip bekletilmesi doğru mu?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47 civarında. Annenizin yaşı da 46 olduğuna göre menopoza çok var mı? Tabii kesin olarak ne zaman olacağı bilinemez ama çok süre olmadığını düşünüyorum. Myomlar, adet zamanı ağrı yapabilirler ama bu ağrı devamlı değildir. Myoma bağlı devamlı ağrı varsa, ya myom çok hızlı büyüyordur veya myomun bulunduğu yer nedeniyle çevre dokulara bası yaptığı için ağrı ortaya çıkıyordur. Bu nedenler söz konusu ise bence hemen ameliyat edilmeli. Yok eğer ağrılar basit ağrı kesicilerle azaltılabiliyorsa beklenebilir. Çünkü menopoza girince myom genellikle küçülür ve şikayetler azalır. Bütün noktaları değerlendirip karar verecek olan da doktorunuzdur.uzdur.

Yazarlarımızdan

17 Mayıs 2021, Pazartesi 07:40
17 Mayıs 2021, Pazartesi 07:07
Sıradaki haber yükleniyor...
holder