Prof. Dr. Derin Kösebay Aşırı kanamanız varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Aşırı kanamanız varsa...

Haberin Devamı

Adet döneminde aşırı kanaması olan kadınların mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurup kan sayımı yaptırması gerekiyor. Çünkü aşırı kanama, kansızlığa yol açabilir. Belirtileri de çabuk yorulma, merdiven çıkınca çarpıntı ve halsizlik

Çok kanama normal mi?


25 yaşındayım. Adet dönemlerinde sancı çekmiyorum. Sadece yorgunluk oluyor. Ancak bazen çok fazla baş ağrım ve her seferinde aşırı kanamam oluyor. Sizce neden bu kadar çok kanamam oluyor? Bu normal mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet döneminde çok rahatsız edecek kadar bir ağrı olmamalı. Ama bunun yanında baş ağrısı, halsizlik ve aşırı kanamadan şikayet ediyorsunuz. Aşırı kanama çoğu kere rahimdeki myomlardan veya rahim içindeki poliplerden olur. Aşırı kanama kansızlığa yol açar ki bunun da bir belirtisi halsizlik, çabuk yorulma, biraz hızlı yürüyünce veya birkaç basamak merdiven çıkınca çarpıntıdır. Bir kadındoğum uzmanına muayene olun. Ayrıca kan sayımınızı yaptırın. Doktorunuz kanamanın neden fazla olduğunu herhalde söyleyecektir. Kanamanız düzeltilince kansızlık da yavaş yavaş düzelir. Doktorunuz kan sayımı sonucuna göre gerek duyarsa bir kan ilacı da verebilir. Baş ağrınıza gelince bu anemiye (kansızlığa) bağlı da olabilir. Ayrıca prolaktin hormonunun yüksek olması durumunda da olabilir.

[[HAFTAYA]]

Myomlarım var

49 yaşındayım. 1 yıldır adet görmüyorum. Myomlarım olduğu için her yıl rutin kontrollere gidiyorum. Ultrason sonuçlarını bildiriyorum. Bana bilgi verebilir misiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, 40-55 yaşları arası pek çok kötü hastalığın en sık görüldüğü dönemdir. Bu yaşlarda mutlaka her sene hatta 6 ayda bir kontrol yaptırmak, meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi kadında en sık görülen urların erken yakalanması için tek çaredir. Hatta şunu da söylemekte yarar var. Bu kontrolleri yaptıran birinde smear testi ile rahim ağzı kanserini daha kanser başlamadan teşhis edilebilmek mümkün. Gelelim ultrason muayenenize; sizde rahimde bir myom var. Onun dışında rahimin iç kısmı yani Endometrium’da (rahim kanseri buradan başlar) ve yumurtalıklarda önemli bir şey yok. Sizin yaşınızda birinde myom eğer bir şikayete neden olmuyor, çok hızlı büyümüyorsa ameliyatla alınmasına pek gerek yok. Sevgiler.

Baş ağrısı çekiyorum


27 yaşındayım. Son birkaç aydır adet döneminde hep başım ağrıyor. Acaba bu normal bir durum mu? Yoksa bir kadın-doğum uzmanına başvurup nedenini öğrenmeli miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, baş ağrısının pek çok nedeni olabilir. Görme bozuklukları, bazı kulak, beyin hastalıkları, tansiyon yükselmesi veya bazı enfeksiyonlarda olduğu gibi. Adet kanaması öncesi veya adet zamanı baş ağrısının hormonlarla ilişkisi olabilir. Ama kesin tanıyı kadın-doğum hekiminiz ve bir nörolog beraber koymalı. Bunun için de kan tahlilleri, belki basit bir röntgen filmi, belki de tomografi veya MR çekilmesini isteyeceklerdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder