Prof. Dr. Derin Kösebay Ara vermenize gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Ara vermenize gerek yok

Haberin Devamı

İstenmeyen gebeliklerden korunmak için kullanılan doğum kontrol haplarının güvenilirliği çok yüksek. Bu haplar 1-2 yıl ara vermeden kullanılabilir. Herkesin durumu farklı olduğu için doktorunuz söylemeden ara vermeye kalkmayın

Hemen hamile kalır mıyım?


30 yaşındayım. Hamileliliğimi sonlandırmak zorunda kaldım. Korunmasız ilişki sonrası hemen hamile kalınabilinir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, hamile kalmak bazen çok kolay oluyor, bazen de yıllarca uğraştırıyor. Yumurtlama olduktan sonra atılan yumurtanın yaşama süresi; yaklaşık 24 saat. Spermin de kadın vücudunda canlı kalabilme süresi 36 saat. Buna göre uygun tarihte yapılan tek ilişkide çocuk olabilir. Sorunuzun cevabını bilebilmek zor.

[[HAFTAYA]]

Ara vermek gerekiyor mu?

25 yaşındayım, doğum kontrol haplarının 6 ay kullanıldıktan sonra bırakılması, sonra yeniden başlanması gerektiğini öğrendim. 1 yıldır kullanıyorum. Bu arada çok olmamakla birlikte sigara da içiyorum. Neden ara vermek gerekir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının yan etkilerinden biri kanamada pıhtılaşma faktörlerini az da olsa etkilemesidir. Sigaranın damarlar üzerine olan etkisini herhalde biliyorsunuzdur. Bu nedenle sigarayı tekrar düşünmenizde yarar var. Doğum kontrol hapları 1-2 yıl devamlı kullanılabilir. Size tavsiye edildiği şekliyle kullanın. 6 ayda bir bırakılacak diye bir kuralın olduğunu sanmıyorum. Ama doktorunuz belki de sizin özel durumunuz için böyle bir tavsiyede bulunmuştur. Eğer bu bilgiler komşulardan edinilmişse bence bir doktorla görüşün.

Doğum yaptım, kanama sürüyor

32 yaşındayım. 57 gün önce sezeryan ile ilk doğumumu yaptım. Kanamam sürüyor. Acaba bu durum normal mi? Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra yaklaşık 20 gün hafif kanamalar olabilir. Daha sonra akıntı zaman zaman kanlı da olarak 15-20 gün daha sürer. Doğumdan 40-50 gün sonra artık kanamaların bitmiş olması lazım. Siz 2 aydır devam ettiğini yazıyorsunuz. Muayene olma zamanı gelmiş. Neler olabilir böyle kanama yapan? Rahim içinde plasentadan küçük parçalar kalmış olabilir, doğum sonu enfeksiyon olabilir. Plasentanın iyi ve kötü huylu tümörleri var. Gebeliğin başında görülebilen MOLL plasentanın iyi huylu bir tümörüdür. Bir de plasentanın kötü huylu tümörü var. Bu tümör doğumdan, düşüklerden sonra kanama ile kendini belli eder. Kanda yapılan gebelik testinde ölçülen BHcG adındaki hormon çok yüksek değerlere çıkar ve ultrasonda da özel bir görüntüsü vardır. Size tavsiyem hemen doktorunuza müracaat edip kanamanın nedenini öğrenin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder