Prof. Dr. Derin Kösebay Atakları artırmaz ama...
HABERİ PAYLAŞ

Atakları artırmaz ama...

Haberin Devamı

Nörolojik bir rahatsızlık olan MS’in gebelikle ilişkisi tartışılıyor. Biliyoruz ki hamilelikte MS atakları artmıyor, hatta bazen azalma bile olabiliyor. Ama gebelik süresince nörolog ve kadın doğum uzmanı hastayı birlikte takip etmeli

Endometriozis gebe kalmayı önler mi?

38 yaşındayım ve ikinci kez anne olmak istiyorum ama hamile kalamıyorum. Yaklaşık 1 yıldır uğraşıyoruz. Doktorum “Endometriozisin var” dedi. Bu hamile kalmamı ne kadar engeller? Nasıl bir tedavi görmem gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, endometriozis gebe kalmayı önleyebilen bir hastalıktır. Genellikle rahim kanallarında tıkanmalara yol açarak veya yumurtalıklarda çikolata kisti denen adı tatlı ama kendisi adı kadar sevimli olmayan kistler oluşturarak ayrıca bağışıklık sisteminde birtakım bozulmalara neden olarak gebeliğin oluşmasını engelleyebilir. Ben 1 sene içinde gebelik olmayacak kadar önemli değişimlerin olacağını sanmıyorum. Bu arada belki hormonlarınıza baktırmakta fayda olabilir.

[[HAFTAYA]]

Çok acı çekiyorum

16 yaşındayım, 2.5 senedir adet görüyorum. Son 1 yıl içinde adetim 2 ayda bir geliyor. Her adet haftamdam da aşırı ağrı ve acı cekiyorum. Sizce bu normal mi? Yoksa doktora mı gitmelimiyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet kanamaları çok ağrılı oluyorsa bunun nedenini araştırmak için tabii bir doktora başvurmak gerekiyor. Asılında ülkemizde çok yaygın değil, ama adet kanamalarının başlama döneminde ilerlemiş ülkelerde genç kızlar mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçiyorlar. Bu açıdanda doktor kontrolü iyi olur. Sevgiler.

Hamileliği etkiler mi?


Kızım MS hastası, atakları çok sık olmuyor. Sürekli aşı kullanıyor. Gebe kalmak için aşıyı bırakması gerekti. Bir süre sonra da hamile kaldı. Nöroloğu “Hamilelikte sorun yaşamazsın, olsa bile hafif geçer” demişti. 15 gündür odaklama sorunu yaşıyor, odaklayamadığı için başı dönüyor. Başı dönünce midesi bulanıyor ve kusuyor. Yataktan kalkamıyor. Bu arada idrarında da bakteri bulundu. Atakları engellemek için bir öneriniz olabilir mi? Bu şekilde devam ederse bebeğe bir zararı dokunur mu? Bulantı için ve bakteri için ilaç veriyorlar. Farklı bir öneriniz var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, MS daha çok seksüel olgunluk çağındaki kadınlarda görülür ve bu nedenle de gebelikle olan ilişkisi hep tartışılmaktadır. Özetle söylemek gerekirse gebelik, MS ataklarını artırmaz hatta kısmen azalma bile olur. Doğumdan sonra da MS atakları gebelikten önceki seviyesine döner. Gebelikte rahmin mesane üzerine bası yapması sonucu sistit şikayetlerinde bir artış olabilir. İdrar tahlili ve gerekirse idrar kültürü yaptırarak enfeksiyon varsa uygun bir tedavi rahatlıkla uygulanabilir. Size daha çok yardımcı olmak isterim ama doğru olan sizi daha iyi tanıyan nörolog ve kadın doğum uzmanınızın beraberce kızınızı değerlendirip ilaçlarını ayarlamasıdır. Sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder